Yazidierne føler sig fanget mellem frygt og hjemlængsel på bjerget

Over 10.000 yazidier bor stadig i telte på Sinjar-bjerget efter at være blevet drevet på flugt fra deres hjem for halvandet år siden. Nu er IS fordrevet fra mange af deres byer, men de færreste er vendt tilbage til deres gamle hjem, der i mange tilfælde ligger i ruiner. Foto: Nikolaj Krak

I halvandet år har Ali Elias og hans familie siddet på Sinjar-bjerget i Irak på flugt fra Islamisk Stat. Efter alt, hvad der er sket, tvivler han på, at de igenkan bo sikkert i Sinjar-regionen. Alligevel vil han ikke flytte væk. Sinjar er vores skæbne, forklarer præst

Egentlig var det dette øjeblik, den 41-årige yazidi Ali Elias og hans familie havde ventet på.

For halvandet år siden blev deres hjemby i Sinjar-regionen i Nordirak indtaget af de brutale ekstremister i Islamisk Stat (IS), der tvang familien på flugt op på Sinjar-bjerget. Mange vil nok huske billederne på tv af desperate yazidier, der fra toppen af bjerget blevet hevet op i nødhjælpshelikoptere.

Siden har Ali Elias, hans kone og seks børn boet i et hvidt telt på bjerget med håbet om en dag at kunne vende tilbage til deres hjem.

Nu er IS fordrevet fra adskillige byer i Sinjar. Alligevel er situationen langt fra den, Ali Elias har siddet med sin familie aften efter aften og drømt om under teltdugen.

”Det er ødelagt. Der er ikke andet end en ruin tilbage,” siger han.

Den tætbyggede arbejdsmand med et bredt overskæg er lige kommet tilbage fra familiens hjemby Wardiya, hvor han kunne konstatere, at familiens hus er smadret. Før krigen boede der omkring 1000 yazidi-familier i byen. Nu er størstedelen af deres huse forvandlet til ubeboelige bunker af murbrokker.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.