Yemen er på vej til at blive et nyt Syrien

Et halvt år efter at Saudi-Arabien begyndte at bombe i Yemen, mangler over 21 millioner mennesker, svarende til 80 procent af befolkningen, mad, og hungersnøden nærmer sig. Ingen vinder er i sigte i opgøret mellem landets mange væbnede grupper

”Yemen efter fem måneder ligner Syrien efter fire år,” sagde Peter Maurer, Røde Kors' internationale chef, i september. Her inspicerer indbyggere skaderne efter et luftangreb tidligere på måneden i hovedstaden, Sanaa. Klik på pilen til højre for at se flere billeder fra Yemen.
”Yemen efter fem måneder ligner Syrien efter fire år,” sagde Peter Maurer, Røde Kors' internationale chef, i september. Her inspicerer indbyggere skaderne efter et luftangreb tidligere på måneden i hovedstaden, Sanaa. Klik på pilen til højre for at se flere billeder fra Yemen. Foto: Mohammed Huwais/AFP/Scanpix.

Et sjældent glimt fra den dystre virkelighed i Yemen dukkede op i vestlige medier i sidste uge, efter at to missiler slog ned i en yemenitisk bryllupsfest og dræbte over 130 gæster. Episoden har ført til stærke internationale fordømmelser og til kritik af de saudiarabiske luftangreb, der har regnet ned over Yemen siden marts.

Saudi-Arabien nægter at være ansvarlig for angrebet, men uanset hvem der viser sig at have sendt raketterne mod bryllupsfesten, er de en påmindelse om, hvor katastrofalt situationen har udviklet sig for befolkningen i det fattige land på den arabiske halvø under det seneste halve års krig.

Krigen blev indledt i slutningen af marts, da Saudi-Arabien i en koalition med en række arabiske lande og med opbakning fra USA begyndte at udføre omfattende luftangreb og indsatte landsoldater i Yemen. Siden er godt 5000 mennesker dræbt, hvoraf næsten halvdelen er civile.

Samtidig har krigen efterladt Yemen på randen af en humanitær katastrofe. Ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, lider 80 procent af Yemens befolkning, godt 21 millioner mennesker, under alvorlig mangel på mad og medicin.

Mere end seks millioner mennesker er ramt af decideret sult og mangler livsvigtig nødhjælp. Dermed er landet ifølge FN blot et enkelt skridt fra at stå i en hungersnødskatastrofe.

”Situationen var vanskelig i Yemen før krigen. I løbet af de seneste seks måneder er det hele blot blevet værre og værre, og den er i dag kritisk på stort set alle tænkelige områder,” siger Salah Hajj Hassan, FAO's repræsentant i Yemen.

Et af hovedproblemerne er, at Yemen importerer en stor del af landets fødevarer. Men efter at koalitionen ledet af Saudi-Arabien har blokeret landets havne, er det blevet vanskeligt og til tider umuligt at få de nødvendige mængder mad ind i landet.

På en gravplads i hovedstaden Sanaa er der mange nye grave med billeder af houthi-militsfolk, der er blandt de dræbte i en konflikt, der nu har kostet over 5000 mennesker livet.
På en gravplads i hovedstaden Sanaa er der mange nye grave med billeder af houthi-militsfolk, der er blandt de dræbte i en konflikt, der nu har kostet over 5000 mennesker livet. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix

Selv når mad og nødhjælp kommer ind, er det et problem at få det bragt rundt i det krigshærgede land, forklarer Salah Hajj Hassan:

”Når der ikke findes en central myndighed i landet, kan man aldrig vide, om det er muligt eller sikkert at køre rundt. Ingen kan give en garanti for, at man kan komme gennem et område. Nogle gange er det en udfordring bare at komme fra a til b i samme by,” siger han.

De store vanskeligheder har også ført til, at prisen på mad og benzin er røget i vejret, hvilket tilføjer endnu et lag af problemer for den yemenitiske befolkning. Krisen er så alvorlig, at Røde Kors' internationale chef, Peter Maurer, i september sammenlignede den med konflikten i Syrien.

”Yemen efter fem måneder ligner Syrien efter fire år,” sagde han til det amerikanske nyhedsbureau Associated Press efter en rejse til Yemen.

Det er ikke kun, når det handler om den humanitære situation, at Yemen er kommet til at ligne Syrien. Også når man ser på, hvor komplekse og vidtforgrenede magtkampene er med mange grupperinger, der kæmper om magten, er der klare paralleller til den fire et halvt år lange borgerkrig i Syrien, forklarer Hana' al-Khamri, yemenitisk analytiker og journalist, bosat i Sverige.

”Anarkiet ligger og lurer i Yemen, og landet ser mere skrøbeligt og sørgeligt ud end nogensinde før. Den militære koalition bør være bevidst om de efterfølgende konsekvenser af denne krig, og at konflikten kan antænde en mere omfattende brand,” siger hun.

Den sunnimuslimske stormagt Saudi-Arabien indledte militæroffensiven i marts som en reaktion på, at shiamuslimske houthi-oprørere i januar havde indtaget hovedstaden, Sanaa, og drevet den saudiarabisk-støttede præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi på flugt. Målet for Saudi-Arabien er at genindsætte Hadi som præsident.

Krigen kan også ses som et led i den overordnede magtkamp, der udspiller sig i Mellemøsten mellem Iran og Saudi-Arabien. Houthi-oprørerne er støttet af Iran, hvilket gør det ekstra vigtigt for Saudi-Arabien at få dem elimineret i nabolandet.

Over de seneste måneder har koalitionen formået at presse houthierne tilbage fra blandt andet havnebyen Aden. Her forsøger Saudi-Arabien at få genetableret Yemens regering, som houthierne tvang til at gå af.

Men houthierne er langtfra overvundet og formår stadig at udføre store angreb på koalitionens styrker. Derudover sidder en række lokale grupper på magten over områder rundt om i landet, og især den islamistiske terrorbevægelse al-Qaeda står stærkt, ligesom Islamisk Stat også opererer i Yemen.

Tilsammen danner det et billede af en krig, som det er vanskeligt at se, at nogen kommer sejrrigt ud af, lyder det fra Hana' al-Khamri.

”Yemen er historisk set beskrevet som 'angribernes gravplads' på grund af dets komplicerede geografiske terræn, der er kontrolleret af forskellige stammer. Oprørsgrupperne er efter et årti med krig mod Saleh (Yemens tidligere præsident, red.) og Saudi-Arabien blevet yderst effektive guerillakrigere. I den nuværende konflikt er de allerede begyndt at bruge deres styrke på landjorden til at angribe den saudiarabiske grænse, og de har dræbt adskillige saudiarabiske soldater. Det indikerer, at der kan være udsigt til en mulig beskyttelseskrig, og efter seks måneder ser det ud til, at der muligvis ikke er nogen, der vil vinde krigen,” siger hun.

Konsekvenserne for befolkningen af de seneste måneders krig har været så alvorlige, at FN's Menneskerettighedsråd var tæt på at sætte en uafhængig undersøgelse af krigen i gang. De fleste vestlige lande bakkede op om at sende eksperter til Yemen og få undersøgt mulige forbrydelser i konflikten, men efter massivt pres fra Saudi-Arabien og andre koalitionslande blev den uafhængige undersøgelse droppet.

I stedet er Vesten gået med til, at undersøgelsen om mulige krigsforbrydelser skal udføres af en national kommission i Yemen, styret af den saudiarabisk-støttede eksilpræsident Hadis regering, altså en af krigens parter. Det har de seneste dage ført til stribevis af kritiske reaktioner fra de hjælpeor-ganisationer i Yemen.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International offentliggjorde i går en rapport, som efter organisationens mening dokumenterer, at Saudi-Arabien og dets koalitionspartnere har begået krigsforbrydelser i Yemen. Rapporten gennemgår 13 flyangreb, som har fundet sted i Sa'ada, hvor omkring 100 civile blev dræbt. Af dem var 59 børn. Rapporten viser også, at der er blevet brugt ulovlige klyngebomber.

Amnesty International understreger, at USA og andre lande, som eksporterer våben til parterne i Yemen-konflikten, har et ansvar for at sikre sig, at disse våben ikke bliver brugt til at krænke rettigheder. USA er den største våbenleverandør til Saudi-Arabien og deltager selv i Yemen med droner.

En yeminitisk dreng ses her ved en tankvogn med drikkevand, som i går blev ødelagt under et selvmordsangreb på en moské i den houthi-kontrollerede hovedstad, Sanaa, som skal have kostet mindst otte mennesker livet og såret 20 andre.
En yeminitisk dreng ses her ved en tankvogn med drikkevand, som i går blev ødelagt under et selvmordsangreb på en moské i den houthi-kontrollerede hovedstad, Sanaa, som skal have kostet mindst otte mennesker livet og såret 20 andre. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix
Røgen stiger op fra et hotel i Aden, hvor en række regeringsrepræsentanter var indkvarteret. Aden blev tirsdag ramt af det største missilangreb, siden regeringsstyrker generobrede den sydyeminitiske havneby fra houthi-oprørere i juli.
Røgen stiger op fra et hotel i Aden, hvor en række regeringsrepræsentanter var indkvarteret. Aden blev tirsdag ramt af det største missilangreb, siden regeringsstyrker generobrede den sydyeminitiske havneby fra houthi-oprørere i juli.
Lokale inspicerer ødelæggelserne efter et selvmordsangreb ved en moské i hovedstaden, Sanaa, hvor otte mennesker tirsdag mistede livet og sårede 20 andre.
Lokale inspicerer ødelæggelserne efter et selvmordsangreb ved en moské i hovedstaden, Sanaa, hvor otte mennesker tirsdag mistede livet og sårede 20 andre. Foto: Mohamed al-Sayaghi/Reuters/Scanpix
En bevæbnet stammekriger, der er loyal over for Yemens saudisk-støttede regering, står på en bakketop i Marib-provinsen under en offensiv mod houthi-oprørere i denne uge.
En bevæbnet stammekriger, der er loyal over for Yemens saudisk-støttede regering, står på en bakketop i Marib-provinsen under en offensiv mod houthi-oprørere i denne uge.