Børn skal lære at sige undskyld

Mange moderne forældre glemmer at erkende deres egen fejlbarlighed i jagten på det perfekte familieliv. Men vil man lære sine børn at aflæse og forstå andre mennesker, skal man vise dem, hvordan man erkender sine fejl og siger oprigtigt undskyld, siger familievejledere

Mange forældre tror i dag, at de skal være perfekte, men det er jo umuligt, og det gør det meget svært for dem at fejle og erkende det bagefter, fortæller familievejleder Camilla Justesen, der opfordrer forældre til at lære deres børn betydningen af et oprigtigt "undskyld". Foto: Scanpix
Mange forældre tror i dag, at de skal være perfekte, men det er jo umuligt, og det gør det meget svært for dem at fejle og erkende det bagefter, fortæller familievejleder Camilla Justesen, der opfordrer forældre til at lære deres børn betydningen af et oprigtigt "undskyld". Foto: Scanpix.

Det er et lille ord, men det at kunne sige det har stor betydning for vores udvikling som sociale mennesker.

Det består af to stavelser, otte bogstaver og er ikke svært at udtale. Alligevel kan det være utroligt svært for mange mennesker at få over deres læber: Nemlig ordet undskyld.

Men det lille ord bør ifølge familievejleder Camilla Justesen spille en vigtig rolle i børneopdragelsen.

"Ved at sige undskyld erkender man, at man har begået en fejl og kan stå ved den, og at vi kan tilgive os selv og andre på trods af det," siger hun.

"Det er vigtigt, at børn får det med i livet, for kan de sige oprigtigt undskyld, erkender de også, at de er fejlbarlige, og det er vigtigt for vores relationer til andre, at vi forstår det - for kun på den måde kommer vi videre i livet efter et svigt eller et skænderi," siger hun.

Men en undskyldning er intet værd, hvis ikke den udtrykker en selvindsigt, understreger Camilla Justesen.

Et godt undskyld kræver, at man har haft en etisk overvejelse om det, man har gjort, og ærligt kan sige: Du har en berettiget kritik af mig, og det undskylder jeg nu for.

Ved en undskyldning sætter man kort sagt sig selv på spil og er afhængig af, at den forulempede tager imod undskyldningen - det er ikke tilfældet med en beklagelse, hvor man slet ikke sætter sig selv på spil eller indrømmer nogen skyld.

"Derfor nytter det heller ikke noget, at man siger til sine børn: Sig så undskyld - for forcerer man det som voksen, lærer børnene ikke at forstå meningen af et oprigtigt undskyld," siger Camilla Justesen og understreger, at det er langt vigtigere, at man som forældre er et godt forbillede.

"Det bedste er, at vi som voksne viser dem, at vi selv kan finde ud af det. At vi siger det, når vi kommer for sent eller skuffer dem, og at man i familien får sagt det højt og viser børnene, at man mener det," siger hun og understreger, at det er "de nemme" undskyldninger.

"De svære bunder i større følelsesmæssige svigt. For eksempel efter en skilsmisse, hvor børnene måske har lidt under den måde, som forældrene har håndteret bruddet på. Det er det svære undskyld. Men får man sat sig ned med sine børn og sagt undskyld, påtager man sig ansvaret for det, der er sket, og fjerner det fra børnenes skulder," fortæller Camilla Justesen og understreger, at mange børn ofte påtager sig skylden i en skilsmissesituation - og derfor er det meget vigtigt, at man som voksen erkender sine egne fejl og tager ansvaret for det, der er sket. 

"Samtidig lærer børnene at tilgive," tilføjer hun.

Hun forklarer, at der for nogen børn kan gå længere tid, før de er klar til at sige undskyld – eller før de kan tilgive andre:

"Men det er vigtigt, at man giver dem plads og ikke fremtvinger det, før børnene selv er klar til det."

Det er familievejleder Lola Jensen enig i. Ellers lærer man bare sine børn at sige et ubetydeligt og mekanisk "undskyld", siger hun.

"Derfor hører man også nogle gange børn bytte rundt på tak, velbekommen og undskyld, fordi de ikke ved, hvad ordene betyder," siger hun og forklarer, at de fleste børn over 6-7 år kan forstå meningen af ordet undskyld.

Lola Jensen er ikke i tvivl om, hvilke konsekvenser det kan få for børn, hvis de ikke har nogen forældre, der kan vise dem betydningen af en oprigtig undskyldning.

"De kommer ikke til at kunne forstå og aflæse andre mennesker. Man bliver sådan et ufejlbarligt menneske, som let kommer til at fremstå som følelsesmæssigt afstumpet, og det gør det meget svært for én at indgå i sociale relationer med andre senere i livet," siger hun.

For mange moderne forældre kan det også være en lettelse at turde indrømme sine egne fejl, mener Camilla Justesen.

"Mange forældre tror i dag, at de skal være perfekte, men det er jo umuligt, og det gør det meget svært for dem at fejle og erkende det bagefter. Det oplever jeg, at nogle forældre har brug for hjælp til i familierådgivningen," siger hun og fortsætter:

"Men det er nødvendigt, for skal vi lære vores egne børn at undskylde og tilgive, så må vi også selv turde vise, at vi ikke er perfekte, og at vi ind imellem begår fejl."

Familierådgiver og pædagog Camilla Justesen er en del af Kristeligt Dagblads nye familiepanel. Du er velkommen til at stille hende spørgsmål om børn og opdragelse her.

Du kan læse mere om Camilla Justesens familierådgivning her.