Klæder sig af og smider tøjet på koranen

Kunstner og debattør Firoozeh Bazrafkan tager alt sit tøj af og efterlader det på en åben koran, mens et digt bestående af omskrevne korancitater læses op. YouTube-video skal sætte fokus på kvinders ret til selvbestemmelse, siger afsenderen

I en YouTube-video lagt ud i dag klæder Firoozeh Bazrafkan sig heltt af, mens hun smider sit tøj på en koran. Alt imens læses et digt op. -
I en YouTube-video lagt ud i dag klæder Firoozeh Bazrafkan sig heltt af, mens hun smider sit tøj på en koran. Alt imens læses et digt op. -. Foto: YouTube.

"De må afklæde sig helt fra deres ydre klædning, hvis det dem behager," læser kunstneren Kasper Nørby Lund højt fra et digt baseret på citater fra koranen.

Han sidder på en stol med benene over kors og kigger ned i sit papir, mens en kvinde til venstre for ham stille klæder sig af. Fra fuldt dækkende, burka-lignende heldragt til det rene ingenting. Indtil hun er helt nøgen. Sit tøj kaster hun fra sig på en koran, der ligger åben foran hende.

Kvinden er den iransk-fødte kunstner og islamkritiker Firoozeh Bazrafkan, der tidligere har gjort sig bemærket blandt andet ved at makulere og udstille koran og bedetæppe, ved halvnøgen at heile til en nazi-sang, og ved at sjippe på et billede af Ayatollah Khomeini i forbindelse med den iranske revolution.

Sidstnævnte skete i en video, hun lagde ud på YouTube. Det samme har hun gjort i dag, hvor scenen ovenfor beskrevet udspiller sig over to minutter.

I et kort interview til MX.dk siger Firoozeh Bazrafkan, at videoen skal sætte fokus på kvindens ret og selvbestemmelse. Og når hun tager tøjet af, skal det ifølge kunstneren forstås som symbol på, at hun "frigør sig."

"Jeg vil ikke nødvendigvis sætte tingene i kog. Jeg præsenterer noget smukt, og hvis nogen synes, det er forfærdeligt, kan jeg ikke gøre noget ved det," siger Firoozeh Bazrafkan til MX.dk.

Videoen kan indtil videre findes her på YouTube, men sandsynligvis går der ikke længe, før den er fjernet igen. YouTube tillader ikke nøgenhed. 

Kunstneren Kasper Nørby Lund skriver på YouTube om videoen:

"Jeg har skabt dette performanceværk med Firoozeh Bazrafkan. Værket berører det omstridte spørgsmål om kvinders ret i til at optræde frit i henhold til Koranen og islam. Koranen pålægger kvinden at tildække sig og ikke blotte sit køn, hvorfor jeg har omskrevet to af koranens sura-vers til et digt, der i modsætning til de oprindelige vers plæderer for kvindens frihed og ret til at optræde som det hende behager." 

Digtet kan læses her.