Datoen er sat: Danmarks første store moské åbner til sommer

Både danske politikere og fremtrædende udenlandske muslimer bliver inviteret til åbningen af 6700 kvadratmeter stort moskébyggeri i Københavns nordvestkvarter, der er støttet med 150 millioner kroner af Qatar

Det ligger nu fast, at Danmarks første store moské åbner den 19. juni 2014
Det ligger nu fast, at Danmarks første store moské åbner den 19. juni 2014.

Danmarks første store moské i Rovsinggade i Københavns nordvestkvarter åbner officielt torsdag den 19. juni og tre dage frem. Det oplyser organisationen Dansk Islamisk Råd, der står for opførelsen af projektet og har modtaget omkring 150 millioner kroner fra Qatar til byggeriet.

Mohamed Al Maimouni, der er formand for medieudvalget i Dansk Islamisk Råd, oplyser, at der vil blive sendt invitationer ud til både det danske kongehus, statsministeren, ledende danske politikere og kulturpersonligheder samt en række personligheder, der repræsenterer europæisk islam. Han vil dog ikke løfte sløret for gæstelisten, før de inviterede har sagt ja.

Det ligger dog fast, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke vil indfinde sig til åbningsceremonien. Det meddelte statsministeren i et skriftligt svar til Folketinget i februar i år.

Åbningen vil blive fejret i tre dage med guidede rundture i moskébyggeriet, der udover en moské også rummer et kulturcenter med biograf, sportscenter, legeland og spisested. Ifølge Mohamed Al Maimouni bliver moskéen åben for alle - også ikke-troende muslimer.

”Inklusion, sameksistens og medborgerskab er vigtige værdier, som vi værner om. Derfor favner aktiviteterne religiøs fordybelse og udvikling og muligheden for at deltage i kulturelle og sociale aktiviteter. Vi favner hele familien,” skriver Mohamed Al Maimouni blandt andet i en pressemeddelelsen og fortsætter:

”Vi har været omhyggelige og tænkt på alle aldersgrupper; børn og deres stimulering, unge og deres udfoldelse og de ældre og deres behov for at være sammen med andre. Derfor favner aktiviteterne og bredt. Både på åbningsdagene og fremadrettet vil alle blive budt velkommen, også interesserede ikke-muslimer.”

Socialdemokratisk medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, er en af de politikere, der ikke har tænkt sig at dukke op, hvis han modtager en invitation.

”Jeg stemte i sin tid for byggetilladelsen til moskéen, fordi vi har religionsfrihed i Danmark. Der er brug for en stor moské for muslimer i Danmark, men det er ærgerligt, at moskéen har forbindelse til Qatar. Moskéen i Rovsinggade repræsenterer en konservativ retning. Det er vigtigt at sige, at der er et andet muslimsk miljø i Danmark end dem, der støtter Qatar,” siger Lars Aslan Rasmussen.

Hans partifælle i Borgerrepræsentationen, Yildiz Akdogan, vil til gengæld deltage i åbningen, hvis hun får muligheden.

”Jeg har besøgt moskéen og talt med bestyrelsen. Det er vigtigt, at vi ikke på forhånd udelukker en gruppe af religiøse mindretal. Vi skal lade tvivlen komme projektet til gode. Jo mere vi almindelige borgere insisterer på at besøge stedet, jo bedre bliver vi også informeret om, hvad der foregår. I stedet for at vi har nogle antagelser om, hvad der sker. På den måde gør vi islam i Danmark mere åbent. Som jeg forstår det, bliver moskéen og kulturcenteret et åbent sted for børn, unge og gamle,” siger Yildiz Akdogan, som mener, det er vigtigt, at det officielle Danmark bakker op om den nye moské, selvom hun personligt ikke er fan af Qatar.

”Qatars demokrati- og menneskesyn ligger meget langt fra vores. Men som jeg forstår det på moskéens bestyrelse, donerer Qatar pengene, og blander sig ikke i, hvad der foregår. Vi må lade det komme an på en prøve, om det holder. Det er vigtigt, at moskéen er åben for alle - også kristne og jøder. Selvom projektet er støttet af Qatar, er det afgørende, at moskéen overholder de regler, der gælder i Danmark,” lyder det fra Yildiz Akdogan.