Rabbiner forbyder kvinder på højere læreanstalter

Første offentlige udmelding fra Israels ultraortodokse partis nye åndelige leder viser en mere konservativ linje. Forbuddet udstiller de ultraortodokses dilemma, forklarer professor

Arkivfoto af den israelske rabbiner Shalom Cohen (i forgrunden til højre), som er den nye åndelige leder for Israels ultraortodokse Shas-parti, landets femtestørste parti.
Arkivfoto af den israelske rabbiner Shalom Cohen (i forgrunden til højre), som er den nye åndelige leder for Israels ultraortodokse Shas-parti, landets femtestørste parti. Foto: Sved Nackstrand

Ultraortodokse kvinder bør slet ikke få tanken om at tage en længerevarende uddannelse. Sådan lyder den kontante udmelding fra den israelske rabbiner Shalom Cohen.
 
Budskabet kommer i hans første offentlige skrivelse, efter han for to måneder siden indtog pladsen som den åndelige leder for Israels ultraortodokse Shas-parti, landets femtestørste parti.
 
Udtalelsen har vakt opsigt både inden for og uden for kredse af ultraortodokse jøder. Med forbuddet giver han nemlig udtryk for en ny og mere konservativ linje end sin forgænger på posten. Shalom Cohen har overtaget rollen som åndelig vejleder fra den karismatiske og meget indflydelsesrige overrabbiner Ovadia Yosef, der døde i efteråret. Han var klar fortaler for, at kvinder fordyber sig i akademiske studer.

Forbuddet er en reaktion på en udvikling, der har stået på over en længere årrække, hvor stadig flere både kvindelige og mandlige ultraortodokse jøder tager en længerevarende uddannelse. Godt hver femte af alle ultraortodokse unge i Israel har eller er ved at tage en akademisk uddannelse, viste en undersøgelse, som avisen Haaretz offentliggjorde for et par måneder siden. Tallet er stigende og stiger stærkest blandt kvinder. 

”Vi er vidner til, at kvindelige studerende ønsker at tilmelde sig akademiske studier, efter de har bestået deres religiøse uddannelser,” skriver Shalom Cohen og forklarer, at det er en udvikling, der går stik imod ret jødisk levevis. ”Studierne er baseret på videnskabeligt arbejde og metoder, der strider direkte imod et Thora-funderet syn. Derfor bør kvinder slet ikke få tanken at engagere sig i akademiske studier i nogen som helst sammenhæng, da det ikke er Thoraens vej,” skriver han i brevet, der er blevet offentliggjort på den jødiske hjemmeside Kikar Hashabbat.

Forbuddet mod længere uddannelser udstiller det dilemma, som Israels ultraortodokse samfund står i, forklarer Menachem Friedman, professor emeritus og religionssociolog fra Bar Illan Universitetet i Israel. ”På den ene side vil de gøre alt for at undgå, at den sekulære verden slipper ind i deres samfund, da det kan forstærke tendensen til, at unge mennesker forlader bevægelsen. Samtidig står de over for et massivt fattigdomsproblem og har i den grad brug for, at der kommer flere penge ind i deres samfund. Derfor er det afgørende, at der er nogen, der tager længere uddannelse for at kunne tjene penge. De økonomiske problemer er formentlig så store, at Shalom Cohens udtalelse næppe får større konsekvenser,” siger han.