Paven anerkender privat eksorcist-forening

Den danske generalvikar Lars Messerschmidt er nu den katolske kirkes autoriserede djævleuddriver herhjemme. Han oplever en stigende interesse for eksorcisme blandt danskere

”Jeg laver aftaler med to-tre nye patienter om ugen, der frygter, at de er besat. For 10-20 år siden kunne der gå en uge eller en måned,” fortæller katolske Lars Messerschmidt.
”Jeg laver aftaler med to-tre nye patienter om ugen, der frygter, at de er besat. For 10-20 år siden kunne der gå en uge eller en måned,” fortæller katolske Lars Messerschmidt. Foto: Liselotte Sabroe.

Generalvikar i den katolske kirke Lars Messerschmidt er nu Danmarks officielt autoriserede eksorcist.

Det blev han, efter at pave Frans i sidste uge anerkendte den private eksorcistforening, IAE (International Association of Exorcists, red.) med 250 medlemmer fra 30 lande. Repræsentanterne fra hvert enkelt bispedømme er godkendt af paven til at praktisere eksorcisme, heriblandt danske Lars Messerschmidt.

Det er første gang, at paven officielt anerkender en privat eksorcismeforening og giver dens medlemmer autoritet til at udføre eksorcistiske ritualer, som for eksempel dæmon- og djævleuddrivelse og husrenselser. Det skriver b.dk.

IAE, der blev grundlagt i 1991, har ifølge Lars Messerschmidt været ”en slags græsrodsbevægelse”, der nu er officielt anerkendt af den katolske kirke.

Eksorcisme er ellers en almindelig praksis i den katolske kirke og har været det lige siden den kristne kirkes grundlæggelse.

I starten udførte lægfolket eksorcisme, men efterhånden formulerede kirken flere forskrifter og ritualer for udførelsen, og gradvist blev eksorcismen uddelegeret til særligt udvalgte personer. Fra det 17. århundrede blev de sværeste tilfælde udført af biskopper og præster, og i dag udføres eksorcisme af udvalgte biskopper eller præster.

Anerkendelse af eksorcistforeningen er ”rent teknisk og organisatorisk”, siger Lars Messerschmidt, der forklarer, at eksorcisme er et embede som alle andre i den katolske kirke.

Han oplever en stigende interesse for eksorcisme blandt danskerne.

”Jeg laver aftaler med to-tre nye patienter om ugen, der frygter, at de er besat. For 10-20 år siden kunne der gå en uge eller en måned,” fortæller han til www.b.dk.

I 1685 udgav den evangelisk-lutherske kirke i Danmark - i dag folkekirken - sin seneste vejledning i eksorcisme for præster. I 1974 forsøgte præst Ole Skjærbæk Madsen at få biskopperne til at modernisere det gamle ritual - uden held - og tidligere kirkeminister Tove Fergo (V) har før slået fast, at det gamle ritual ikke længere er gældende.