Flere danskere arbejder hjemme

Det giver bedre balance i børnefamiliers hverdag, hvis forældrene har mulighed for at arbejde hjemme. Det er en af grundene til, at hjemmearbejde er blevet mere udbredt de seneste par år

Hjemmearbejde er med til at skabe en bedre balance mellem medarbejdernes familie- og arbejdsliv. Foto: Siris
Hjemmearbejde er med til at skabe en bedre balance mellem medarbejdernes familie- og arbejdsliv. Foto: Siris.

Telefonen ringer ikke og forstyrrer hele tiden, og der er ingen kolleger, der kommer rendende i tide og utide for at fortælle om ferieplaner og gårsdagens kontrovers med ægtefællen.

Tværtimod er der fred og ro til at koncentrere sig om sine arbejdsopgaver, når man arbejder hjemme.

Og det gør flere og flere danskere. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, der har kortlagt, hvordan brugen af hjemmearbejde er blevet mere udbredt i mange virksomheder de senere år. 

En af hovedårsagerne til, at flere danske arbejdspladser tilbyder, at medarbejderne kan arbejde hjemme, er, at virksomhederne oplever, at medarbejderne får mere ro til at udføre deres opgave, når de sidder derhjemme - og de er dermed også langt mere effektive, end hvis de sad på kontoret.

Samtidig bliver medarbejderne mindre stressede, når de får lov til at blive derhjemme, når det kan lade sig gøre.

For det andet er hjemmearbejde med til at skabe en bedre balance mellem medarbejdernes familie- og arbejdsliv, mener Britt Barfeldt, der er fagchef i Dansk Erhverv.

Og det er noget, som mange vægter højt i dag:

"Medarbejderne får mere tid til at være sammen med deres familier. Er man for eksempel en familie, der har meget transporttid i løbet af en almindelig arbejdsuge, så kan det have stor betydning for både forældre og børn, hvis de voksne engang imellem kan arbejde hjemme og dermed hente børnene tidligere end normalt," fortæller Britt Barfeldt.

Ifølge hende kan hjemmearbejde tilmed højne livskvaliteten hos den enkelte medarbejder.

I alt deltog 367 virksomheder i Dansk Erhvervs undersøgelse. Heraf har 204 svaret, at det er muligt at arbejde hjemmefra for nogle medarbejdere. I 163 virksomheder var det ikke muligt. 

I de 204 virksomheder, som tilbyder hjemmearbejde, svarer næsten halvdelen, at hjemmearbejde er blevet mere udbredt de seneste to år.

Og blandt disse virksomheder lyder det, at denne tendens har betydet en højere grad af tilfredshed blandt medarbejderne, lavere stressniveau og højere produktivitet.

Ifølge Britt Barfeldt vil man også se, at flere danskere i fremtiden kommer til at arbejde hjemmefra, fordi flere og flere virksomheder begynder at se potentialet i flere hjemmearbejdsdage.

Spørger man hende, er det heller ikke noget problem, at medarbejderne også lige sætter en vask over, mens de arbejder derhjemme:

"Når du arbejder hjemme, holder du ikke kaffepauser og skal heller ikke tale med kolleger, så der er plads til, at man lige kan ordne et par ting i hjemmet i løbet af dagen. Og det giver mere luft i familiens travle hverdag," siger hun og understreger, at undersøgelser viser, at folk, der arbejder hjemme, er mere effektive end folk, der ikke gør.

"Så hjemmearbejds-ordninger giver ikke bare mere tid i familiernes hverdag - det har også en positiv effekt på produktiviteten."

Den vigtigste årsag til, at knap halvdelen af virksomhederne i undersøgelsen ikke tilbyder hjemmearbejde er, at arbejdet i den pågældende virksomhed forudsætter, at medarbejderne er til stede på arbejdspladsen.