Prøv avisen

Pavens 10 tip til et bedre liv

”At give hurtigt slip på negative ting er sundt,” lyder et af pave Frans' råd til et bedre liv.

Den katolske kirkes overhoved løfter sløret for sin egen opskrift til et liv med mere glæde

Sluk fjernsynet under middagen, genvind en sund fornemmelse for fritid frem for at arbejde livet op og drop ethvert forsøg på at hverve nye tilhængere til din egen tro. 

Pave Frans kom vidt omkring, da han forleden præsenterede 10 tip, som ifølge det katolske overhoved giver mere glæde i livet. Det skete i et interview med det argentinske magasin Viva, skriver National Catholic Reporter. Her er pavens liste.

1. ”Lev og lad leve”. Alle burde følge dette princip, sagde paven og tilføjede et tilsvarende udtryk, som bruges i Rom: ”Bevæg dig fremad og lad andre gøre det samme”.

2. “Giv af dig selv til andre”. Mennesker bliver nødt til at være åbne og generøse mod andre, for ”hvis du trækker dig ind i dig selv, løber du den risiko at blive egocentreret. Og stillestående vand bliver råddent”.

3. “Bevæg dig roligt frem” i livet. Bestræb dig på at have ”evnen til at gå med venlighed og ydmyghed - en ro i livet”, lød det fra den 77-årige argentiner. 

4. Genfind "en sund fornemmelse for fritid”. Glæderne ved kunst, litteratur og det at lege med sine børn er gået tabt, sagde paven. ”Forbrugerisme har bragt os bekymringer” og har forårsaget, at mennesker har mistet en ”sund fritidskultur”.

Vores tid er ”opslugt”, så vi ikke kan dele den med nogen. Selvom forældre arbejder til langt ud på dagen, bliver de nødt til at sætte tid af til at lege med deres børn, lyder pavens opfordring. Familier må også slukke for fjernsynet, når de spiser til middag, for selvom tv’et er nyttigt til at holde sig orienteret, ”lader det dig ikke kommunikere” med andre, når det er tændt under middagen, sagde han.

5. Søndag bør være fridag. Arbejdere bør have fri om søndagen, for “søndag er for familien”.

6. Et job giver værdighed. ”Vi bliver nødt til at være kreative i forhold til unge mennesker. Hvis de ingen muligheder har, vil de begynde at tage stoffer” og være mere udsatte over for eksempelvis selvmord, sagde paven, som også flere gange tidligere har luftet sin bekymring over ungdoms-arbejdsløshed. "Det er ikke nok at give dem mad. Værdighed bliver dig givet, når du selv kan sørge for mad på bordet.”
 
7. Respekter og tag vare på naturen. Nedbrydning af miljøet “er en af de største udfordringer, vi har”, sagde han. 

”Jeg tror, at det spørgsmål, vi glemmer at stille os selv, er: Begår menneskeden ikke selvmord med denne vilkårlige og tyranniske udnyttelse af naturen?”

8. Hold op med at være negativ. ”Behovet for at tale dårligt om andre tyder på en lav grad af selvværd. 'Jeg føler mig så langt nede, at jeg i stedet for at rejse mig bliver nødt til at pille andre ned'," sagde paven. ”At give hurtigt slip på negative ting er sundt."

9. Drop forsøget på at hverve nye tilhængere til din egen tro. Respekter andres tro. “Vi kan inspirere andre gennem vort eget vidnesbyrd, så vi sammen bliver bedre til at kommunikere. Men det værste af alt er religiøs proselytisme (at hverve nye tilhængere, red.), som lammer: ’jeg taler med dig for at kunne overtale dig’. Nej. Hvert menneske må indgå i dialog, som begynder med hans eller hendes egen identitet. Kirken vokser ved at være attraktiv, ikke ved at proselytere.”

10. Arbejd for fred. "Vi lever i en tid med mange krige," sagde paven. "Opfordringen til fred skal råbes. Fred giver indimellem indtryk af at være noget stille, men fred er aldrig noget stille, fred er altid noget proaktivt." 

Under interviewet talte pave Frans også om vigtigheden af at hjælpe indvandrere. Han roste Sveriges initiativ til at åbne sine grænser for så mange mennesker og tilføjede, at den stramme indvandrerpolitik i resten af Europa viser, at Europa ”er bange”.