Aborttallet i USA er det laveste i fire årtier

Aborttallet i USA er faldet støt siden 1973, hvor man begyndte at registrere tallene. Udviklingen skyldes stram lovgivning, der efterhånden gør det nærmest umuligt at drive abortklinik, mener USA-ekspert

Ser man bort fra perioden, hvor Bush var præsident, er antallet af aborter i USA kun faldet og faldet igennem de seneste fire årtier. Foto: Scanpix
Ser man bort fra perioden, hvor Bush var præsident, er antallet af aborter i USA kun faldet og faldet igennem de seneste fire årtier. Foto: Scanpix. Foto: Giovanni Cancemi.

I den tid, hvor præsident Barack Obama har holdt til i Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus, er antallet af aborter i USA faldet med ikke mindre en 13 procent. Udviklingen var ellers stagneret under den tidligere præsident, George W. Bush, men aborttallet er altså nu på sit laveste siden 1973, nemlig 1,1 million aborter om året.

Ser man bort fra perioden, hvor Bush var præsident, er antallet af aborter generelt faldet og faldet igennem de seneste fire årtier i USA. Ifølge flere amerikanske forskere bliver tallet dog løbende påvirket af landets siddende præsidenters holdning til seksualundervisning og abort-spørgsmål.

Da Bush-administrationen skar ned i støtten til seksualundervisning og kun støttede programmer, der talte om seksuel afholdenhed, begyndte antallet af teenagegraviditeter således at stige - samtidig med at antallet af aborter stagnerede. Men da Barack Obama igen øgede støtten til seksualundervisningen, begyndte aborttallet igen at falde. 

Ser man på udviklingen de seneste par årtier er tallet dog kun gået én vej, nemlig nedad, og iifølge Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, skyldes nedgangen blandt andet den stærke anti-abortbevægelse i USA:

"I en lang række stater under republikansk kontrol forsøger man i praksis at gøre det umuligt at få en abort, selvom det er en forfatningssikret ret," siger han og påpeger, at der de seneste fem år er sket en eksplosion i anti-aborttiltag i USA. Eksempelvis skal kvinder til vejledning hos en abortmodstander og have foretaget en ultralydsscanning:

”Læger, der udfører aborter, skal desuden have faciliteter, der svarer til de krav, man stiller til et hospital. Det betyder, at mange abortklinikker skal foretage investeringer på mange millioner, som de ikke har råd til, og så drejer de nøglen om og lukker i stedet for,” siger Niels Bjerre Poulsen.

I USA har Højesteret desuden bestemt, at det krænker abortmodstanderes ytringsfrihed, hvis de ikke må stille sig tæt ved abortklinikker og demonstrere:
 
”Så de har en lovgivning, der gør det næsten umuligt at drive en abortklinik,” siger Niels-Bjerre Poulsen.

Ifølge ham dækker tallene også over væsentlige forskelle i de 50 amerikanske stater. 

”Stater, der for eksempel har en liberal abortpolitik, men bedre oplysning, oplever fald i aborttallet, mens en stat som Texas har høje abortrater, selvom de gør alt for at afskaffe fri abort,” siger han. 

Mens USA oplever det laveste antal aborter, siden optællingen begyndte i 1973, er det danske aborttal også faldet de seneste par år. Sex & Samfund oplyser, at der i Danmark foretages cirka 15.000 aborter årligt.
 
”Kampagner og oplysning om sikker sex er vigtige for hele tiden at give nye generationer viden til at kunne udvikle deres seksualitet og undgå uønskede konsekvenser som sexsygdomme eller uønsket graviditet,” forklarer Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

Mens debatten om abort i USA primært har handlet om at forbyde det eller ej, har vi herhjemme fokuseret mere på forebyggelse og oplysningsarbejde om prævention. Og det mener Bjarne B. Christensen, at amerikanerne kunne lære noget af: 

"Selv om de amerikanske aborttal er de laveste siden 1973, så har de alligevel 20 procent flere aborter end i Danmark, og de burde styrke oplysningsarbejdet og adgangen til prævention," siger han.

De nyeste aborttal i USA blev offentliggjort i år, men løber kun frem til 2011. De amerikanske aborttal fra 2012-2014 forelægger ikke endnu, men vil kunne ses på www.gutmarcher.org, når de bliver registreret.