Partier efterlyser national indsats mod chikane af jøder

Partier på tværs af de politiske fløje er åbne for en handlingsplan mod tiltagende antisemitisme. Danske jøder har registreret mindst 29 tilfælde af overgreb siden Gaza-konfliktens udbrud

Det Jødiske Samfund Danmark har registreret mindst 29 fysiske, verbale eller virtuelle overgreb på danske jøder siden Gaza-konfliktens udbrud i juli. I et tilfælde er en mand, der bar en davidsstjerne om halsen, blevet spyttet på, og gerningsmanden forsøgte at flå stjernen af ham.
Det Jødiske Samfund Danmark har registreret mindst 29 fysiske, verbale eller virtuelle overgreb på danske jøder siden Gaza-konfliktens udbrud i juli. I et tilfælde er en mand, der bar en davidsstjerne om halsen, blevet spyttet på, og gerningsmanden forsøgte at flå stjernen af ham. Foto: Kasper Palsnov

Omfanget af forulempelser af danske jøder er efterhånden så stort, at den bedste løsning kan være en national plan udarbejdet af regeringen.

Det mener et flertal af partierne på tværs af de politiske fløje, efter at det i går kom frem, at Det Jødiske Samfund i Danmark har registreret mindst 29 fysiske, verbale eller virtuelle overgreb på danske jøder siden Gaza-konfliktens udbrud i juli.

I et tilfælde er en mand, der bar en davidsstjerne om halsen, blevet spyttet på, og gerningsmanden forsøgte at flå stjernen af ham.

I andre tilfælde har jøder modtaget truende Facebook-beskeder såsom: ”Der er ingen døde jøder desværre: Det laver vi om på i Danmark”.

Forslaget om en national handlingsplan kommer fra socialordfører Lars Aslan Rasmussen (S) fra Københavns Borgerrepræsentation, som mener, at ”regeringen har svigtet”.

Sammen med Københavns integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) mødtes han i går med jødiske repræsentanter for at drøfte problemet.

”Vi skal have danske jøder ud på skoler med tosprogede elever, så fordomme nedbrydes, og have imamer til at tale i deres menigheder om tolerance over for jøder,” siger han og tilføjer:

”Jeg har selv muslimsk baggrund, og jeg oplever, at det er svært at acceptere, at en minoritet kan chikanere en anden minoritet. Men vi må acceptere, at der desværre er en lille gruppe fra Mellemøsten, som generer danske jøder - også selvom det kan gøre ondt på venstrefløjen.”

De borgerlige partier har tidligere talt for en lignende handlingsplan. Nu er også SF og Enhedslisten åbne over for initiativet.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører, kalder det ”dybt ulykkeligt og helt uacceptabelt”, at Gaza-konflikten tilsyneladende har medført øget diskrimination af jøder:

”Det er ekstremt vigtigt, at der reageres på de tendenser. Om der er brug for en selvstændig kampagne, eller om indsatsen mod antisemitisme skal være en del af den generelle kamp mod diskrimination i blandt andet skolerne, er jeg åben over for.”

Integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) er ligeledes ”ikke afvisende” over for en national handlingsplan.

På den borgerlige fløj efterlyser både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Konservative en handlingsplan. Behovet er kun blevet større i kølvandet på Gaza-konflikten, lyder det fra Liberal Alliances integrationsordfører Merete Riisager:

”Vi bliver nødt til at indse, at nogle af de globale konflikter også kan mærkes herhjemme, og at det lige præcis er antisemitismen, der brænder stærkest, når det brænder i Gaza. Man må sætte sig ned i regeringen og finde ud af, hvordan man bekæmper det her, når den almindelige politibeskyttelse ikke rækker.”

Integrationsordfører Martin Henriksen (DF) har bedt regeringen redegøre for, om der med de aktuelle overgreb på jøder in mente er brug for en national plan for at imødegå chikane af jøder. Han kalder det ”skandaløst, at regeringen bare sidder på sine hænder”.

Men regeringen er faktisk i færd med at kortlægge omfanget af hadforbrydelser, herunder forbrydelser begået mod danske jøder, påpeger minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (R).

”Vi er nødt til at tage beslutninger på et oplyst grundlag. Vi må først indsamle viden, før vi kan lave en plan om, hvordan vi kommer problemet til livs.”

Ifølge Venstre skal indsatsen i første omgang rettes mod København, hvor problemet ifølge partiet tilsyneladende er størst.