Prøv avisen

43-årige østtysker: Jeg er stolt over, hvor privilegerede vi er i Europa

Det vigtigste ved EU er at sørge for, at de forskellige folk, der hører til EU, faktisk oplever, at deres forskelle bliver værdsat og bevaret og ikke betragtet, som om det er lige meget, siger Katrin Klemm. Foto: Tobias Stern Johansen

Kristeligt Dagblad besøger i artikelserien Folkets Europa en række EU-lande og taler med de borgere, der snart skal til stemmeurnerne i de 28 medlemslande. I denne artikel har vi talt med Katrin Klemm, en 43-årige østtysker, der har hjemme ude på landet i Brandenburg

Føler du dig selv som europæer?

Ja, jeg er stolt over, hvor privilegerede vi er i Europa, og jeg værdsætter, at vi er et fællesskab til trods for store forskelle. Men jeg er ikke kun europæer, jeg er også indfødt brandenburger, og det er lige så vigtigt.

Hvad er det bedste ved EU?

Åh, der er så meget. At mange ting er blevet nemmere. At de indre grænser er åbne, at man kan rejse frit, arbejde og studere i andre lande. I dag er det alt sammen så stor en selvfølge, at vi glemmer, hvor meget godt EU har bibragt os. Det værdsætter man nok særligt, når man er vokset op i DDR.

Hvad er det værste ved EU?

Den største udfordring er at tillade mangfoldighed. Det er en dobbelt udfordring. Det ville være bedre, hvis landene ikke skulle have de samme regler, men kunne følge egne love og trække på egne styrker. Men mangfoldighed betyder også andethed, og det andet kan skabe angst, fordi det er ukendt. Så det stiller krav til os alle om at se mangfoldighed som noget positivt og som en chance for at få udvidet vores blik på virkeligheden. Det er en stor udfordring for EU i disse år. Jo mere angst, des mere rykker folk mod højre, og det kan give mig angst.

Hvilken forskel gør EU i din hverdag?

Jeg arrangerer skiferier for børnene i det kirkelige arbejde, jeg arbejder i, og vi kan overnatte i Tyskland og stå på ski i Tjekkiet uden en masse besvær og venten ved grænsen. Bevarelsen af skaberværket er også et tema, som fylder mere og mere i EU, og det er godt. Min mand og jeg bor ved en skov og taler om, at vi ikke længere kan høre bierne – de er ved at forsvinde.

Hvad er EU’s vigtigste opgave?

At sørge for, at de forskellige folk, der hører til EU, faktisk oplever, at deres forskelle bliver værdsat og bevaret og ikke betragtet, som om det er lige meget. EU skal også sørge for mere solidaritet, fremme, at vi sørger for hinanden økonomisk, og sørge for, at alle EU-borgere har gode vilkår.

Hvorfor stemmer du ved dette valg?

Fordi hver en stemme har betydning, og jeg ønsker at bevare en stærk politisk midte, så yderfløjene ikke får mere magt. EU befinder sig i en ægteskabskrise, nogle lande er begyndt at afgrænse sig fra fællesskabet, men har man sagt ja til hinanden, må man stå det igennem.