Prøv avisen
Historisk rejseguide

5 historiske rejsemål i Rusland

Moskva er fuld af historiske seværdigheder, der alle fortæller en del af Ruslands dramatiske historie. Her øver russiske soldater den parade på Den Røde Plads, der skal markere jubilæet for de sovjetiske styrkers march mod frontlinjen i 1941. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix

Rusland har en lang og blodig historie. Kirker, bygninger, museer, biblioteker og bunkere er alt sammen en del af denne historie. Er man historisk interesseret, er der derfor nok seværdigheder at se

Moskva

Ruslands gamle hovedstad Moskva er en af verdens mest betagende byer.

Som turist er der nok at se. De fleste forbinder Moskva med russisk ballet og Den Røde Plads, men selvom både Bolsjoj Teater og Den Røde Plads er historisk såvel som kunstnerisk interessante, er der meget mere at se i Moskva.

Kreml er en anden populær seværdighed i Moskva. Her bør man tage sig tid til at se de gamle kirker ved Katedralpladsen, der fortæller historien om de russiske zarer.

Uden for Kreml finder man den kendte kirke, Vasilij-katedralen, der er bygget til minde om sejren over tatarerne og den russiske erobring af byen Kasan.

Af nyere, men alligevel historisk interessante kirker, bør Kristi Frelser-katedralen nævnes. Kristi Frelser-katedralen blev kirken genopført som et symbol på de atter venskabelige forbindelser mellem stat og kirke i 2000, og har siden været scene for protester.

Tretjakov-galleriet syd for Kreml rummer en uovertruffen samling af gamle ikoner. Her kan man gå på opdagelse i hele Ruslands kunsthistorie.

Kirkegården ved Nyjomfru Klostret i den russiske hovedstad rummer så mange monumenter, statuer og kapeller, at den fremstår som en stor skulpturpark. Kirkegården er sammen med det tilstødende kloster er en af de mest besøgte attraktioner i Moskva.

Men det ville kræve år at se alle byens seværdigheder, metrostationerne under byen er seværdigheder i sig selv, og rundt om Moskva findes der masser smukke paladser, som Arkhangelskoe og det nyistandsatte Tsaritsino.

Sankt Petersborg

Selvom Sankt Petersborg efter revolutionen måtte afgive sin status som hovedstad til Moskva, er byen endnu en kulturstad uden lige. Byen er fuld af museer, orkestre, operaer og teatre. Er man historisk interesseret, er der også nok at se. Bygninger som Admiralitetet og Skt. Isaaks Katedral, Blodskirken, den gamle senatsbygning, og ikke langt derfra Vinterpaladset med Eremitagemuseet og Fabergé-museet fortæller en vigtig del af landets historie.

Men det er ikke kun over jorden, man kan gå på opdagelse i landets dramatiske historie. En tur med metroen i Skt. Petersborg er foruden at være en rejse i dybet en rejse tilbage i tiden.

Skt. Petersborg er derudover en storslået by at vandre rundt i. Palæ ligger ved palæ langs de snorlige gader, hvor ikke mindst hovedgaden, det berømte Nevskij prospekt, imponerer med sine broer og bygningsfacader.

Kaliningrad

Kaliningrad er ikke et traditionelt rejsemål, men en mulighed for at opleve en prøjsisk by omformet til en russisk med en blanding af nyt og gammelt.

Under Anden Verdenskrig blev Königsberg bombet i grus, og efter 750 års tysk-prøjsisk styre genopstod byen Kaliningrad. Byen blev opbygget efter en planøkonomisk tankegang. Sovjetternes Hus er et eksempel på denne arkitektur og kendt som Ruslands grimmeste bygning.

Men i det tidligere rigmandskvarter Amalienaufindes findes der stadig huse, der giver en fornemmelse af, hvordan her så ud før 1945.

Et af de mest bemærkelsesværdige eksemplarer på arkitektur i Bauhaus-stil, er biblioteket i Kaliningrad. Bygningen, som tidligere husede Det Preussiske Rigsarkiv, blev bygget i årene 1929 og 1930 af Robert Liebenthal.

Derudover bør man besøge museet indrettet i den gamle Friedländer Tor. Et prisværdigt initiativ, som er med til at perspektivere byens over 750 år lange og omtumlede historie.

Domkirken er en anden interessant seværdighed, særligt fordi byens berømte søn, Immanuel Kant ligger begravet nær kirken.

Pavlovsk

I byen Pavlovsk ligger et af Ruslands smukkeste paladser. Det blev opført af Katarina den Store og har en lang og dramatisk historie bag sig.

Det regnes for et af Ruslands bedst renoverede paladser og har nu status af museum, ligesom det er blevet optaget på Unescos Verdensarvsliste.

Paladset i Pavlovsk er ikke det største og mest prangende af de mange slotte, som zarfamilien lod opføre, men når man kommer indenfor, er det svært ikke at blive imponeret. Her får man for alvor et indtryk af de ekstravagante omgivelser, som zarfamilien levede i.

Her er meterhøje søjler, store malerier, enorme gobeliner, kæmpe lysekroner, forgyldte døre og lofter samt mange loftsmalerier, talrige skulpturer og trægulve i sirlige mønstre.

Samara

Byen Samara, der skulle have været Sovjetunionens hovedstad, hvis Moskva var blevet indtaget af tyskerne under Anden Verdenskrig, har en speciel seværdighed: Stalins bunker 37 meter under jorden.

Bunkeren er et tankevækkende monument over Anden Verdenskrig.

Et par etager nede ad trappen hænger en moderne glasmosaik med krigsmotiver, hvor Stalins ansigt er i centrum, ligesom små udstillinger på de forskellige etager viser livet i Samara under krigen.