Fem skønne naturoplevelser i efterårsferien

Danmark er fyldt med eventyrlig natur, hvor man kan indånde efterårets friske luft. Her er fem anbefalinger til naturoplevelser i efterårsferien

Møns Klint har en ganske særegen natur, og her kan man blandt andet opleve vandrefalke jage med næsten 400 kilometer i timen eller tage på skovtur blandt Danmarks ældste bøgetræer på Høje Møn.
Møns Klint har en ganske særegen natur, og her kan man blandt andet opleve vandrefalke jage med næsten 400 kilometer i timen eller tage på skovtur blandt Danmarks ældste bøgetræer på Høje Møn. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Efteråret byder på meget mere end blot regn, blæst og koldere temperaturer. For Danmark har skøn natur, der venter på at blive oplevet under de rette omstændigheder. Og efteråret er fantastisk, hvor selv en gåtur i skoven kan blive en spektakulær oplevelse af træernes skiftende farver. Så grib frakken, og tag på oplevelse i den flotte danske natur.

Dyrehaven, Nordsjælland

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Jægersborg Dyrehave er landets mest besøgte område og er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Haven har åbne store sletter, ældgamle fritstående egetræer, tunneldale og er et pragteksempel på et stykke urdansk natur, som har stået næsten uberørt de sidste 350 år. Det er et oplagt sted at tage på lange gåture blandt småsøerne og de åbne trækroner, hvor efterårets rødlige farvepalette i sig selv er en naturoplevelse. Området er kendt for sine mere end 2000 vilde hjorte fordelt på krondyr, dådyr og sikahjorte. Derudover kan man svinge forbi Eremitageslottet, der blev opført for Christian den Sjette. Landskabet i området blev anlagt for, at de danske konger kunne holde parforcejagt, der er en jagt med hunde, som var populær fra middelalderen frem til slutningen af 1700-tallet. På slottet bød kongen gerne på fornem taffel med vin og vildt.

Møns Klint, Sydsjælland

Møns Klint
Møns Klint Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Møns Klint er født ud af alger og skeletrester fra dyr, der blev til kridt for 70 millioner år siden. De mikroskopiske algers skelet bestod af kalkskiver, som sank til havets bund og gennem millioner af år skabte et tykt lag kalk. Kridttiden forandrede landskabet, og derefter hævede kontinenterne sig fra havet. Bjergene dukkede op og blev til de klipper af kridt, vi ser i dag. De blændende klippevægge buldrer med sine højdedrag op over det dybblå havs overflade og skaber en malerisk kontrast. Området er blevet udnævnt som Danmarks første biosfæreområde, og UNESCO peger på Møn og de omkringliggende øer som et helt specielt sted. Området har en ganske særegen natur, og her kan man blandt andet opleve vandrefalke jage med næsten 400 kilometer i timen eller tage på skovtur blandt Danmarks ældste bøgetræer på Høje Møn.

Rubjerg Knude, Nordjylland

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Ruberg Knude er placeret ved Vesterhavet ved Lønstrup i Vendsyssel. Det er et enestående sted i Danmark, som emmer af naturkræfter og historiens febrilske spil. Her får blæsten sandet til at fyge vildt, mens bølgerne pisker, og Danmarks største havtornekrat vokser bestandigt. De seneste måneder har danskerne også fulgt med i historien om Rubjerg Knude Fyr: Det 23 meter høje monument, der på grund af naturens egen gang stod for den dom at falde i havet fra sit ståsted på en 100 meter høj klint. Men det bevaringværdige fyr skal reddes, og derfor har man besluttet, at fyret skal sættes på skinner og rulles bort til en ny og mere sikker placering. Flytningen finder sted i uge 43, og derfor er efterårsferien den sidste mulighed for at se fyret på sin oprindelige placering.

Vadehavet

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Det 500 kilometer lange tidevandsområde strækker sig fra Ho Bugt ved Esbjerg, hele vejen gennem Tyskland og munder ud i den hollandske by Den Helder. I 2014 blev den danske strækning optaget på UNESCOs verdensarvsliste i lighed med den tyske og hollandske del. Det særligt fascinerende ved tidevandets store mængder vand er, hvordan vandet oversvømmer og senere blotlægger havbunden. Landskabet er evigt foranderligt, og vandet har skabt de særprægede vandflader.

Marsk- og tidevandsområdet er derfor et skønt sted at gå ture. Her er også et spektakulært dyreliv, og her lever blandt andet også Danmarks største bestand af spættet sæl.

Dukker man op i september eller oktober godt 30 minutter inden solnedgang, kan man være heldig at opleve sort sol, der er stærenes uforudsigelige bevægemønstre på himlen, når de bevæger sig hen over aftenhimlen og skygger for solen – deraf navnet. Nogle af de smukkeste steder at opleve fænomenet er på Tøndermarsken i det sydvestlige Sønderjylland eller i den lille landsby Aventoft i Slesvig-Holsten, hvor de største stæreflokke findes.

Svanninge Bakker, Midtfyn

Foto: Brian Berg/Ritzau Scanpix

Svanninge Bakker er også kendt som ”de fynske alper” og tiltrækker op mod 300.000 besøgende om året. Bakkerne er dækket af et overdrev, som er en naturtype, der typisk findes på tørbundsarealer, og som oftest er upåvirket af kulturens ydre tæmning. Overdrev dækker over tørre, åbne naturområder og er så tørre enge, at jorden har været umulig at opdyrke. Køerne græssede tidligere på disse områder, og det var denne løbende afgræsning af de allerede værste jorde, som udtørrede områderne og skabte overdrevsnaturen.

Der er ikke mange overdrevsarealer tilbage i Danmark, men i 1700-tallet var kæmpemæssige områder herhjemme dækket af netop denne naturtype. Det var et yndet motiv for guldalderens malere, og i 1900-tallet blev Svanninge Bakker et populært sted for kunstnere at besøge.

Holder man af naturen og interesserer sig for dyreliv, er noget af det rigeste dyreliv at finde ved Svanninge Bakker. Her lever rådyr, harer, grævlinger og ræve, og man kan besøge Hestebakken, som er er det eneste sted i Svanninge Bakker, som helt har undgået menneskelig forarbejdning, hvilket betyder, at der lever et utal af plante- og insektarter, som ikke findes andre steder end på denne bakke. Området er også hjem for mere end 125 forskellige arter af græs, urter og svampe, foruden alle Danmarks krybdyrsarter.

Mens man er på disse kanter, kan man også smutte forbi Egeskov Slot, der har 460 års historie bag sig og er kendt som Europas bedst bevarede vandborg. Hvis man ikke er bange for at blive væk, kan man forsøge at finde rundt i parkens labyrint, der er designet af Piet Hein. Derudover er slottet kendt for sin samling af både veteranbiler og motorcykler.