Ribe Domkirke vinder kirkedyst

Kristeligt Dagblads læsere har kåret Ribe Domkirke som Danmarks mest seværdige kirke. I kølvandet på den følger andre gamle kirker, mens de moderne kirker placerer sig i bunden. Brugerne har låst sig fast i fortiden, siger ekspert

Vinder af konkurrencen om Danmarks mest seværdige kirke: Ribe Domkirke
Vinder af konkurrencen om Danmarks mest seværdige kirke: Ribe Domkirke Foto: .

Med 1553 stemmer lykkedes det Ribe Domkirke at løbe af med sejren i Kristeligt Dagblads konkurrence om at blive Danmarks mest seværdige kirke tæt forfulgt af Østerlars Kirke på Bornholm med 1512 stemmer.

Karakteristisk for afstemningens resultat er, at det er Danmarks ældste kirker, der placerer sig på de første 11 pladser med undtagelse af Grundtvigs Kirke i København fra 1940. Men først på 12. pladsen finder man en kirke, der er bygget efter 1960, nemlig Baunekirken i Herning, som er fra 1977.

LÆS OGSÅ: Ny hæder til gammel kirke

Ebbe Nyborg, redaktør på Danmarks Kirker på Nationalmuseet og forfatter til bogen Domkirken i Ribe, er ikke overrasket over resultatet og forstår godt, at læserne har stemt, som de har.

De nye kirker er ofte meget minimalistiske, sterile og med abstrakt kunstinventar. De mangler det maleriske, skønheden og det menneskelige nærvær, man mærker, når man går ind i en gammel kirke som Ribe Domkirke, siger han og peger på, at mennesker tiltrækkes af de gamle kirker, fordi de signalerer vedholdende tro og kontinuitet og kalder på eftertænksomhed og nysgerrighed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Benny Grey Schuster, der er ekspert i moderne kirkearkitektur og lektor på Teologisk Pædagogisk Center, har siddet i det ekspertpanel, som nominerede de 20 kirker til konkurrencen i Kristeligt Dagblad. Han er heller ikke overrasket over resultatet, men ville ønske, at folk var mere åbne over for de moderne kirker.

Det er en meget symptomatisk afstemning, som viser, at det er brugerne af kirken, der ikke vil forny sig og ikke, som vi ofte får skudt i skoene, folkekirken og præsterne. Folk låser sig fast i fortiden og ser ikke mulighederne ved de nye kirker, siger han.

For de moderne kirker har noget at byde på, som oven i købet støtter op om den lutherske kristendom, mener Benny Grey Schuster.

Det moderne kirkerum giver bedre plads til menigheden, og mange steder er for eksempel prædikestolen sat i gulvhøjde, så man ikke mere skelner mellem de gejstlige og folket. Ligeledes vover man i flere nye kirker at placere orglet, så menigheden kan se det for på den måde at signalere, at vi er samlet om Guds ord, som det lyder, når vi synger, siger han.

soegaard@k.dk

Seværdige kirker side 4