Hvilken ø er Danmarks skønneste?

7 AT SE De danske småøer tiltrækker med god grund naturelskere og livsnydere. Spørgsmålet er, hvilken en af småøerne der kan bryste sig af at være den skønneste i Danmark

Her hviler tejsten sig i solen på molen på Hirsholm, som huser landets største koloni af den lille vandfugl. Hirsholm er blandt kandidaterne til 7 at se. --
Her hviler tejsten sig i solen på molen på Hirsholm, som huser landets største koloni af den lille vandfugl. Hirsholm er blandt kandidaterne til 7 at se. --. Foto: Steffen Ortmann.

"Jeg ser de bøgelyse øer ud over havet spredt,

så skært og skønt i solen, som aldrig jeg har set.

Jeg véd det, som de ligger dér, så er der kun så kort

fra grænse og til grænse. Men dette land er vort."

Sådan lyder forfatter Laurits Christian Nielsens beskrivelse af det skønne, danske øhav i første vers af sangen "Jeg ser de bøgelyse øer" fra 1901. Danske øer indtager med god grund en væsentlig plads i digte og sange herhjemme. Og selv de mindste af dem bør ikke gå i glemmebogen. For de gemmer på nogle af de skønneste danske naturskatte med et mangfoldigt dyre- og planteliv. Det mener blandt andre René la Cour Sell, der er direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

DELTAG I AFSTEMNINGEN HER

"Nogle arter, som ellers ville blive udryddet på fastlandet, overlever. På øer er der en større sikkerhed for, at biologien kan udvikle sig naturligt, og der er mere urørt natur at kigge på. Så hvis man synes, det er fascinerende at få et mere oprindeligt kig på naturen på naturens præmisser, så er der større chance for at finde det på småøerne end på fastlandet," fortæller han.

René la Cour Sell er en af fagpersonerne i det fem mand store ekspertpanel, som Kristeligt Dagblad har sammensat for at finde frem til den af Danmarks småøer med færre end 10.000 indbyggere, der er Danmarks skønneste. De øvrige paneldeltagere er Morten D.D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, Morten Pejrup, professor ved Institut for Geografi og Geologi på Københavns Universitet, Henry Larsen, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer og Bent Lyman, tursejler og forfatter til bogen "Danmarks dejligste øer".

De fem eksperter har nomineret 20 småøer fordelt i det danske land, og Kristeligt Dagblad indbyder hermed læserne til at være med til at stemme om Danmarks skønneste ø.

Sidste år stemte Kristeligt Dagblads læsere om Danmarks mest enestående stykke natur. Og blandt de syv udvalgte naturperler var blandt andet Det Sydfynske Øhav på grund af samspillet mellem land og vand, de små byers åbenlyse idyl og naturens foranderlighed. Også i år har ekspertpanelet lagt stor vægt på, at Det Sydfynske Øhav skulle være repræsenteret blandt de 20 nominerede øer. Det Sydfynske Øhav består af en række store og små beboede og ubeboede øer. Men panelet har fremhævet Bjørnø, Avernakø, Ærø og ikke mindst Lyø som fire af Danmarks 20 skønneste øer. René la Cour Sell begrunder valget af Lyø således:

"Lyø repræsenterer for mig Det Sydfynske Øhav med alle de småøer, der holder sig i live mod alle odds. Der er masser af lystsejlere, der nyder det lavvandede og lune øhav. Det er rigtig fascinerende," siger han.

Og ikke kun dér gør området omkring Fyn sig bemærket. Også "prikken over Fyn", som Æbelø bliver kaldt i folkemunde, er blevet valgt. Øen er fredet og er derfor karakteriseret ved sin store naturrigdom, fremhæver René la Cour Sell. Der bliver passet på øen med den største nænsomhed, og derfor er Æbelø en perle. Og det er naturvejleder og museumsinspektør Morten D.D. Hansen enig med ham i.

"Øens gamle egeskov har simpelthen en unik kvalitet, fordi det er noget, vi næsten ikke har noget tilbage af i Danmark. Alle andre steder bliver skovene dyrket og fældet og dyrket igen. Men her får træerne lov at vælte, og nye træer spirer op," siger han.

Det er dog bestemt ikke kun omkring Fyn, at man finder den spektakulære naturrigdom. Også Limfjorden er blevet fremhævet på danmarkskortet, da ekspertpanelet skulle træffe sit valg. Herfra er Livø og Fur blevet nomineret. Fur er som flere af de andre øer berømmet for sit kuperede terræn med bakkede moræneklinter, der rejser sig langs kysten. Og netop de kuperede øer fascinerer dommerpanelet, som også har nomineret Nekselø, Femø og Møn af den grund. En af fortalerne for de kuperede øer er formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Henry Larsen.

"Femø, der ligger i Smålandshavet, skiller sig ud fra de omkringliggende øer Fejø, Askø og Lolland, fordi Femø geologisk hører til Sjælland og derfor ikke er flad, selvom den ligger tættere på Lolland end Sjælland. Den er kuperet og har et meget spændende landskab," siger han.

Et andet klassisk eksempel på det danske landskab, hvor man kan se, at isen har været inde over Danmark og aflejret morænebakker, er Samsø. Og derfor har Morten Pejrup nomineret den.

"Og så er Samsø en af de større småøer, som har valgt at være stolt af at være en ø og har satset på vedvarende energi: Danmarks Vedvarende Energi-Ø. Det er en fin måde at styrke ø-samfundet på, hvor man har fundet en sag, som man kan være fælles om, og hvor man kan gøre en forskel," siger han.

Men ikke kun naturen betager Kristeligt Dagblads panel af eksperter. Også de historiske fortællinger har været med til at give nogle af øerne den sjæl og det kendetegn, der har ført dem ind på listen blandt Danmarks 20 skønneste. Blandt dem er Ærø, der er hele Danmarks "pussehyggeø", mener tursejler og forfatter Bent Lyman. For ud over det er Ærø også en historisk set meget interessant ø. Her kan man se nøjagtigt, hvordan huse så ud for flere hundrede år siden, fordi centrum af byen Ærøskøbing på øen er fredet. Også Ertholmene nær Bornholm, Hirsholm i Nordjylland, Læsø i det nordlige Kattegat og Tunø mellem Samsø og Jylland gemmer på historiske fortællinger, som man stadig kan indsnuse, når man besøger øerne, fortæller Bent Lyman.

"Hvis vi ikke ved noget om vores historie, ved vi ikke noget om vores nutid. Og jo mindre øerne er, jo større betydning har historien for lokalsamfundet. Derfor kan man opleve mange ting på småøerne i Danmark," siger han.

Bent Lyman har sammensat sin egen bog, "Danmarks dejligste øer", som en vekselvirkning mellem historiske fortællinger, sjove anekdoter og fotografier fra de danske øer.

Men i virkeligheden behøver man ikke tage ret langt væk fra fastlandet for at finde en af Danmarks skønne øer. For flere af paneldeltagerne har eksempelvis også peget på Saltholm, der med sine 12 kilometer til Københavns Rådhusplads ligger lige uden for det pulserende storbyliv. Her finder man Østdanmarks største fuglebestand. Og øen er så spektakulær, at blandt andre René la Cour Sell har valgt at nominere den.

"Det er bemærkelsesværdigt at have næsten urørt natur så tæt på en storby. Det er et godt symbol på det, vi skal kunne i et rigt samfund. For selvfølgelig skal vi have fremskridt og udvikling, men indimellem skal vi altså også give plads til, at vi bare kan have noget grønt, noget luft og noget plads," siger René la Cour Sell.

Som modstykke til denne naturperle klos op ad Danmarks hovedstad har fire ud af fem eksperter også valgt at nominere øen Anholt, der ligger så langt væk, man overhovedet kan komme i Danmark. Og netop dette er øens charme, mener Morten D.D. Hansen.

"Du kan se over til Sverige, og du kan lige skimte Jylland. Så er man altså virkelig langt væk," siger han og tilføjer, at noget af det spektakulære ved Anholt er, at man her finder Nordeuropas største ørken, hvor der er sand, så langt øjet rækker.

Og netop sand må også siges at være et af de væsentligste karakteristika for en af de øvrige nominerede – vadehavsøen Rømø, hvor Nordeuropas bredeste sandstrand ligger. Den flade strand, der kan have en bredde på helt op til fire kilometer ved lavvande, tiltrækker mange strandsejlere, der har forsynet deres isbåde med hjul i stedet for meder, fortæller Bent Lyman.

"De kommer fra hele Danmark og fra Tyskland, Holland og Sverige, fordi det er et perfekt sted for en strandsejler. Det er fascinerende at kigge på som turist, uanset om man er sejler eller ej," siger han.

Vadehavsøen Mandø vest for Ribe er også blevet nomineret. Man kan ikke sejle til øen, men derimod køre derud med Mandøbussen fra Vester Vedsted nær Ribe, når vandet er lavt nok. Og det gør øen speciel, mener Henry Larsen.

"Mandø er som en lille knold af sandklitter, der er blæst sammen. Man er ude i næsten ingenting, og alt er bare hvidt," fortæller han.

Grundlæggende er ekspertpanelets valg faldet på øer, der er karakteriseret ved at have enten storslåede morænelandskaber, spektakulære naturfænomener eller historiske finurligheder. Men også fred, afslapning og frirum kan gøre en ø til noget ganske særligt. Og netop dette rummer øen Endelave øst for Jylland, mener Morten D.D. Hansen.

"Endelave er jo vores lille ø i Østjylland. Der er vældig hyggeligt. Og for os, der godt kan lide at kigge på natur, er det virkelig et fristed," siger han.

Alle de nominerede øer står ifølge eksperterne grundlæggende i kontrast til fastlandets pulserende liv, og det gør dem til helt særlige naturperler herhjemme. For i det øjeblik man tager færgen fra fastlandet, kommer der en helt anden ro over én, fortæller Henry Larsen.

"Der er pludselig ikke en masse trafik og støj. På øerne er der ro og fred, og færgen giver en helt naturlig begrænsning for besøgstallet, så man aldrig føler, at øen bliver overrendt. Man kan altid finde et sted, hvor man kan være sig selv. Derfor er øer dejlige at besøge."

holtze@kristeligt-dagblad.dk

Måden at komme ud til de fleste danske småøer er ved at tage en færge som på billedet, hvor turen går fra Faaborg til Avernakø i Det Sydfynske Øhav. Avernakø er blandt kandidaterne til 7 at se. --
Måden at komme ud til de fleste danske småøer er ved at tage en færge som på billedet, hvor turen går fra Faaborg til Avernakø i Det Sydfynske Øhav. Avernakø er blandt kandidaterne til 7 at se. -- Foto: Morten Juhl.