81 dødsfald i New York City onsdag: Byen er løbet tør for lighuse

Coronavirussen hærger den amerikanske millionby New York City, hvor der onsdag døde 81 mennesker. Hospitalerne er under stort pres, og der er ikke længere ledige pladser i byens lighuse. ”Det bliver meget, meget smertefuldt,” siger borgmester

Onsdag stod newyorkere i kø for at blive testet for coronavirus uden for Elmhurst Hospital Center i bydelen Queens.
Onsdag stod newyorkere i kø for at blive testet for coronavirus uden for Elmhurst Hospital Center i bydelen Queens. Foto: Stefan Jeremiah/Reuters/Ritzau Scanpix.

Storbyen New York City er hårdt ramt af coronavirussen. Onsdag døde hele 81, hvilket bringer det samlede antal døde som følge af coronavirussen i byen op på 280.

De mange dødsfald lægger et enormt pres på hospitalernes lighuse, der allerede er fyldt op. Det skriver det amerikanske medie Business Insider.

Og ifølge den demokratiske guvernør i delstaten New York, Andrew Cuomo, er der intet, som tyder på, at byen er ved at få epidemien under kontrol.

”Vi er ikke i gang med at bremse udbruddet, det accelererer,” sagde han onsdag på en pressekonference.

Delstaten New York har lige nu mere end 30.000 bekræftede tilfælde af coronavirus. Omkring 17.000 af tilfældene er i New York City.

Byens borgmester, Bill de Blasio, holdt også pressekonference onsdag. Her sagde han ifølge nyhedsmediet The Politico, at halvdelen af byens befolkning – omkring 4 millioner mennesker – vil være blevet ramt af coronavirus, når kalenderen viser september.

”Det er rimeligt at sige, at halvdelen af alle newyorkere og måske endda mere end halvdelen vil ende med at blive smittet af sygdommen,” sagde Bill de Blasio.

Ifølge byens sundhedskommissær, Oxiris Barbot, kan tallet også blive ”meget højere” end halvdelen.

Det store antal dødsfald betyder, at byen er i gang med at bygge interimistiske lighuse af store telte og lastbiler med kølefunktion.

”Jeg er klar over, at lighusene trykker på nogle meget stærke følelsesmæssige knapper – selvfølgelig. Vi er alle mennesker. Det bliver meget, meget smertefuldt,” sagde Bill de Blasio på pressemødet.

På trods af at store dele af delstaten er lukket ned, er antallet af smittede blot fortsat med at stige. Jumaane Williams, der er Public Advocate – en slags ombudsmand – i byen New York, efterlyser, at byens indbyggere bliver underlagt et decideret udgangsforbud.

”Vi har brug for et tvungent udgangsforbud, og vi havde brug for det fra i går,” sagde han ifølge The Politico onsdag på en pressekonference, som blev sendt via internettet.

New York City, der har mere end 8 millioner indbyggere, står til kun at modtage cirka 1,3 milliarder dollars ud af en hjælpepakke til delstater og lokale myndigheder på 150 milliarder dollars. Borgmester Bill de Blasio har ifølge The Politico planer om personligt at ringe til præsident Donald Trump og bede om flere penge.

”Alle i landet ved, at New York City er krisens epicenter. Vi har lige nu en tredjedel af landets coronatilfælde. De må i gang med lommeregnerne nede i Washington,” sagde han på pressemødet onsdag.

Ifølge Johns Hopkins University, der fører en omfattende statistik over den globale epidemi, nåede det samlede antal af coronadødsfald i USA onsdag op på 1050. Dermed blev landet det sjette land, som har mistet mere end 1000 mennesker til virussen. På verdensplan er mere end 21.000 døde af coronavirus.