Eksistens og Grå sol

Tag med Kristeligt Dagblad og Rønshoved Højskole på et inspirerende læserophold til november

Eksistens og Grå sol
Foto: Rønshoved Højskole.

Når året går på hæld og tankerne kredser om såvel det forgangne som kommende, inviterer Kristeligt Dagblad og Rønshoved Højskole indenfor til en højskoleuge med fokus på kunstens, videnskabens og tænkningens verdener. Undervejs afholdes en lang række foredrag om blandt andet den politiske tænker Hannah Arendt, grænsegængere i den danske guldalderkunst, det nyeste om H.C. Ørsted og ikke mindst om Karen Blixens Sorg-Agre, der fungerer som optakt til den helt særlige oplevelse i Tøndermarsken - Grå Sol, hvor tusindvis af arktiske gæs fylder himlen.

Dato: 27. november til 3. december

Pris: 5695,- pr person på dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse er 700,-

Inkluderet i prisen: alle programsatte punkter samt fuld kost

Tilmelding og yderligere info: ved Rønshoved Højskole på www.ronshoved.dk eller tlf. 74 60 83 18

Mandag aften byder forstander Thue Kjærhus velkommen med et foredrag om den særlige sønderjyske historie og mentalitet. Thue Kjærhus lægger ligeledes for tirsdag med et foredrag om den store politiske tænker Hannah Arendt og dennes værker Human Condition og Åndens Liv. Et foredrag, der går i dybden med en af det 20. århundredes mest markante tænkere. Senere bevæger vi os ind i grænsefeltet mellem biologi og samfund, når professor i veterinær epidemiologi Liza Rosenbaum Nielsen fortæller om, når dyr og mennesker smitter hinanden – og hvad man kan gøre ved det. Dagen rundes af i selskab med forstander Nina Kjærhus, som holder sangaften med udgangspunkt i Højskolesangbogen.

Onsdag står i Guldalderens og romantikkens tegn. Her får vi besøg af postdoc. i kunsthistorie Sine Krogh, der fortæller om grænsegængere i den danske guldalderkunst. Et foredrag, der fortæller om det nationalt konfliktfyldte kunstmiljø i Danmark omkring 1850. Professor ved DTU Jens Olaf Pepke Pedersen fortæller om H.C. Ørsted og elektromagnetismen og dagen rundes af til tonerne af Richard Wagners musik ved højskolelærer Tim Pohle.

Torsdag står i Tøndermarskens tegn. Litterat Kasper Støvring fortæller om Karen Blixens noveller - fortællinger om værdighed og skæbne, som også fører os til Ballum, hvor sagnet om Sorg Agre udspillede sig. Herefter drager vi mod vest for at opleve UNESCO verdensnaturarv i marsken, naturfænomenet Grå Sol, som udspiller sig, når tusindvis af arktiske gæs fylder himlen. Aftenen tilbringes i selskab med højskolelærer Jesper Kragh, der holder musikalsk aftensalon.

Fredag kan der vælges mellem flere studiekredse udbudt af skolens lærere. Resten af dagen står i Nordens tegn. Litteraturkritiker Erik Skyum-Nielsen fortæller om Islands litterære mirakel med udgangspunkt i sin bog af samme titel. Med aftenforedraget Nordisk animisme vil religionshistoriker Rune Hjarnø Rasmussen indføre i de nordiske animistiske traditioner, der knytter os til landskabet, dyrene og årstidernes skiften.

Lørdag står i kunstens og kulturens tegn. Kunstanmelder Tom Jørgensen fortæller om kunst i farver - et foredrag, der stiller skarpt på forholdet mellem farve og stemning. Senere holder sognepræst og renæssanceforsker Claus Thomas Nielsen foredraget Kvinder, kærlighed og kaos - brudlinjer i renæssancens natur- og menneskesyn. Et foredrag, der tegner renæssancen fra Dante Alighieri, der har et ben i den lyse middelalder til William Shakespeare, der står ved indgangen til den mørke barok og absolutisme.

Læseropholdet rundes af med en festmiddag. Søndag er hjemrejsedag.

Fakta:
Læseropholdet, Eksistens og Grå sol 48A, finder sted 27. november-3. december 2023 og koster 5695,-kr. pr person på dobbeltværelse. Tillæg for enkeltværelse er 700,-. Alle værelser er nyrenoverede med eget bad og toilet. Prisen inkluderer alle programsatte punkter samt naturligvis fuld kost. Yderligere oplysninger, program og tilmeldinger kan ske til Rønshoved Højskole på www.ronshoved.dk eller på telefon: 74 60 83 18.