Arthur Brand interviewes om sin bog ”Hitlers heste”

Interview fra den 18. maj 2022 med den hollandske kunstdetektiv og forfatter Arthur Brand og journalist Morten Mikkelsen.

Den 53-årige Arthur Brand er blevet kaldt "kunstverdenens Indiana Jones", fordi han er en mester i at opklare kunsttyverier og opspore forsvundne kulturskatte. Men hvad sker der, når man graver i Hitlers kunstverden?

I bogen "Hitlers heste" beskriver han, hvordan det for nogle år siden lykkedes ham at finde frem til nogle af Nazitysklands mest spektakulære skulpturer. I sin efterforskning fandt han frem til såvel magtfulde tyske nynazister som tidligere Stasi-agenter. 

Arthur Brand fortæller her om, hvordan et af Hitlers yndlingsværker, billedhuggeren Josef Thoraks "Skridtende heste", skulle have været sprængt i luften i 1945, men i stedet havnede på en kaserne i DDR, blev smuglet over til den anden side af Jerntæppet og i dybeste hemmelighed indgik i en nynazists private samling af stjålne værker – for først efter 70 år at komme frem i lyset.

Han fortæller også om, hvad der er karakteristisk ved diktaturernes kunst, og hvordan han selv endte med at bruge sit arbejdsliv på at infiltrere kunstens mørke underverden.