Maria Torps italienske blomster

Kristeligt Dagblad tilbyder eksklusivt Maria Torps signerede kunsttryk "Italian Flowers" til læserne

"Italian Flowers" af Maria Torp.
"Italian Flowers" af Maria Torp. Foto: Kunstneren.

Maria Torps (født 1975) maleri forestiller en smuk og lidt vild blomsterbuket med megen pyntegrønt og fire blomster i gule, rødlige og violette farvetoner. Stilen er en blanding af popkunst og superrealistisk stil. De grønne blade og blomsterne er fremstillet så taktilt og virkelighedstro, at man fristes til at række ud efter dem og røre ved dem.

”Italian Flowers” er udvalgt særligt til Kristeligt Dagblads læsere. Det findes i et begrænset oplag på bare 300 styk. Alle kunsttryk er signeret af Maria Torp. Størrelsen på kunsttrykket er 50 x 60 centimeter (bredde x højde).

Kunsttrykket kan købes i Kristeligt Dagblad Butik på k.dk/butik/kunst

Indflydelsen fra popkunsten kommer af det originale valg af malergrund i form af pap og bølgepap. Dette prosaiske materiale, som vi er mange, der dagligt har i hånden på grund af den øgede internethandel, finder hun ofte i containere. Hermed forener hun den høje kultur – blomstermalerier har været kendt i århundreder inden for malerkunsten – med nutidens prosaiske forbrugerkultur. 

Evigheden trænger således helt konkret ind i det almindelige hverdagsliv og insisterer på skønheden midt i forfaldet. 

Titlen ”Italienske blomster” har Maria Torp hentet i de italienske ord, som står trykt på pappet, der åbenbart har været anvendt som emballage for nogle italienske landbrugsprodukter. Man bemærker yderligere, at vasen virker som et optisk bedrag, der vipper på kanten mellem virkelighed og illusion. Striberne er ikke malet, men er et resultat af, at Maria Torp har skrabet det øverste lag pap af, så bølgepappet nedenunder er blevet synligt.

Med disse visuelle greb udfordrer Maria Torp det traditionelle blomstermaleri og fører det ind i den moderne tid. Samtidig overrasker og driller hun ved at lægge forskellige optiske benspænd for vores sansning af værket. 

Der er et interessant paradoks, at Maria Torp i sit tidskrævende og lidt nørdede maleri ofte formidler scener og narrativer fra højhastighedssamfundet. Hendes langsomme og eftertænksomme modsprog skaber uendelighedssprækker i virkeligheden og lægger op til både refleksion og diskussion.

Mange vil måske huske Maria Torp fra DR’s populære serie ”Kunstnerkolonien i Skagen”, hvor hun portrætterede kunstnerkollegaen Kirsten Justesen, som hun også malede på pap. Maria Torp er en af de mest virtuose mimetiske malere i Danmark i dag. 

Hun lægger yderligere alen til sin kunstneriske karriere på sin hidtil største museumsudstilling, der løber fra januar til november 2024 på Trapholt med titlen ”Shaping a Pattern”. Her er hun gået aktivistisk til værks og har rejst rundt i verden for at male portrætter af 12 indflydelsesrige personer fra 12 forskellige steder i verden. Personerne spænder fra græsrods- til præsidentielt niveau og har alle dedikeret deres liv til at arbejde for ligestilling mellem kønnene og for piger og kvinders rettigheder.

Kunsttrykket kan købes i Kristeligt Dagblad Butik

"Italian Flowers" af Maria Torp.
"Italian Flowers" af Maria Torp. Foto: Kunstneren