"Er abort tilladt i Danmark?"
Margarita Silva kigger op. De brune øjne bliver fjendtlige, og ansigtet trækker sig sammen i en grimasse, mens en hastig lyd spiller over hendes læber.
"Uuuuh!"
Vi møder den 51-årige rengøringsdame i Sydamerikas største by, São Paulo.
Margarita Silva fik sit første barn som 16-årig i et ydmygt kvarter, og siden kom fem andre børn til. Hun mener, at kvinder må tage ansvaret på sig, når de bliver gravide.
"De unge piger skal tænke sig om, inden de kaster sig ud i seksuelle udskejelser," siger hun.
Hun mener også, at abort skal være ulovligt i ethvert tilfælde, uanset om det handler om voldtægt eller incest. Man skal beskytte det ufødte menneske.
Margarita Silvas holdning er udbredt i Latinamerika, og i sidste uge blev temaet en vigtig del af valgkampen i Brasilien, der i morgen skal vælge sin næste præsident. Dilma Rousseff er storfavorit til at efterfølge partifællen – den historisk populære afgående præsident, Luiz Inácio "Lula" da Silva. Men udfordreren José Serra har op til valget fået ny luft, og han har med en vis succes bejlet til de mange religiøse vælgere, der er imod fri abort. Dilma er nu kommet de religiøse i møde ved at fastslå, at hun ikke har tænkt sig at ændre noget på området.
"Bliver jeg valgt til præsident, vil jeg ikke tage nogen initiativer i retning af legalisering af abort," sagde hun under stor mediebevågenhed i sidste uge.
Mange havde regnet med, at Dilma kunne tage sejren via et flertal i første valg-runde den 3. oktober. Det glippede. Hun opnåede "kun" knap 47 procent af stemmerne, mens den nærmeste konkurrent José Serra fik 33 procent.
Valgets overraskelse var den grønne kandidat, Marina Silva, som fik hele 20 procent af stemmerne. Stemmer, der nu afgør valgfinalen mellem Dilma og Serra på søndag. Dilma har fuld opbakning fra Lula, og derfor står hun til at vinde komfortabelt. Men kritikerne mener, at abortspørgsmålet udstiller hendes nervøsitet for, at en sikker sejr skal glide hende af hænde. Så sent som i 2007 udtalte hun nemlig sin støtte til, at den enkelte kvinde skal have lov at bestemme over sin egen krop.
"Jeg mener, vi bør afkriminalisere abort. Det er et spørgsmål om offentlig sundhed," sagde hun dengang – med henvisning til de mange aborter, der bliver foretaget på primitiv facon.
Selvom man finder mange professionelle illegale abortklinikker i Latinamerika, er det udbredt, at unge piger af frygt for social udstødelse foretrækker den primitive abort. Altså metoden, der kan ordnes uden at blande forældrene ind i sagen.
Det er dog langt fra alle latinamerikanere, der afviser fri abort. Særligt de unge og veluddannede mener, at man bør ændre lovgivningen. Den 22-årige politologi-studerende João Elias fra São Paulo er en af dem, der er sikker i sin sag.
"For det første er det et spørgsmål om offentlig sundhed. Aborter bliver jo foretaget alligevel, og mange kommer til skade. Desuden skaber de illegale klinikker grobund for korruption. Det er folk med penge, der får den rigtige behandling," siger han, men tilføjer, at der stadig skal være en grænse for, hvor langt henne i graviditeten indgrebet må foretages.
Brasilien står ikke alene med den føl-somme diskussion. I hele Latinamerika diskuterer man jævnligt forbuddet mod abort. En region, der i vidt omfang er moderne og sekulær, men hvor den katolske kirke stadig har stor indirekte magt. Og kirken bekæmper abort med alle midler.
Bremser forbuddet aborterne? Nej. Over fire millioner illegale aborter bliver foretaget hvert år i Latinamerika, og niveauet ligger lidt over gennemsnittet pr. kvinde for det globale gennemsnit. De tal bliver faktisk brugt af aborttilhængere i den nordamerikanske debat. I USA peger tilhængerne af fri abort på, at man bør anskue Latinamerika som et skræmme-eksempel. Som et bevis på, at et forbud ikke giver mening i praksis. Især hæfter man sig ved de over 4000 kvinder, der årligt omkommer som følge af illegale aborter i regionen. Er det et eksempel til efterfølgelse?
I Latinamerika er det imidlertid sjældent, at sagen bliver diskuteret offentligt. Vi møder den 59-årige butiksassistent Sandra Romano på gaden i det mondæne Vila Madelena i São Paulo. Hun er velklædt, og som hun står med sin lille smarte håndtaske, kunne hun snildt ligne en velfriseret vesteuropæer. Hun er i tvivl.
"Det er kompliceret," siger Sandra Romano.
"Jeg synes ikke, det er en god ting at tage et liv. Men i tilfælde af voldtægt, så synes jeg det er i orden. Men hvis du vil have et svar, så er jeg imod fri abort af religiøse årsager," fastslår hun.