Kristen jordemoder nægtet arbejde på grund af sin religion

Sverige blæser på Europarådet i sag om jordemoder, der ikke ville assistere ved aborter og derfor fik jobtilbud trukket tilbage

En svensk jordemoder fik et jobtilbud trukket tilbage, fordi hun ikke kunne assistere ved aborter. Arkivfoto.
En svensk jordemoder fik et jobtilbud trukket tilbage, fordi hun ikke kunne assistere ved aborter. Arkivfoto. Foto: Jens Astrup/ Denmark.

Da Ellinor Grimmark var færdiguddannet jordemoder, søgte hun ligesom sine studiekammerater job.

Det burde være let for hende, for der er stor mangel på jordemødre i Sverige, og hun blev kaldt til tre jobsamtaler. Et af hospitalerne tilbød hende stillingen, men da hun fortalte, at hun på grund af sin kristne tro ikke ville være med til at udføre aborter, blev jobtilbuddet trukket tilbage.

Hun anmeldte sygehuset til Diskrimineringsombudsmanden og fortalte om sine problemer med at finde arbejde til avisen Världen idag. På det tidspunkt havde hun fået ansættelse på en kvindeklinik i Värnamo, men så snart artiklen blev publiceret, og læserreaktionerne begyndte at komme, fik hun en opringning om, at klinikken alligevel ikke ønskede at ansætte hende.

LÆS OGSÅ: http://www.etik.dk/artikel/544048:Aktiv-doedshjaelp--Hvad-er-vaerdighed--Der-krydses-klinger-i-en-stor-og-lidenskabelig-debat-om-doedshjaelp-i-Tyskland" target="_blank">Hvad er værdighed? Der krydses klinger i debat om dødshjælp i Tyskland

De sagde, at debatten i medierne var for ophidset til, at de ønskede at ansætte mig. Jeg kunne overveje mit standpunkt igen, og så kunne vi måske nå en løsning, og jeg synes, det er utroligt trist. Jeg troede, det ville være muligt at arbejde som jordemoder uden at skulle beskæftige mig med aborter, siger hun til avisen Dagen.

Debatten om Ellinor Grimmark fik en ny dimension, da nyhedsbureauet TT omtalte en ny undersøgelse af den kritiske udvikling i antallet af jordemødre i Sverige. I flere regioner i Sverige er der akut mangel på jordemødre, og flere eksperter fortalte om den bekymrende situation.

Ellinor Grimmark ønskede at rejse en debat om det problematiske i, at Sverige ikke giver mulighed for, at lægeligt personale kan afvise at deltage i arbejde, der strider mod personens etiske eller religiøse overbevisning.

Den såkaldte samvittighedsfrihed findes i flere andre europæiske lande, deriblandt Danmark. Problematikken omkring at nægte at være med til aborter har længe været en varm kartoffel i lægelige kredse, men i 2010 kunne læger, sygeplejersker, jordemødre og andre, der ikke vil medvirke til abort, i princippet ånde lettet op. Europarådet, der består af 47 medlemslande, besluttede i sin resolution om samvittighedsfrihed, at plejepersonale skal kunne sige fra over for opgaver, der strider imod personens etik eller religion.

Sverige var et af de lande, der kæmpede hårdest mod Europarådets beslutning, og Rigsdagen besluttede i 2011 at gå imod Europarådets linje. Man har siden fastholdt, at alt plejepersonale skal stille sig til rådighed for de opgaver, der bliver dem pålagt. Det kritiseres kraftigt af blandt andet den katolske paraplyorganisation FAFCE og den katolske biskop i Sverige Anders Arborelius:

Det er en stor sorg og forværrer Sveriges ry som et demokratisk land, der værner om minoriteters rettigheder, siger han til SVT.

I Rigsdagen var det kun Sverigedemokraterne og enkelte kristendemokrater, som ikke stemte for at gå imod Europarådets resolution om samvittighedsfrihed.