Salg af fostervæv starter ny abortdebat i USA

Sundhedsorganisationen Planned Parenthood tjener ufrivilligt abortmodstanderes sag, da skjulte videooptagelser afslører, at organisationen sælger fostervæv

Den republikanske senator og præsidentkandidat Ted Cruz talte tirsdag til en demonstration i Washington, hvor deltagerne krævede statsstøtten til Planned Parenthood fjernet. Han mener, at organisationen har forrådt de kvinder, som har fået foretaget aborter
Den republikanske senator og præsidentkandidat Ted Cruz talte tirsdag til en demonstration i Washington, hvor deltagerne krævede statsstøtten til Planned Parenthood fjernet. Han mener, at organisationen har forrådt de kvinder, som har fået foretaget aborter. Foto: Oliver Douliery/Getty Images.

Den amerikanske sundhedsorganisation Planned Parenthood (planlagt forældreskab), der arbejder for at yde omsorg for gravide kvinder og forebygge uønskede graviditeter, er kommet i stærk modvind blandt især konservative kræfter i USA.

Det sker, efter at organisationen the Center for Medical Progress (centret for medicinsk fremskridt) har offentliggjort tre videoer optaget med skjult kamera, hvor medlemmer af organisationen udgiver sig for at være repræsentanter fra et firma, der ønsker at købe fostervæv fra de aborter, som Planned Parenthood foretager.

Videoerne viser højtstående læger fra Planned Parenthood, der diskuterer salg af fostervæv, forhandler om prisen, og ifølge the Center for Medical Progress indrømmer, at de kan ændre i abortindgrebet for at skåne dele af fosteret, hvis firmaet har specifikke ønsker til velbevaret fostervæv.

”Planned Parenthoods salg af aborterede spædbørnsdele er en anstødelig og gruopvækkende virkelighed, der er udbredt nok til, at mange mennesker kan give en førstehåndsberetning om det,” siger centrets leder, anti-abort-aktivisten David Daleidan, til anti-abort-nyhedsagenturet LifeNews.com.

Omvendt mener Planned Parenthood, at videoerne er taget ud af kontekst, fordrejer virkeligheden og er et udtryk for en smædekampagne mod aborter. Organisationens formand, Cecile Richards, har undskyldt for lægernes ufølsomme tone i videoerne, men fastholder ifølge netmediet The Huffington Post, at Planned Parenthood ikke gør noget ulovligt: Forskning i fostervæv er både velkendt – den amerikanske sundhedsstyrelse har afsat omkring 500 millioner kroner til forskning i fostervæv i år – og nødvendig, da forskningen har været med til at udvikle flere livsreddende vacciner.

Cecile Richards siger endvidere, at Planned Parenthood – som hver femte amerikanske kvinde har søgt hjælp hos mindst én gang i livet - ikke tjener noget på at give fostervæv til forskning. De gebyrer, som organisationen opkræver, går udelukkende til at dække omkostningerne.

Sagen har fået abortmodstandere, heriblandt en række republikanske politikere, op af stolen. Planned Parenthood er støttet af den amerikanske stat, men den støtte bør omgående indstilles, mener blandt andre den republikanske senator fra Texas, Ted Cruz, der også kandiderer til at blive partiets præsidentkandidat:

”Vi skal ikke finansiere en kriminel virksomhed, der sælger ufødte børns kropsdele,” skriver han på Twitter.

Efter pres fra flere politikere vil Senatet hurtigst muligt – muligvis allerede på mandag – stemme om, hvorvidt statsstøtten skal fjernes, og mange demokratiske politikere tager organisationen i forsvar: 

”Jeg støtter Planned Parenthood på vegne af min datter, mine børnebørn og alle kvinder i Massachusetts. Vi vil ikke lade de republikanske senatorer trække støtten til Planned Parenthood og nægte kvinder grundlæggende sundhedspleje," skriver den demokratiske senator fra Massachusetts, Elizabeth Warren, på Twitter.
 
Den amerikanske sundhedsminister, Sylvia Mathews Burwell, forsvarer også støtten til organisationen med den begrundelse, at statsstøtten ikke går til aborter.

Sarah Palin, tidligere guvernør i Alaska og forhenværende vicepræsidentkandidat for Republikanerne, bruger Planned Parenthood-skandalen som en anledning til at forsvare sydstatsflaget – det konføderationsflag, som tidligere på måneden blev fjernet fra alle officielle bygninger i South Carolina, da mange så det som et symbol på racisme og slaveri. 

I en opdatering på Facebook med overskriften ”Træk støtten til Planned Parenthood” og billeder af henholdsvis sydstatsflaget og Planned Parenthoods logo spørger Sarah Palin: ”Hvilket symbol dræbte 90.000 sorte spædbørn sidste år?” 

Ifølge den erklærede abortmodstander er det korrekte svar Planned Parenthood, da mange af organisations klinikker ligger i områder med mange mindretal.

Skuespiller, instruktør og forfatter Lena Dunham, der tidligere har designet en T-shirt til støtte for netop Planned Parenthood, holder fast i sin dedikation til organisationen:
 
”Jeg støtter Planned Parenthood, fordi jeg elsker kvinder,” siger hun i en video.