Samværskrav forhindrer udsatte børn i at få en ny familie

Ankestyrelsen afviser hver anden sag om adoption ved tvang. Socialminister Karen Hækkerup (S) har bedt om en redegørelse

"Hvis et barn stod i den situation i dag, så ville jeg gøre, hvad jeg kunne, for at det barn ikke skulle hjem på besøg," siger 21-årige Lise Nissen, der voksede op i trygge kår hos sine plejeforældre, men næsten hver weekend var på besøg hos sine biologiske forældre, der er lettere udviklingshæmmede.
"Hvis et barn stod i den situation i dag, så ville jeg gøre, hvad jeg kunne, for at det barn ikke skulle hjem på besøg," siger 21-årige Lise Nissen, der voksede op i trygge kår hos sine plejeforældre, men næsten hver weekend var på besøg hos sine biologiske forældre, der er lettere udviklingshæmmede. Foto: Sonny Munk Carlsen.

Børn fra de mest udsatte familier forhindres i at få en ny start i en adoptivfamilie. Hensynet til de biologiske forældre vejer for tungt. Sådan lyder kritikken fra Frederiksberg, efter at kommunen tidligere på året fik nej til at tvangsbortadoptere et barn.

Det er den mest oplagte sag i verden. Barnet har chancen for at få en opvækst som et normalt elsket barn. I stedet bliver det et barn i det sociale system, siger Sine Heltberg (S), medlem af børne- og ungeudvalget på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: En ny familie til de mest udsatte børn

Siden det i oktober 2009 blev muligt at bortadoptere børn uden forældrenes samtykke, har kommunerne rejst 18 adoptionssager efter den nye lov. Ni børn er blevet bortadopteret, og en 10. sag er undervejs. Men i resten af sagerne er kommunerne blevet underkendt.

I den konkrete sag fra Frederiksberg handler det om en nyfødt pige med udviklingshæmmede forældre, der allerede har fået tvangsfjernet et ældre barn, som de ser under overvåget samvær hver 14. dag. Byrådet ville tvangsbortadoptere lillesøsteren, der er blevet fjernet fra fødslen, men Ankestyrelsen underkendte afgørelsen, fordi pigens samvær med de biologiske forældre vejer tungere.

Det er et catch 22. Vi må ikke bortadoptere barnet, fordi forældrene har overvåget samvær. Men samværet er overvåget, fordi vi ikke tror, de kan passe på deres barn. Hensynet til forældrene bringer barnet i en grotesk situation, siger Sine Heltberg.

LÆS OGSÅ: Beskæmmende. Tvangsadoption finder sted efter årelangt kommunalt omsorgssvigt

Afgørelsen har fået Sine Heltberg og en byrådskollega til at kontakte socialminister Karen Hækkerup (S), der har bedt Ankestyrelsen om at gennemgå forvaltningen af loven.

Min intention er, at børn, der fødes af forældre uden forældreevne, skal have chancen for at få nye forældre. De skal ikke være børn af systemet, men have voksne at knytte sig til, som elsker dem og altid vil være der for dem, siger Karen Hækkerup.

Den kommunale vilje til at benytte tvangsadoption vækker bekymring hos Landsforeningen LEV, der kæmper for handicappedes ret til at være forældre.

LÆS OGSÅ: Jeg ville ønske, jeg var født som mine plejeforældres eget barn

Ingen skal omsorgssvigtes, men det er i barnets tarv at have en relation til sin biologiske mor eller far, som det kan have glæde af. Hvis vi begynder at sætte snævre grænser for, hvem der er gode forældre, så kan man udpege mange børn, der ville få en bedre familie, siger Thomas Gruber, politisk konsulent i LEV.

Socialminister Karen Hækkerup (S) anerkender, at det er vidtgående at bortadoptere børn mod forældrenes vilje.

Loven bliver brugt med omtanke. Men forældre uden forældreevne kan i værste fald være skadelige for deres børn. Jeg håber, at vi finder ud af at hjælpe alle de børn, vi kan, så de får en ny chance, siger Karen Hækkerup.

LÆS OGSÅ: Adoptionssager i gråzone

Ankestyrelsen afleverer en undersøgelse af brugen af tvangsadoption først i det nye år. Loven om adoption uden samtykke trådte i kraft i oktober 2009. Den giver kommunerne ret til at bortadoptere børn under et år og børn, der har været anbragt uden for hjemmet i mere end tre år, når forældrenes evne til at passe deres barn er varigt skadet. Det kan være forældre, der har misbrug, psykiske lidelser eller en blanding.

Omkring 5000 danske børn lever i princippet op til lovens betingelser for tvangsbortadoption, men mange af dem har gavn af kontakt med deres biologiske forældre. Der er ingen mål for, hvor mange børn der skal bortadopteres, men i Norge, der har brugt tvangsbortadoption som socialt redskab i 20 år, bliver omkring 15 børn hvert år adopteret af deres plejefamilier.

Mange førtidspensionister flytter til udlandet. Spanien topper på listen.
Mange førtidspensionister flytter til udlandet. Spanien topper på listen. Foto: Carsten Lundager Denmark