Gode råd: Sådan hjælper du bedst ældre i familien

Hvordan skal du gribe det an, når en ældre i din familie pludselig ikke kan klare alt det længere, som han eller hun kunne engang? Ny bog hjælper dig på vej

Det kan være svært for pårørende at håndtere, at en person i familien er blevet gammel og svækket. Men der er gode råd at hente. Modelfoto
Det kan være svært for pårørende at håndtere, at en person i familien er blevet gammel og svækket. Men der er gode råd at hente. Modelfoto.

Det kan være svært for et barn, en ægtefælle eller andre pårørende, når en ældre person i familien pludselig bliver svækket og plejekrævende. Hvad kan man forvente af hjælp fra det offentlige, og hvordan skal man gribe situationen an?

Den slags spørgsmål tager de to journalister Merete Rømer Engel og Birgitte Rask Sønderborg op i den nye bog ”Når de ældre bliver gamle”, som skal hjælpe de pårørende på forkant med de mange nye opgaver, der følger med et svækket ældre familiemedlem. 

Her følger otte råd fra bogen:

 Læs mere om bogen her 

1) Lyt til dig selv. Gør op med dig selv hvad du er god til, og hvor meget du kan og vil klare. Måske er du bedst til at snakke og hygge med den gamle. Måske er du bedre til at ordne haven eller købe ind.

2) Afpas din indsats med det du føler for. Et livsklogt ældre menneske mærker hurtigt, om din hjælp er helhjertet.

3) Lyt til den gamle. Spørg hvad der gør den gamles hverdag rarere, og hvad du kan bidrage med. Dialog, respekt og indlevelse baner vej for den bedste hjælp.
 
4) Sæt dig ind i den kommunale ældrepleje og find ud af, hvordan den virker. Gå på nettet og se hvad kommunen tilbyder.

5) Sørg for en god dialog mellem dig og de faglige personer, der hjælper den gamle. Husk at I har forskellige baggrunde og udgangspunkter. Sosu-assistenter, læger, ergoterapeuter med videre har en faglig tilgang, mens den pårørende har en emotionel. Dan bro mellem de to forskellige kulturer.

6) Fokuser på og anerkend det gode, ældreplejen gør for den gamle. De pårørende kan med fordel prøve at sætte sig ind i de professionelles arbejde og respektere deres faglighed. Plejepersonalet kan omvendt med fordel lytte til de pårørende, som igennem et langt liv har opbygget en følelsesmæssig ekspertise i at se og mærke, når deres far eller mor ikke trives godt nok i det daglige.
 
7) Søg viden. Jo mere du ved om aldring, jo mindre distanceret og fremmedgjort er du. Viden gør op med klichéer og stigmatisering af de gamle. Gamle mennesker byder på levet liv, historier og erfaringer, man ikke kan få andre steder. Gamle mennesker kan berige og give vores liv en ekstra dimension.

8) Vær ikke bange for at tale med den ældre om de eksistentielle ting i livet, så som tab af evner og døden. Det kan være tunge tanker, den ældre går med, som det ofte kan være en lettelse at få sat ord på og dele med nogen.

Rådene stammer fra bogen ”Når de ældre bliver gamle