Dødshjælpslæge ransaget og sigtet

Tidligere overlæge Svend Lings blev tidligere på året anmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed. Nu har politiet ransaget hans hjem. Han er sigtet for at assistere ved selvmord

Tidligere overlæge Svend Lings er sigtet for at have hjulpet patienter med at tage deres eget liv.
Tidligere overlæge Svend Lings er sigtet for at have hjulpet patienter med at tage deres eget liv. .

Pensioneret overlæge Svend Lings er torsdag blevet sigtet for at assistere patienter til selvmord. Det fortæller han til TV 2.

Vicepolitiinspektør Henrik Justesen fra Fyns Politi forklarer:

"Vi var ude og ransage i lægens hjem i går (torsdag, red.), og vi har sigtet ham efter straffelovens paragraf 240."

Paragraffen lyder: ”Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år.”

Ved ransagningen har politiet beslaglagt en computer, en mobiltelefon, et ringbind og medicin i form af et sovemiddel, har lægen oplyst til TV 2.

Der er ikke oplysninger om, i hvor mange tilfælde lægen mistænkes for at have bistået patienter til at tage deres eget liv.

"Han har nægtet at udtale sig, før han kan blive afhørt sammen med sin advokat. Han vil blive afhørt snarest, når han har forsvareren ved sin side," siger Henrik Justesen.

Den pensionerede overlæge Svend Lings er det eneste kendte medlem af gruppen "Læger for Aktiv Dødshjælp".

Svend Lings blev tidligere på året anmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed, efter at han til flere medier fortalte, at han havde hjulpet mindst ti patienter med at dø.

I 2014 forfattede Svend Lings en bog med et lovforslag, der kunne tjene som model til at indføre dødshjælp i Danmark. Forslaget var inspireret af blandt andet hollandsk lov, hvor rammerne er vide: For eksempel kan mennesker med psykisk sygdom og personer med handikap, men uden somatisk sygdom, få dødshjælp.

Svend Lings har tidligere fortalt til Kristeligt Dagblad, at han aldrig selv har praktiseret assisteret selvmord så liberalt.

”Du skal huske på, at dem, der kommer til os, er på det allernederste trin. Nogle har været i kontakt med palliative teams, nogle har været på hospice, de har prøvet alt, længe. Det er folk, der ikke er i tvivl og ikke kan få det bedre, det er alle enige om,” siger han.

Svend Lings fortalte, at han læser patienternes journaler og taler i timevis i telefonen med dem.

”Alvorlig, uhelbredelig og livsødelæggende sygdom,” udpeger han flere gange som tre ubrydelige kriterier, hvis assisteret selvmord og aktiv dødshjælp skulle indføres her i landet.

Nu er Svend Lings sigtet, men det får han ikke til at fortryde noget, og det kommer slet ikke bag på ham, at sigtelsen er faldet. Til TV 2 siger han, at det havde han sådan set regnet med.