Alderdom er ikke en menneskelig fiasko

Hvorfor er der altid kun fokus på, hvad ældre koster, og ikke, hvad de bidrager med eller tidligere har bidraget med? Sådan spørger formanden for Københavns Ældreråd

"Ældre er med til at sikre overleveringen til næste generation af historier og værdier, som vores fælles velfærdssamfund bygger på,” skriver Kirsten Nissen, formand for Københavns Ældreråd.
"Ældre er med til at sikre overleveringen til næste generation af historier og værdier, som vores fælles velfærdssamfund bygger på,” skriver Kirsten Nissen, formand for Københavns Ældreråd. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

I går, den 1. oktober, var det FN’s Internationale Ældredag, hvor spørgsmålet i årlyder: Hvordan kan vi drage nytte af ældres erfaringer, ressourcer og indsats i fremtidens samfund?

Som formand for Københavns Ældreråd, og som samfundsborger, er jeg særdeles glad for, at ordene ældre og ressource bruges i sammenhæng med hinanden. Ældre er ikke bare én stor grå masse; ligesom alle andre er vi forskellige, og vi favner bredt. I den offentlige debat bruges ofte ord somældretsunami og ældrebyrde – ord, der signalerer, at ældre alene er en belastning for samfundet, og man ser for sig, hvordan en flodbølge af ældre strømmer ind over samfundet. Det er det man kalder alderisme.

Hvorfor er der altid kun fokus på, hvad ældre koster, og ikke, hvad de bidrager medeller tidligere har bidraget med? Nogen har brug for ekstra hjælp i sidste ende, og det skal de have, men de har på et tidspunkt bidraget økonomisk til fællesskabet efter formåen.

Et ældre menneske er slet og ret et menneske, der har nået en bestemt alder. Vi er stadigvæk det samme menneske, selvom vi ikke længere går på arbejde hver dag. Alderdom skal ikke gøres til et forhold, der diskvalificerer – for alderdommen er ikke en menneskelig fiasko.

Det skal være slut med at tale ældre ned. Ældre er en værdifuld ressource for samfundet, og vi har alle sammen et ansvar for at taleældre op og medinddrageældre.

Meget få taler om det, mange ældre bidrager med. Vi er aktive og frivillige i foreninger og klubber. Vi er interesseret i samfundsforhold og deltager aktivt i demokratiet. Vi hjælper børn og børnebørn med at få det til at hænge sammen i en presset dagligdag. Ældre er med til at sikre overleveringen til næste generation af historier og værdier, som vores fælles velfærdssamfund bygger på. Jeg mener, at samspillet med ældre er vigtigt for sammenhængskraften i samfundet.

Både fra politisk side og hjemme hos os alle sammen ”ved køkkenbordet” skal der ske en ændring i forhold til, hvordan vi ser og taler om ældre. Så vær med til at tale ældre op. Du bliver jo selv ældre en dag!

Kirsten Nissen er formand for Københavns Ældreråd