Prøv avisen

Guide: Her kan du holde juleaften, hvis du er alene

På Facebook inviterer helt almindelige danskere til juleaften hjemme hos sig selv. Nogle har plads til 2 gæster andre til 20. Hold også øje med opslagstavlen i den lokale brugs eller kirke, eller undersøg lokalavisen for et åbent julehjem i nærheden. Foto: Linda Kastrup /Ritzau Scanpix

Fra Holsterbro til Hvidovre. Over hele landet indbyder højskoler, frivilligorganisationer og helt almindelige danskere den 24. december til julefest for dem, som ingen steder har at holde jul. Få overblik over, hvor du kan holde jul, hvis du er alene

Julen er hjerternes og familiernes fest. Men ikke alle forbinder juleaften med lykkelig gavegivning og fællessang.

Der kan være mange forskellige årsager til at sidde alene juleaften. Er det ikke selvvalgt, og ønsker man at mærke julens fællesskabsånd, så slår ildsjæle og frivilligforeningerne over hele landet dørene op til festligt samvær juleaften.

1. Meld dig som julegæst

Med stor succes har Røde Kors siden 2012 bragt folk sammen til jul ved at matche frivillige gæster og værter. Sidste år mødte hele 886 hinanden gennem konceptet Julevenner, og igen i år er der mulighed for at melde sig som enten vært eller gæst. Når man tilmelder sig, skal man skrive kort om sig selv, på den måde finder organisationen det bedste sted, hvor man kan holde jul.

Sted: Hele landet
Pris: Gratis
SU: 20. december


Læs om Julevenner her

2: Frelsens Hær indbyder til julefællesskab

Vi kender dem fra gadebilledet, hvor koret synger, mens lyden af mønter rammer bunden af indsamlingspanden. Frelsens Hær er kendt i hele verden for deres godgørende arbejde. I Danmark holder lokalafdelinger i hele landet juleaften for enlige, for børnefamilier og for mennesker, som bare har lyst til fællesskabet.

Sted:
FH-Esbjerg: Skolegade 55, 6700 Esbjerg. Tlf: 75 12 12 70
FH-Randers: Bøsbrovej 148940 Randers SV. Tlf: 86 42 19 43
FH-Sønderborg: Sundsmarkvej 18, 6400 Sønderborg. Tlf: 21 32 29 14
FH-Templet: Frederiksberg Allé 9, 1621 København V. Tlf: 33 24 68 33
FH-Valby: Valby Langgade 83, 2500 Valby. Tlf: 36 45 67 67
Aktivitetscenter - Nakskov: Niels Nielsensgade 6, 4900 Nakskov. Tlf: 54 95 30 06
Børnehaven Solgården: Cath. Boothsvej 22, 2650 Hvidovre. Tlf: 36 78 07 71
FH-Odense: Peder Skrams Vej 31, 5220 Odense SØ. Tlf: 66 12 23 79

Pris: Nogle steder kræver et mindre deltagergebyr
SU: Tilmeldning påkrævet. Spørg lokalafdelingen

3: Tag på mini-højskole i juleferien

Forsvind ind i din egen juleverden på et højskoleophold med juletema. På højskole er der god mulighed for at lære nye mennesker at kende, og programmet står typisk på interessante foredrag, koncerter og god mad. Højskoleopholdene varer typisk mellem 5 og 14 dage, nogle af dem er inklusiv nytår.

Hold for eksmpel jul på traditionel sønderjysk vis på Rønshoved Højskole, eller tæt på både Vesterhavet og Limfjorden på SeniorHøjskolen i Nørre Nissum.

Sted: Hele landet
Pris: Fra cirka 4.500 og op
SU: Varierende. Men skynd dig, mange af kurserne er allerede fyldte

Læs om højskolernes julekurser her

4: Julegudstjeneste og juleaften i sognegården

”Det kimer nu til julefest…”

Juleaftensdag ringer hundredvis af kirkeklokker ind til julegudstjeneste på Jesu fødselsdag. Mange kirker har både formiddags- og eftermiddagsgudstjeneste, og nogle steder kan man endda slutte dagen af med ophøjet ro ved en midnatsgudstjeneste.

Nogle sognegårde, som for eksempel Skibby Kirke på Sjælland og Brønderslev Kirke i Nordjylland, slår efterfølgende dørene op til julefest for alle, som mangler et sted at være.

Sted: Hele landet
Pris: Gudstjenesterne er gratis, men julefesten koster ofte et mindre gebyr i omegnen af 150 kroner
SU: Spørg din lokale kirke

Find flere kirker her

5: Ildsjæle og foreninger i hele landet inviterer til hjemlig julehygge

"Jeg har plads til 2-3 gæster."

Sådan lyder invitationen fra 52-årige Agnethe i Facebook-gruppen Selskab Til Juleaften. I lignende grupper på Facebook kan man finde helt almindelige mennsker, som åbner dørene og inviterer indenfor til julefest i hjemlige omgivelser.

Hold også øje med opslagstavlen i den lokale brugs eller kirke, eller undersøg lokalavisen for et åbent julehjem i nærheden.

Nedenfor kan du se et lille udvalg af folk, som inviterer på julemad og hygge gennem Facebook.

Sted: Hele landet
Pris: Som udgangspunkt er de fleste arrangementer gratis
SU: Varierende

Desuden holder en lang række herberger og væresteder for socialt udsatte eller psykisk sårbare som sædvanligt åbent juleaften.

June Hansen (yderst til højre) holdt i 2012 jul hos Ditte Larsen, hendes mand Hans Christian og deres søn Oskar på tre år. June havde meldt sig som gæst gennem Røde Kors' Julevenner. Foto: Camilla Rønde/ Ritzau Scanpix
Frelsens Hær samler hvert år ind til jul. Pengene går blandt andet til julehjælp til udsatte familier. I år inviterer otte af organisationens lokalafdelinger og institutioner til juleaften, hvor alle er velkomne. Foto: Kristoffer Juel Poulsen/ Ritzau Scanpix
En flok glade seniorer på højskole på Højskolen Marielyst. Dog ikke til jul men en forårsdag i marts. Foto: Welding Øllgaard/ Ritzau Scanpix
Struer Musikskole giver her julekoncert i Struer Kirke. Foto: Morten Stricker/ Ritzau Scanpix