Prøv avisen

COP25: Det skal du vide om det kommende klimatopmøde

COP24 blev holdt i Polen sidste år. COP24-præsidenten, polske Michal Kurtyka, var lettet, da to ugers intense forhandlinger endte med en ny klimaaftale. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix

Verdens ledere mødes i december 2019 til FN's to uger lange klimakonference. I år er Chile værtsland for topmødet

I år fra den 2. til 13. december holder FN's Konvention om Klimaforandringer deres 25. partsmøde, COP25, hvor verdens ledere skal forhandle om de globale klimamål, mens medier verden over følger med.

FN’s klimakonvention, United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), danner rammen for forhandlingerne, der i år har 25-års jubilæum.

Landene bag konventionen samles hvert år til en klimakonference for at diskutere konkrete løsninger på de klimaforandringer, verden står over for. Hvert år hæves ambitionerne med henblik på at mindske drivhusgasser og fremme en grøn omstilling i overenstemmelse med Paris-aftalen fra COP21.

I år er det Chile, der skal være værtsnation. Forud for mødet vil parterne mødes i Costa Rica i slutningen af november.

Værtskabet for konferencen går normalt på tur mellem de fem FN-regioner Afrika, Asien, Latinamerika og Caribien, Central- og Østeuropa samt Vesteuropa. I år er turen kommet til gruppen, der består af Sydamerika og Caribien.

Oprindeligt skulle Brasilien have været vært for COP25, men efter Jair Bolsonaro blev præsident, valgte Brasilien at trække sit kandidatur tilbage. Officielt lød forklaringen, at landet trak sig på grund af finansielle problemer, men flere kritikere mener, at aflysningen kan være et ønske fra Jair Bolsonaro, der er erklæret klimaskeptiker og tidligere har udtalt sig skeptisk om FN.

Beslutningen betød, at FN i al hast måtte finde en ny vært for konferencen.

Konferencen bliver et at de største møder, Chile har holdt. At Chile blev udnævnt som værtsnation så kort tid forinden, har sat landet under et tidspres. På blot fem måneder skal Chile klargøre den park, hvor konferencen vil blive holdt. Det forventes at 25.000 mennesker vil deltage dagligt.

Klargøringen af parken vil kræve en omfattende byggeproces. CO2-aftrykket fra processen vil blive målt fra start til slut med henblik på at gøre konferencen CO2-neutral. Der er derfor blevet udarbejdet en komplet genbrugs- og genanvendelsesplan for alt affald. Derudover vil der blive anlagt et ti hektar naturrigt, permanent landskab med mere end 2.000 træer, buske og planter.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet deltager på vegne af den danske regering.

Klimatopmødet i Chile anses som en vigtig optakt til år 2020, som er det år, hvor Paris-aftalen træder i kraft.