Prøv avisen

Hver anden nordmand tror på kristen healer

Alternativ behandling er meget populært Norge. Ifølge en norsk politolog er den økonomiske rigdom årsagen til den stigende tendens. Foto: stock.xchng

50 procent af den norske befolkning tror, at den 85-årige Joralf Gjerstad, kaldet Snåsamanden, kan helbrede syge mennesker.

Den såkaldte Snåsamand, der er påkaldt efter sin hjemby Snåsa, hævder at have hjulpet over 50.000 mennesker i løbet af de sidste 60 år. Blot ved hjælp af håndspålæggelse. Det skiver den norske avis Dagbladet.

Gjerstad er på grund af sine særlige evner inden for håndspålæggelse og synsk vejledning en særdeles populær skikkelse i Norge. Dette kan blandt andet ses på salget af hans biografi, der siden udgivelsen i 2008 har rundet 135.000 eksemplarer.

LÆS OGSÅ: Steve Jobs erstattede kræftbehandling med healere

En ny undersøgelse foretaget for den norske avis Dagbladet viser, at 50 procent af nordmændene tror på, at Gjerstad kan helbrede syge mennesker. Ifølge den norske religionshistoriker Asbjørn Dyredal er det ikke den store overraskelse:

Det er måske lidt højere, end jeg ville havre troet, men det er ikke overraskende, hvis man tager lignende europæiske og amerikanske undersøgelser med i betragtningen, udtaler Dyredal til Dagbladet.

Gjerstad har ud over healing arbejdet som mejerist og klokker.Siden barnsben har han dyrket healingen, som han mener, er givet til ham som en gave fra Gud. Dyredal peger på, at det er en del af forklaringen på, at han er blevet så populær:

Snåsamanden siger, at det er Gud der har givet ham evnerne, og tilknytningen til den kristne gud sørger for at inkludere de idéer, der appellerer til mange kristne. Endvidere passer beskrivelsen af ​​en person med særlige evner godt ind i folketroen. Mennesker med særlige evner er et bindeled imellem troen og nyreligiøsiteten, udtaler Dyredal til Dagbladet.

Den norske politolog Erik Lundesgaard peger på, at Gjerstads popularitet er en del af en stigende tendens til alternativ behandling. som han begrunder med Norges voksende folkelige velstand:

Hvis du havde lavet en lignende undersøgelse i det sydlige Europa, tror jeg ikke, resultatet ville være det samme. Det er helt tydeligt, at alternativ behandling er konjunkturafhængig. Det hænger sammen med, at folk har råd til det, udtaler Lundesgaard

Han påpeger desuden, at tendensen kan undergrave det offentlige sundhedstilbud:

Jeg mener først og fremmest, at det er alarmerende for tilliden til sundhedsvæsenet. Man kan jo forestille sig hvad for et land vi vil få, hvis sundhedsvæsenet blev overrendt af folk der ønsker alternativ behandling, udtaler Lundesgaard til Dagbladet.