Amerikanere: Derfor stemmer vi, som vi gør i dag

Flere end 94 millioner amerikanere har allerede stemt, når præsidentvalget i dag officielt afholdes. Kristeligt Dagblad har talt med vælgere i fire delstater for at høre, hvorfor enten Donald Trump eller Joe Biden får deres stemme

Republikansk eller demokratisk? En række amerikanere fortæller om deres valg.
Republikansk eller demokratisk? En række amerikanere fortæller om deres valg. Foto: Sidsel Nyholm, Thea Pedersen, Lucia Heinrich/Hair Police.

Nancy Hathcock, 75 år: Jeg forventer ærlighed, ikke negativitet fra en politiker

Nancy Hatchcok er 75 år, bestyrelsesmedlem og aktivitetskoordinator på et plejehjem i Los Alamitos, Californien. – Foto: Sidsel Nyholm.
Nancy Hatchcok er 75 år, bestyrelsesmedlem og aktivitetskoordinator på et plejehjem i Los Alamitos, Californien. – Foto: Sidsel Nyholm.

Jeg stemmer uden forbehold på præsident Donald Trump. Han har bragt en bølge af positiv tænkning til vores land. Demokraterne modsætter sig det, men vi, der stemmer på ham, er glade for hans optimistiske tilgang til coronapandemien, til økonomien og til USA’s fremtid. Han vender negativt til positivt, og det er lige i den amerikanske ånd. Det er vidunderligt, at han har forbedret sikkerheden ved vores sydlige grænse, og at han er fokuseret på lov og orden. Mange mennesker herude i forstæderne er bekymrede over lovløs adfærd.

Jeg forventer ærlighed fra en politisk kandidat. Ja, Trump har begået kovendinger, men han er jo en forretningsmand. Fri mig for de himmelvendte øjne om, hvordan han har talt om kvinder. Har du en bror, så ved du, at sådan taler alle drenge og mænd, når de er alene. Og kvinder er ikke meget bedre.

Demokraterne er så negative. Jeg bryder mig ikke om at høre, at USA er ond og racistisk. Jeg kan ikke genkende det billede. Vi har gjort – og gør stadig – så meget for at rette op på vores arvesynd, racismen. Jeg kan heller ikke lide, at Demokraterne har ændret ideen om USA som en smeltedigel til, at vi er en ”mangfoldig” nation. Det betyder, at vi nu er skarpt inddelt i forskellige grupperinger. Hvis jeg laver mexikansk mad derhjemme, er det ifølge venstrefløjen ”kulturel appropriation”. Det synes jeg ikke om. Det ødelægger ideen om, at vi er en smeltedigel – at vi alle er amerikanere sammen og respekterer hinanden og lærer og låner af hinanden.

Ron Heichert, 35 år: Trumps præsidentskab har gjort skade på familieharmoni

Ron Heichert er 35 år og arbejder i restaurationsbranchen i Minneapolis, Minnesota. – Foto: Lucia Heinrich/Hair Police.
Ron Heichert er 35 år og arbejder i restaurationsbranchen i Minneapolis, Minnesota. – Foto: Lucia Heinrich/Hair Police.

Da valgnatten sluttede i 2016 med en sejr til Donald Trump, græd jeg mig i søvn. Og alt det, jeg frygtede, er blevet til virkelighed. Så jeg stemmer på Joe Biden. Begejstrer han mig? Nej, men han er langt bedre end alternativet. Trump har gentagne gange svigtet alle, der ikke er ciskønnede, heteroseksuelle og rige. Han behandler folk fuldstændigt uhyrligt. En præsident bør uanset politisk ståsted være imødekommende, venlig og empatisk. Trump er ingen af delene.

I min egen familie er vi enormt uenige politisk, og Trump sætter følelserne så meget i kog på begge fløje, at vi ikke kan tale politik uden at skændes vildt. Hans præsidentskab har virkelig gjort skade på familieharmonien.

For mig er det afgørende, hvorvidt en politiker vil arbejde for hele det amerikanske folk eller ej. Jeg går også op i lgbtq-rettigheder, kampen mod racisme, en human indvandringspolitik og en rimelig mindsteløn. Jeg ønsker at leve i et land, hvor folk ikke er nødt til at leve i frygt, fordi de er fattige, eller fordi de tilhører et etnisk eller seksuelt mindretal.

Minneapolis, hvor jeg bor, er den by, hvor det tragiske drab på George Floyd i slutningen af maj udløste en bred bevægelse imod politivold og systemisk racisme. Min bedste ven bor et par hundrede meter fra det gadehjørne, hvor det skete, og jeg er der tit. Stemningen i byen er stadig trist, men jeg oplever også tegn på et nyt fællesskab. Folk donerer de få midler, de har, til dem, som har endnu mindre. Det giver mig håb for fremtiden.

Irene Mausshardt, 72 år: Hvis Biden vinder, får vi socialisme, som vi havde i Polen

Irene Mausshardt er 72 år og selvstændig, bosat i The Villages, Florida, med sin mand Bill på 76 år. – Foto: Thea Pedersen.
Irene Mausshardt er 72 år og selvstændig, bosat i The Villages, Florida, med sin mand Bill på 76 år. – Foto: Thea Pedersen.

Da jeg hørte, at Donald Trump var blevet præsident, græd jeg af glæde. Jeg tænkte, at Gud var med os. Trump ønsker virkelig at hjælpe folk, og at det her land bliver det bedste i verden. Det er det, han forsøger at opbygge. Han taler måske ikke så elegant, men han taler fra hjertet. Det er derfor, folk forstår ham og værdsætter, hvad han siger.

Vi stemmer på Trump, fordi USA er et erhvervsland. Får vi en advokat som Joe Biden, som ikke aner noget, så får vi socialisme, ligesom vi havde i Polen, hvor jeg kommer fra. Det var derfor, jeg kom hertil.

Her kan man bygge en fremtid. Jeg havde ingen penge. Jeg kunne ikke tale engelsk. Nu har vi skabt et stort firma. Mine børn har opbygget forretninger. Det her land er for smarte mennesker. Det er skræmmende, hvis Joe Biden og Kamala Harris går hen og vinder. Så bliver det ligesom i Polen. Der levede vi af rationeringsmærker. Butikkerne var tomme, man kunne ikke købe noget. Vi kunne kun købe et kilo kød til hele familien én gang om måneden. Pengene var ikke noget værd. Det var en katastrofe. Folk flygter fra andre lande for at komme til Amerika.

Vi elsker Donald Trump og håber, han vil være vores præsident de næste fire år. Jeg er ked af, at det kun er for yderligere fire år. Jeg forstår ikke, at det ikke er som i Rusland, hvor Putin bliver valgt igen og igen. Hvis folk er gode, bør de blive på posten. Vi beder bare for det.

Columbus Lacey, 46 år: Jeg søger en præsident, som handler fremfor at tale

Columbus Lacey er 46 år og varehus-medarbejder i Orlando, Florida, hvor han bor med hustruen Valerie Harold. – Foto: Thea Pedersen.
Columbus Lacey er 46 år og varehus-medarbejder i Orlando, Florida, hvor han bor med hustruen Valerie Harold. – Foto: Thea Pedersen.

Jeg har stemt på Joe Biden og Kamala Harris. Jeg føler virkelig, at Donald Trump er et løsgående missil. Jeg har aldrig set en præsident som ham, og han er ikke præsident-materiale for mig. Jeg søger en præsident, som ikke taler så meget, men handler i stedet.

Trump taler utrolig meget, men det har også været malplaceret. Meget af det, han har sagt og talt om, handler om race og nationaliteter. Jeg føler, at det er meget racistisk. Det handler ikke om at være hvid eller ej, men om, hvordan folk interagerer med forskellige nationaliteter. Bibelen siger, at hvis du opdrager et barn efter, hvilken retning det skal gå, vil det følge den vej, når det er blevet stort. For mig handler det mindre om politik end om at opdrage vores generationer, og Trump er ikke med på det hold.

For mig er Donald Trump mere en forretningsmand, end han er præsident, og vi har ikke brug for mere ”business”. Vi har brug for, at folk handler og står ved det, de siger. Ikke at de siger noget det ene minut og ændrer deres holdning den næste. Det føler jeg virkelig, han har gjort.

For mig er Trump den mest fremmedgjorte præsident, som vi nogensinde har haft. Hvis man skal lede et land, skal man gå forrest som det gode eksempel. Man skal være det eksempel, folk vil efterleve. Jeg har ikke engang lyst til, at mine børn hører ham tale på grund af den måde, som han taler på. Så det handler om, hvordan man leder til efterfølgelse. Og jeg er både spændt på og beder for det rigtige udfald.

Amanda Teague, 22 år: USA’s tilstand lige nu er ikke mægtig

Amanda Teague er 22 år, nyuddannet og jobsøgende. Bor i Columbus, Ohio. – Privatfoto.
Amanda Teague er 22 år, nyuddannet og jobsøgende. Bor i Columbus, Ohio. – Privatfoto.

Jeg stemmer på Joe Biden. Jeg er desværre ikke særligt imponeret over nogle af kandidaterne, men jeg kan ikke bakke op om Donald Trump og det, som han står for både politisk og personligt. Særligt den måde, som han taler om kvinder på, er forfærdelig og gør det umuligt for mig at stemme på ham. Som en ung kvinde er jeg meget fokuseret på kvinders situation, og jeg ønsker at have grundlæggende rettigheder og at kunne træffe mine egne beslutninger om min krop.

Jeg kan heller ikke se, hvordan Trump ’gør USA mægtigt’, som hans valgslogan påstår. USA’s tilstand lige nu er ikke ’mægtig’. Der har været så meget uro i år. Ikke bare som følge af pandemien, men også med optøjerne, den racemæssige ulighed, skovbrande og andet. Mange af disse ting var umulige at undgå fuldstændigt, men jeg mener, at de kunne være håndteret på en måde, der ville forene i stedet for at splitte vores land. Tanken om, at Joe Biden kommer til magten, giver mig håb. Hans politiske baggrund giver ham mere troværdighed, og hans rolige væsen får mig til at tro, at han vil være bedre til at give os håb og fællesskab i disse vanskelige og polariserede tider.

Det er anden gang, at jeg stemmer ved et præsidentvalg. Jeg har aldrig været lidenskabelig omkring de kandidater, jeg har stemt på, og det er en ærgerlig måde at debutere som vælger på. Jeg håber, at det ændrer sig i fremtiden i takt med, at flere fra de yngre generationer stiller op til valg.

Junior Cabrera, 52 år: Om folk vil bruge mundbind, må være op til en selv

Junior Cabrera er 52 år og serviceassistent med dominikanske rødder, bor i Orlando, Florida. – Foto: Thea Pedersen.
Junior Cabrera er 52 år og serviceassistent med dominikanske rødder, bor i Orlando, Florida. – Foto: Thea Pedersen.

Donald Trump er manden. Han er ikke bange for nogen og står op imod enhver. Han er en kæmper. Jeg ved godt, folk ser ham som racist, men det gør jeg ikke. Han gør et vidunderligt job. Han er fantastisk.

Jeg synes for eksempel, at vores politibetjente og sikkerhedsfolk beskytter Amerika godt 24 timer i døgnet. Alle har deres egen holdning til, hvad han gør og ikke gør. Men personligt elsker jeg ham.

Han tog til Puerto Rico efter orkanen Maria og kastede papirhåndklæder til folk. Det fornærmede nogle, men han er bare menneske. Vi er ikke perfekte.

Jeg har stemt både republikansk og demokratisk, men stemte på Trump i 2016, og jeg tror ikke, at Biden har en chance. Jeg ved godt, at Trump har fået kritik for sin coronastrategi, men om folk vil bruge mundbind eller ej, det må være op til en selv. Trump har mange planer, når det kommer til at håndtere andre lande. Han er forretningsmand. Det, han har gjort med Kina og andre lande, vil bringe jobs tilbage til USA. For alt, hvad vi har her, er ”made in China”, men han tror, vi kan gøre det bedre. Han trådte til og har taget kontrollen, men man ændrer ikke tingene på en nat. For mig giver hans migrationspolitik mening. Hvis indvandrere ønsker at komme her, så kom på lovlig vis. Det eneste, han beder om er, at du følger reglerne for at få dit visa. Han beskytter landet fra folk, der vil krydse grænsen. Jeg er ud af en børneflok på 12, og syv af os kom hertil på en gang fra Den Dominikanske Republik. På lovlig vis.