Artikelsamling: Anden Verdenskrig

Artikelsamling: Anden Verdenskrig

I år er det 80 år siden, at Nazityskland overfaldt Polen og indledte Anden Verdenskrig. Krigen blev så altødelæggende og katastrofal, at den fortsat trækker blodige spor, giver traumatiske minder og har politiske konsekvenser den dag i dag.

I denne artikelsamling finder du stærkt læsestof med perspektiver om og erfaringer fra krigen.

1: Den kristne tro bidrog til talrige forsøg på at styrte Hitler

Foto: Ullstein Bild/Polfoto/Ritzau Scanpix
Foto: Ullstein Bild/Polfoto/Ritzau Scanpix

Den 19. juli 1944 havde den tyske oberst Claus Schenk Graf von Stauffenberg gennemført et to timer langt, anstrengende møde i reservestyrkernes hovedkvarter i Berlin.

30 officerer, som var del af den tyske modstandsbevægelse, havde været til stede. De allersidste forberedelser til et kup mod Adolf Hitler var ved at være på plads.

Læs hele beretningen her.

2: Søn af Hitlers attentatmand: Man må følge sin samvittighed, selvom det kan koste livet

Foto: Tobias Stern Johansen
Foto: Tobias Stern Johansen

På en sommerdag i Tyskland for præcis 75 år siden hørte den 10-årige Berthold Schenk Graf von Stauffenberg om et ”forbryderisk angreb på Føreren” i radioen. Den nysgerrige dreng spurgte til attentatet mod den nazistiske diktator Adolf Hitler. Men de voksne i huset affejede hans spørgsmål. Drengen kunne imidlertid fornemme, at noget var galt, de voksne forsøgte at holde ham væk fra radioen.

Læs hele artiklen her.

3: Tysker har forenet jødisk familie: Min mulighed for at sone fortidens forbrydelser

Tyske Friederike Fechner opdagede, at hendes hus i havnebyen Stralsund var ejet af jøder frem til nazisternes magtovertagelse. Siden har hun gjort det til sin mission at finde samtlige efterkommere i verden af den flygtede og til dels udryddede familie. ”Jeg gør det for at formidle et andet indtryk af tyskerne end den erindring, der stadig hænger over os som en mørk, tung sky,” siger hun.

Læs Friederike Fechners historie her.

4: Pagt mellem Hitler og Stalin trækker smertelige spor til nutiden

Foto: Album/Fine Art Images/Ritzau Scanpix
Foto: Album/Fine Art Images/Ritzau Scanpix

Den 23. august 1939, for præcis 80 år siden, ankom den tyske udenrigsminister, Joachim von Ribbentrop, til Moskva for at underskrive en ikke-angrebspagt med den sovjetiske udenrigsminister, Vyacheslav Molotov. Ribbentrop, en tidligere champagnehandler, der i takt med sin opstigning i Det Tredje Rige havde tilføjet det fyrstelige ”von” til sit navn, var ifølge den britiske historiker Roger Moorhouse en ”opblæst og arrogant” type og tilmed ”stridbar og inkompetent”.

Læs hele artiklen her.

5: Polen kræver nu tysk krigsskadeerstatning

Foto: Julien Bryan/Wikimedia Commons
Foto: Julien Bryan/Wikimedia Commons

80 år efter at nazisterne smed de første bomber over Polen, kan man stadig høre ekkoet efter ødelæggelserne i en bitter strid mellem den polske og den tyske regering. Når Polen med det nationalkonservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), i spidsen i morgen mindes 80-året for Hitler-tysklands angreb, sker det ikke alene med mindetaler og blomsterkranse, men også med et krav om enorme tyske krigsskadeserstatninger.

Læs artiklen her.

6: 80-året for Anden Verdenskrig. Historien gentager sig ikke, men vi kan stadig lære af den

Pressefoto
Pressefoto

Årsdagen for Anden Verdenskrigs udbrud giver ikke blot grund til at mindes historien, men anledning til at reflektere over, at vi stadig kan blive klogere af at studere begivenhederne fra dengang, mener historiker Claus Bundgård Christensen.

Læs artiklen her og bliv klogere på krigens aktualitet.

7: Hun vågnede til lyden af en ny verdenskrig

Foto: Kai Nietfeld/dpa/Ritzau Scanpix
Foto: Kai Nietfeld/dpa/Ritzau Scanpix

For 80 år siden blev den da 11-årige Zofia Burchacinska vækket af en ildevarslende hylen – huset rystede, og vinduerne splintredes. De første tyske bomber faldt over den sydpolske by Wielun. Anden Verdenkrig var begyndt, og den i dag 91-årige kvinde husker det tydeligt.

Læs hendes historie her.

8: For 80 år siden sluttede Kindertransport: En redningsaktion med smertefulde minder

Foto: Scherl/Süddeutsche Zeitung Photo/Ritzau Scanpix
Foto: Scherl/Süddeutsche Zeitung Photo/Ritzau Scanpix

Da Anden Verdenskrig begyndte for 80 år siden, blev der sat en stopper for en enestående redningsaktion, hvor 10.000 jødiske børn i løbet af otte måneder blev hentet fra Tyskland, Østrig og Tjekkoslovakiet til Storbritannien. For mange af børnene var det ikke nødvendigvis en lykkelig redning, og ildsjælene, der hentede dem ud, stod til det sidste i svære dilemmaer.

Læs hele artiklen her.

9: Avisarkivet. Læs aviserne fra Befrielsen, Besættelsen og den 22. juli 1944

Aviser fra arkivet
Aviser fra arkivet

Læs historien som den udfoldede sig i Kristeligt Dagblad under Anden Verdenskrig.

Læs avisen om Besættelsen den 10. april 1940 lige her.

Læs avisen om Befrielsen den 5. maj 1945 lige her.

Læs avisen med Hitlers udlægning af Stauffenberg-attentatet fra den 22. juli 1944 lige her.

Dyk selv ned i arkivet på www.k.dk/avisarkiv