Biografgænger på prøve

Der snakkes for meget og vises for lidt i Erik Clausens samtidskritiske komedie. Filmen får 3 ud af 6 stjerner

"Frihed på prøve" er en opfølger på "Ledsaget udgang" fra 2008. Igen møder vi Clausen i rollen som den småkriminelle John. --
"Frihed på prøve" er en opfølger på "Ledsaget udgang" fra 2008. Igen møder vi Clausen i rollen som den småkriminelle John. --. Foto: Susanne Mertz.

Erik Clausen er efter min bedste overbevisning ikke nogen stor skuespiller. Men han har siden sin debut som selvlært filminstruktør for snart 30 år siden solgt rigtig mange billetter. Flest til børnefilmen "Tarzan Mama Mia", færrest til indvandrerdramaet "Rami og Julie". Hans seneste film, "Ledsaget udgang" solgte 310.000. Og det er mange til en dansk film for voksne.

Clausen er sjov og virker ærlig i sine sympatiske u- og anti-snoppede holdninger til verden. Når han bliver interviewet, får han som regel stukket et par kommentarer af de giftige til de rige, de selvfede og de veluddannede. Sådan er det også i hans film, og derfor får replikkerne af og til et grelt skær af docerende monologer over sig. For hvor går grænsen mellem Clausen og hans roller?

"Frihed på prøve" er en opfølger på "Ledsaget udgang" fra 2008. Igen møder vi Clausen i rollen som den småkriminelle John. Han sidder i fængsel blandt tatoverede karrikatur-fanger. Men han vil gerne ud, for han vil hjælpe sin voksne søn, der har fået et problem. John har ikke tidligere interesseret sig for sin søn. Når han gør det nu, skyldes det, at han har været i terapi i fængslet. Der har han fået en åbenbaring. Og to ord betyder nu alt for ham: frihed og kærlighed.

Da John fortalte den historie til fængselsinspektøren, var jeg sikker på, at nu skulle der grines. For det måtte da være en vits. Men hele filmen er bygget op på, at John faktisk har ændret sig til det bedre af fængselsopholdet. Vel ankommet til et uspecificeret sted i Jylland, gør vesterbro?eren John sit bedste for at hjælpe sønnen (Henrik Bruhn) og svigerdatteren (Pil Egholm). Sønnen mistænker sin kone for at have haft en affære med en anden, for den søn, hun lige har født, er sort. John finder på en røverhistorie om genetik og om, hvordan visse gener kan springe generationer over. Han får den tilmed verificeret af en tilrejsende "professor", nemlig hans gamle kammesjuk fra Vesterbro (Elith Nulle Nykjær). John finder sig til at begynde med i at blive hængt ud af den dumsmarte Mads Ole (Henrik Lykkegaard) og falder naivt for den beregnende damefrisør (Helene Egelund), og i en af filmens rent ud uforståelige scener bliver han tilmed gjort til livvagt for Muhammed-tegneren, hvilket selvfølgelig – det ER jo Clausen – giver anledning til et foredrag om ytringsfrihed.

"Frihed på prøve" fortæller en velmenende historie om fordomme, kærlighed, sammenhold – og frihed, forstås. Der er sjove scener rundt omkring, men også løse ender i manuskriptet. Den slags er ellers efterhånden blevet udryddet af manuskriptdoktorer, men hos Clausen får de lov at stå.

Først og sidst er det et problem med denne som med tidligere Clausen-film, at der snakkes for meget og vises for lidt; og at det, der bliver sagt, er alt for tydeligt. Vi er jo ikke idioter, vi herude i biograferne.

kultur@kristeligt-dagblad.dk

Frihed på prøve. Danmark 2010. Instruktion: Erik Clausen. 104 minutter. Premiere i 75 biografer.