Prøv avisen

Film og pigtråd

Tabish Khair, Ph.d. fra Københavns Universitet. Har udgivet to digtsamlinger og en roman om hjemlandet Indien Foto: LINDA HENRIKSEN

Tabish Khairs nye roman "Film" er svært tilgængelig og virker som forskellige filmruller, der er tabt på gulvet og klippet sammen efter forgodtbefindende

En af personerne i universitetslektor Tabish Khairs roman "Film" filosoferer et sted om forholdet mellem film og pigtråd og gør sig den iagttagelse, at der er en sær forbindelse mellem de to opfindelser: De er opfundet i samme århundrede, nemlig 1800-tallet, og begge er i stand til at fastholde øjeblikket, spærre noget inde.

Lyder dette en smule fortænkt, ja, ligefrem manieret, så er det meget kendetegnende for denne komplicerede roman, der hele tiden skifter spor og spole. Det virker, som om flere filmspoler er kastet ned på gulvet, og alle filmstrimlerne er viklet ind i hinanden for derefter at blive klippet/flikket sammen efter forgodtbefindende.

Denne anmelder kunne desværre ikke gennemskue overgangen eller forbindelsen mellem de forskellige filmklip, men forstod så meget, at den første spole foregår i 1920'ernes Indien, hvor et ægtepar og deres søn rejser rundt for at fremvise de elskede stumfilm. Længere fremme i tiden lander vi i 1940'erne, hvor Indien bliver delt mellem muslimer og hinduer, og her møder vi et sandt mylder af filmstjerner, instruktører og forfattere – så mange, at selv ikke en rolleliste hjælper læseren med at navigere rundt i filmstrimlerne. Den tredje spole omhandler en ung filmforsker, der interviewer en tidligere filmmanuskriptforfatter, der er flygtet fra Indien i 1940?erne og nu er bosat på Frederiksberg (forfatteren har også dansk forbindelse, idet han er engelsklektor på Aarhus Universitet).

Det lyder, som om det ikke kan betale sig at gnave sig igennem denne bog, men den rummer også fine scener og overraskende tanker.

Men ofte er billedsproget overlæsset, for ikke at sige ligefrem uforståeligt.

Dertil kommer en række korrekturfejl og direkte grammatiske fejl.

Kabish Khair: Film – en kærlighedshistorie. Oversat af Bente Jacobsen. 292 sider. 249 kroner. Forlaget EC Edition.

kultur@kristeligt-dagblad.dk