Ny katolsk hjemmeside uden fornyelse

"Den katolske kirkes nye hjemmeside taler til dem, der i forvejen kender den katolske kirke, men den får næppe mange udenforstående til at blive begejstret for kirken," skriver ph.d.-studerende Peter Fischer-Nielsen

"Man får fornemmelsen af at, man er havnet på en hjemmeside præget af seriøs information om en religiøs institution og ikke på en hjemmeside, der opmuntrer til levende udfoldelse af tro", skriver Peter Fischer-Nielsen, der forsker i religion på internettet, om den katolske kirkes relancerede hjemmeside.
"Man får fornemmelsen af at, man er havnet på en hjemmeside præget af seriøs information om en religiøs institution og ikke på en hjemmeside, der opmuntrer til levende udfoldelse af tro", skriver Peter Fischer-Nielsen, der forsker i religion på internettet, om den katolske kirkes relancerede hjemmeside. Foto: Screendump fra katolsk.dk.

Den katolske kirke i Danmark har netop relanceret sin officielle hjemmeside katolsk.dk. Selvom den i pressematerialet bliver præsenterer som både fremadrettet og moderne, er det svært at få øje på den store fornyelse.

Fremskridtet består primært i, at de mange informationer og ressourcer, som den katolske kirke sidder inde med, på den nye hjemmeside er blevet mere tilgængelige. Strukturen er blevet mere overskuelig, og det er let at blive klog på den katolske kirkes forskelligartede arbejde.

Denne grundighed gør imidlertid også siden temmelig tung. Øverste menu består af en række links til katolske organisationer og institutioner, og hovedmenuen domineres af bastante punkter som menigheder, organisation og biskoppen.

Man får fornemmelsen af at, man er havnet på en hjemmeside præget af seriøs information om en religiøs institution og ikke på en hjemmeside, der opmuntrer til levende udfoldelse af tro.

Mest for de indviede
Nyhederne på forsiden er meget indforståede: Artikler som Herren bekræfter Den neokatekumenale Vandring Opdt., Kardinal Attilio Nicora ny chef for Vatikanets finanser? Og Nobelprismodtager skal lede Det pavelige Videnskabernes Akademi skal man vist være hardcore katolik for at klikke på.

De få tilskyndelser til engagement, der springer i øjnene på forsiden, appellerer ligeledes mest til de indviede. Det er måske relevant at stille spørgsmål som Læser du også Katolsk Orientering?, Bruger du også katolsk historisk arkiv? og Er dit barn også aktiv i DUK? til dedikerede katolikker, men appellen til omverdenen er begrænset.

Lidt mere serviceorienteret bliver det på undersiden, der tilbyder hjælp til skoleelever. Den rummer en række relevante ressourcer, men kunne let gøres mere interessant. Hvorfor ikke tilbyde direkte lektie- og opgavesupport i stedet for blot at henvise til en katolsk menighed eller et kloster for yderligere oplysninger (uden i øvrigt at opgive adresserne på disse)?

En anden god tjeneste er muligheden for at finde den nærmeste katolske menighed på et kort, selvom brugervenligheden også her sagtens kan optimeres. Udpegningsområder og menighedsnumre er ord, der forvirrer brugere, der ikke i forvejen har kendskab til kirkens organisering.

En envejskommunikerende side
Det er iøjnefaldende, at man i en relancering har så lidt fokus på brugerinddragelse, som det er tilfældet med katolsk.dk. Man skal lede forgæves efter Facebook-henvisninger eller kommentarfelter. Nogen vil finde det befriende og lødigt, men mange vil nok savne fornemmelsen af, at der står en levende forsamling bag kirken.

I det hele taget sukker man efter liv på siden. Det er derfor dejligt at finde undersiden Mød en katolik, hvor man kan få sat ansigter på helt almindelige katolikker, der hverken er præster eller pave. Tjenesten kunne imidlertid gøres endnu mere interessant, hvis også man kunne få mulighed for at chatte med disse personer og stille dem spørgsmål.

Der er heller ikke megen aktivitet over undersiden Aktiv tro, der primært består af henvisninger til kontorer og adresser, og menupunktet Børn og Unge, handler om børn i stedet for at være skrevet til dem eller af dem. Ressourcerne på disse sider er dog udmærkede, og i en tid med fokus på den katolske kirkes forhold til den aldersgruppe er det fornuftigt, at kirken blandt andet tilbyder solid information om børns sikkerhed i kirken.

Teksttung og billedfattig
En anden ting, der springer i øjnene, er den næsten fuldstændige mangel på lyde og billeder. Udover et fint katalog med vekselsange er det ikke muligt at finde lydklip på hjemmesiden, og videofilm er der heller ingen af.

Billeddelen er ligeledes meget sparsom og i stedet for at udnytte de mange billedmuligheder, der ligger i den globale kirkes mangfoldighed, de mange katolske arkitektoniske perler og det liv og engagement, der finder sted i de lokale menigheder i Danmark, bringer hjemmesiden primært portrætfotografier af gamle mænd og neutrale modelfotos fra billedarkiver.

Alt i alt kan man sige, at den nye katolske hjemmeside mere er et skridt til siden end et skridt fremad. Den gør informationerne lettere tilgængelige for brugerne og er dermed et bedre værktøj end den tidligere hjemmeside. Men det er meget svært at få øje på fornyelsen, og fraværet af interaktion, billeder og lyd springer i øjnene.

Hjemmesiden taler til dem, der i forvejen kender den katolske kirke og kan lide den, som den er, men den får næppe mange udenforstående til at blive begejstret for kirken.

Peter Fischer-Nielsen er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i religion på internettet.