Antallet af anmeldte voldsforbrydelser er på sit højeste

Aldrig før har Danmarks Statistik registreret så mange anmeldte voldsforbrydelser som i 2022.

Vi anmelder i langt højere grad vold til politiet, end vi gjorde for 30 år siden, fortæller Lars Højsgaard Andersen, der er forskningsprofessor hos Rockwool Fondens forskningsenhed. (Arkivfoto).
Vi anmelder i langt højere grad vold til politiet, end vi gjorde for 30 år siden, fortæller Lars Højsgaard Andersen, der er forskningsprofessor hos Rockwool Fondens forskningsenhed. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Antallet af anmeldte voldsforbrydelser er næsten fordoblet siden 1990, hvor Danmarks Statistik begyndte at offentliggøre tal om anmeldte forbrydelser.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. I 2022 blev der anmeldt 31.374 tilfælde af vold, og faktisk har tallet aldrig været så højt.

Stigningen kan være et udtryk for, at der skal mindre til, før vi anmelder voldsepisoder, siger Lars Højsgaard Andersen, der er forskningsprofessor i kriminalitet hos Rockwool Fondens forskningsenhed.

- Anmeldelsestilbøjeligheden har ændret sig. Der skal mindre til, før man kontakter politiet, siger han.

Det er en udvikling, der stadig er undervejs, fortæller han.

- Tolerancen har ændret sig over et langt stræk, så man i dag er langt mindre accepterende over for vold, end man var tidligere, siger han.

Samtidig er en ny paragraf om stalking trådt i kraft i 2022. De 1714 anmeldelser af stalking i løbet af 2022 udgjorde 40 procent af den samlede stigning i antal anmeldte voldsforbrydelser.

- Den stigning, der kommer med stalker-paragraffen, er ekstremt informativ, fordi vi ikke har talt den med i statistikkerne indtil videre.

- Så nogle gange skal man se på sådan en stigning med en smule forbehold. En stor del af stigningen kommer fra, at man tæller flere ting med, end man gjorde før, siger Lars Højsgaard Andersen.

Han bemærker også offerundersøgelserne, hvor tallene ifølge ham har været bemærkelsesværdigt stabile.

- Det vil sige, at antallet af personer, der angiver at have været udsat for vold, ikke har ændret sig, men det har antallet af anmeldelser, påpeger han.

Under coronakrisen faldt tallet, men allerede året efter steg det igen.

- Der er jo den ting med tal for tiden, at vi har haft en periode, hvor volden har haft trange kår. Der har været en begrænsning på nattelivet. Her ville man forvente et lavere antal voldsforbrydelser, siger Lars Højsgaard Andersen.

I opgørelsen fylder tre voldsforbrydelser mest: Simpel vold, vold og lignende mod offentlig myndighed samt trusler.

Mens anmeldelser af simpel vold og vold og lignende mod offentlig myndighed steg med henholdsvis 16 og 11 procent fra 2021 til 2022, er anmeldelser af trusler faldet to procent.

/ritzau/