Vikingers værktøjskasse åbnet for første gang i 1000 år

En viking har for tusind år siden efterladt en unik samling værktøj i en dansk vikingeborg. Nu har arkæologer endelig åbnet værktøjskassen.

Værktøjskassen indeholder i alt 14 genstande. Nogle af dem fremstod tydeligt på CT-skanningen - skeborene og trækjernet eksempelvis - men flere andre var i for ringe forfatning eller indeholdt for lidt jern til at vise sig på skanningen.
Værktøjskassen indeholder i alt 14 genstande. Nogle af dem fremstod tydeligt på CT-skanningen - skeborene og trækjernet eksempelvis - men flere andre var i for ringe forfatning eller indeholdt for lidt jern til at vise sig på skanningen. Foto: Videnskab.dk.

Et af de mest opsigtsvækkende fund fra Danmarks femte vikingeborg, Borgring, ligner ved første øjekast en stor klump jord.
 
Klumpen er taget fra en af borgens fire porte og gemmer på en værktøjssamling, formentlig hvad der engang har været en værktøjskasse, fra vikingetiden. Det skriver Videnskab.dk. 

 Det er et helt unikt fund. Dels fordi værktøjet er første direkte tegn på, at mennesker har opholdt sig på borgen, dels fordi lignende fund kun er gjort ganske få andre steder i verden. Værktøjskassen har ligget i Jorden i 1.000 år og er først blevet åbnet nu.

Se video og billeder af værktøjskassens åbning

Scannede kassen på sygehus

I første omgang vidste arkæologerne selvfølgelig ikke, at der var tale om en værktøjskasse. Men da arkæolog Nanna Holm hørte, at amatørarkæologerne Kent og Knuds metaldetektorer havde givet udslag i et stort område omkring Borgrings østport, var hendes nysgerrighed straks vakt.
 
"Lagmæssigt kunne vi se, at det lå nede i de lag, der var i østporten. Hvis der havde været et stort udslag oppe i muldlaget, kunne det bare have været et plovskær, men det var nede i de spændende lag. Derfor tog vi det op og kontaktede Køge Sygehus for at få lov til at bruge deres CT-skanner," fortæller Nanna Holm.

Læs også: Hvordan så vikingerne egentlig ud?

Det viste sig ganske rigtigt, at der var tale om en stor samling jern, som umiddelbart lignede værktøj. Selve kassen var ikke længere at se – træ forsvinder, når det ligger i jorden i så mange år – men genstandenes placering vidnede alligevel om, at de formentlig ikke bare var lagt tilfældigt på jorden.
 
"Værktøjskassen er det første direkte tegn på liv, vi finder i forbindelse med borgen, og dens lige findes kun ganske få andre steder i verden. Jeg er meget spændt på at få mulighed for at kigge nærmere på genstandene og få en bedre forståelse af, hvad det er for en type håndværker, vi har med at gøre," siger hun.
 
Læs også: Se 3D-animation af Danmarks vikingeborg ved Køge 

14 genstande i kassen
Værktøjskassen indeholder i alt 14 genstande. Nogle af dem fremstod tydeligt på CT-skanningen - skeborene og trækjernet eksempelvis - men flere andre var i for ringe forfatning eller indeholdt for lidt jern til at vise sig på skanningen.

Næste skridt bliver at få røntgenfotograferet genstandene i værktøjskassen. Røntgen vil formentlig kunne give Nanna Holm det sidste skub for endeligt at afklare, hvad mange af genstandene er.
 
"For eksempel ligner det, at et af skeborene måske i virkeligheden kunne være en pincet eller en tang. Det vil røntgen kunne afsløre," siger hun.
 
Arbejdet med værktøjskassen fortsætter nogle uger endnu. Konservatorer skal undersøge genstandene enkeltvis og vurdere, hvordan man får dem til at træde klarest muligt frem og samtidig bedst bevarer dem for eftertiden. Til næste år skal de udstilles på Borgring lige uden for Køge.