Stort fokus på dansk nonne-sag i Holland

Hollænderne følger sagen om magtmisbrug i Maria Hjerte Abbedi tæt. Sagens hovedperson viser sig at komme fra en af Europas rigeste familier

MODER THERESA, ABEDISSE PÅ SOSTRUP SLOT. (Foto: THOMAS ARNBO/SCANPIX NORDFOTO 2001)
MODER THERESA, ABEDISSE PÅ SOSTRUP SLOT. (Foto: THOMAS ARNBO/SCANPIX NORDFOTO 2001). Foto: THOMAS ARNBO Nordfoto.

I dag kommer abbedisse Moder Theresa Brenninkmeijer til Danmark, hvor hun skal afhøres af Østjyllands politi i forbindelse med beskyldninger om magtmisbrug og uagtsomt manddrab på Maria Hjerte Abbedi i 1993. Danske medier følger sagen tæt - men ikke så tæt, som man gør i Holland.

Mens sagen om det katolske Maria Hjerte Abbeddi på ny er blusset op i
danske medier efter DR P1's genfortælling af sagen, der kørte i Kristeligt Dagblad sidste forår, er den blevet til rendyrket skandale i Holland.

"Brenninkmeijer" er nemlig et navn, hollændere kender lige så godt, som danskere kender "Mærsk".

God for 152 milliarder kroner
Moder Theresa Brenninkmeijer kommer fra Hollands rigeste familie. Ifølge det hollandske erhvervsmagasin Quote er familien god for 20,5 milliarder euro - svarende til cirka 152.000.000.000 danske kroner. Størstedelen af formuen kommer fra tøjfirmaet C&A.

Sagen vokser
Første gang, beskyldningerne mod lederen af Maria Hjerte Abbedi ved Sostrup Slot i Gjerrild, Djursland, kom frem, skete det i forbindelse med bogen "Nonne tur/retur" af Helene Hägglund. I bogen blev alle navne og steder udskiftet med pseudonymer. Men Kristeligt Dagblad fandt frem til, hvem og hvilket abbedi bogen handlede om. Avisen kom også i besiddelse af breve fra nonner, præster og naboer til Maria Hjerte Abbedi, der havde advaret biskoppen over den katolske kirke i Danmark, Czeslaw Kozon, om forholdene på stedet.

LÆS OGSÅ: Flere står frem i sag om magtmisbrug på dansk kloster

I første omgang gik sagen forbi hollandske medier, men da dansk politi i forrige uge valgte at indlede en undersøgelse, fik de øjnene op for historien.

Og noget af det, som mange hollandske medier spørger om i disse dage, er, hvorvidt familiens betydning har haft indfydelse på, hvor interesseret den katolske kirke har været i at undersøge forholdene på Maria Hjerte Abbedi til bunds.

Familien har i tidens løb doneret store pengebeløb til den katolske kirke, for eksempel til et kloster i Düsseldorf, som Moder Theresa Brenninkmeijer også er abbedisse for.

Famillien Brenninkmeijer har ikke udtalt sig om sagen, og Moder Theresa Brenninkmeijer selv har afvist interviews, siden Kristeligt Dagblad talte med hende i 2009.

Dengang afviste hun bekyldningerne som "science fiction".