Danske bryggerier betaler folketingspolitikeres ølklub

Smagsglas, drikkevarer og sågar slips er sponsoreret af ølbranchen, når over 70 politikere mødes i Folketingets Øl Laug.

Ølskiltet her fra 1915 er tegnet af Alfred Schmidt. – Billede fra bogen ”Højt Skum”.
Ølskiltet her fra 1915 er tegnet af Alfred Schmidt. – Billede fra bogen ”Højt Skum”.

Ølbranchen betaler gildet, når over 70 folketingspolitikere, europaparlamentarikere og ministre tre gange om året mødes i Folketingets Øl Laug for at smage på kongerigets forskellige specialøl og for at hygge sig på tværs af partiskel.

Drikkevarer, smagsglas med laugets logo påtrykt og sågar slips og dækkeservietter er sponsoreret af en række danske mikrobryggerier og af Bryggeriforeningen – en brancheforening, der har som sit erklærede mål at varetage blandt andet ølbranchens interesser over for Folketinget. Bryggeriforeningen er endda inviteret med til møderne i lauget. Dette bekræfter Bryggeriforeningen og flere af laugets medlemmer.

Men den sammenblanding er både dybt uetisk og problematisk, mener Ulrik Becker, overlæge på Hvidovre Hospital og professor ved Statens Institut for Folkesundhed.

"Det er jo fuldstændig undergravende for arbejdet med at nedbringe danskernes alkoholforbrug," siger han og henviser til, at Danmark lider under en usund alkoholkultur med 860.000 voksne, der overskrider Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser, og 3000 årlige alkoholrelaterede dødsfald.

Ulrik Becker hæfter sig ved, at de folkevalgtes øl-laug ikke alene modtager branchebetalte drikkevarer.

Lauget har ligefrem ifølge oldermand Kristian Pihl Lorentzen (V) som et erklæret mål at "interessere sig for, at de danske ølproducenter – store som små – sikres ordentlige rammevilkår, som er forudsætningen for mangfoldigheden og kvaliteten samt danske bryggeriers konkurrencekraft på det europæiske og globale ølmarked".

Det svækker tilliden til, at politikerne ikke sætter branchen over danskernes sundhed, mener Ulrik Becker:

"Jeg har for min del ingen tillid til, at de samme mennesker, der den ene dag mødes til sådanne branchefinansierede sammenkomster for at fremme bryggeriernes konkurrencekraft og vækst den næste dag skal sidde og lovgive uvildigt og sagligt om promillegrænser, skatter og begrænsninger i tilgængelighed. Det er en grov sammenblanding og helt og aldeles absurd."

Folketingets Øl Laug blev stiftet den 25. november 2009 med daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) som dirigent. Medlemsskaren tæller i dag 72, oplyser Kristian Pihl Lorentzen, som dog ikke ønsker at udlevere medlemslisten. Blot oplyser han, at den tæller "ministre og alle mulige andre."

Og så har han i øvrigt svært ved at se problemet i, at nogle mikrobryggerier og Bryggeriforeningen betaler for drikkevarer, glas og andet til møderne i Folketingets Øl Laug.

"Det er da helt naturligt. De fleste folketingsmedlemmer kan godt skelne. Det er jo ikke noget med, at vi er gift med Bryggeriforeningen af den grund," siger han og understreger, at øl-lauget er en fritidsinteresse for folketingsmedlemmerne. Og at de i øvrigt også betaler et medlemskontinget for at være med i ølklubben.

"Det er noget, vi er enige om på tværs af partiskel. Så det er helt uproblematisk," tilføjer han.

Mads Christian Esbensen, administrerende direktør i JKL Group, ekspert i lobbyisme og ekstern lektor på Københavns Universitet, kalder forbindelsen forkert, men ikke katastrofal.

"Jeg mener, det er uheldigt. Selvom beløbet er ubetydeligt, har det en symbolsk værdi. Øl Lauget vil sige, at de bare er en hyggeforening. Men hvorfor støttes det af Bryggeriforeningen? Fordi det er politikere med indflydelse. Hvis nogle pensionister i Skagen havde en forening, der hed Øl Lauget, ville de næppe få en dråbe," siger Mads Christian Esbensen.


FAKTA: Bestyrelsen i Folketingets Øl laug:
Medlemslisten til Folketingets Øl Laug er ifølge oldermand Kristian Pihl Lorentzen (V) hemmelig. Ved laugets stiftelse blev følgende dog valgt til bestyrelsen:

Oldermand: Kristian Pihl Lorentzen (V).

Viceoldermand: Benny Engelbrecht (S).

2. viceoldermand: Johs. Poulsen (R).

3. viceoldermand: Pernille Frahm (SF).

Ceremonimester og finansforvalter: Kim Christiansen (DF).

Skriverkarl: Per Clausen (EL).

Bestyrelsesmedlem: Mike Legarth (K) – er nu udskiftet med Jakob Axel Nielsen (K).

Suppleaneter: Simon Emil Ammitzbøll (LA), Torsten Schack Pedersen (V), Mette Gjerskov (S).