En stor mands sene modning

Maria Helleberg har skrevet en underholdende roman, "Bombardement", i serien "Slægten". Man holdes fast i spænding og interesse hele vejen gennem romanen

Maria Helleberg: Bombardement. 224 sider. 249,95 kroner. Lindhardt og Ringhof.
Maria Helleberg: Bombardement. 224 sider. 249,95 kroner. Lindhardt og Ringhof.

"Bombardement" er et stykke velkomponeret gedigen bog-underholdning for alle, der holder af at læse historiske romaner om både kærlighed og storpolitik. Romanen udfolder sig i begyndelsen af 1800-tallet, hvor København bliver bombet og belejret af englænderne, som frygter, at danskerne vil underlægge deres flåde kejser Napoleon, der uheldigvis er blevet danskernes allierede.

Centralt i romanen står Ludvig Danes personlige udviklingshistorie. Fra at være en vred ung adelsmand, der mest er interesseret i at gøre borgerlig karriere og skabe sig rigdom, til gradvis at forsone sig med sin skæbne og sin familie.

Han er fra begyndelsen af romanen en lysende købmandsbegavelse og har kæmpet sig frem til en position som førstemand i agent Bruns handelshus - han er vel i dag bedre kendt som digterinden Friederike Bruns ægtemand.

I kraft af denne erhvervsposition og sit adelige ophav bliver Ludvig Dane også viklet ind det udenrigspolitiske spil omkring englændernes bombardement af København i 1807.

Ludvig Dane er splittet mellem sit adelige ophav og det borgerlige liv, som han har skabt sig uden slægtens hjælp.

Samtidig har Ludvigs moder af standsmæssige grunde tvunget ham til at gifte sig med Henriette i en ung alder - men det er det ulidenskabelige forhold til hustruen, der senere skaber hans egentlige udvikling i livet og lærer ham at forsone sig både med sit borgerlige virke, slægten og hustruen.

I begyndelsen føler han ingen kærlighed til hende. Han er mere interesseret i broderens hustru og andre kvinder. Men da han gradvis finder ud af, at de kølige følelser over for hustruen ikke er gengældt, snarere tværtimod, så hensætter det ham i forundring, og han begynder at finde sympati for hende og opdage hendes menneskelige kvaliteter.

"Bombardement" er en roman om at modnes sent, og bogen er da også en klassisk dannelsesroman, der har det som sin forudsætning, at et menneske når sit højeste stade og dannelse, hvis det modnes sent, ellers havde der ikke været en lang nok løbebane for den unge mand eller kvinde til at kunne danne sig til livets forskellige udfordringer.

Romanen skildrer fint brydningen mellem forskellige tidsaldre og samfundslag, som har hver sin opfattelse af, hvornår det er ideelt at modnes, og hvilke veje der fører til det gode liv.

Maria Hellebergs roman er en del af en større serie, "Slægten", om den fiktive adelsslægt Dane og dens genvordigheder op gennem tusind års danmarkshistorie, som forlaget Lindhardt og Ringhof har lanceret siden 2005.

Maria Helleberg lagde oprindeligt ud som forfatter af det første bind og har siden skrevet et par bind ud over nærværende roman i en serie på nu i alt 18 bind, hvor også andre historiekyndige forfattere har bidraget til det omfattende projekt. "Bombardement" kan dog sagtens læses, uden at man har læst de andre bind i serien.

Det er en spændende og letlæst bog med en interessant personhistorie, der er kædet godt og veltænkt sammen med den historiske baggrund.

Maria Helleberg: Bombardement. 224 sider. 249,95 kroner. Lindhardt og Ringhof.