Hemmelig afgørelse i sag om dansk kloster

Vatikanet har afsluttet undersøgelse om magtmisbrug på kloster i Djursland, men afgørelsen holdes hemmelig. Det er forkert, mener tidligere nonne på stedet

Afgørelsen i sagen om Moder Teresa Brenninkmeijer holdes hemmelig af Vatikanet.
Afgørelsen i sagen om Moder Teresa Brenninkmeijer holdes hemmelig af Vatikanet. Foto: Thomas Arnbo.

Hvad er der foregået på Maria Hjerte Abbedi ved Sostrup Slot på Djursland?

Spørgsmålet har været stillet mange gange i Kristeligt Dagblad. Lige siden den tidligere nonne Helene Hägglund udgav bogen "Nonne tur-retur" i 2009, hvori hun beskrev, hvad hun havde oplevet på klosteret i årene 1988-2000, og nøgleordene var: Magtmisbrug. Sekterisk ledelse. Vold.

LÆS OGSÅ:"Farlige kræfter lurer i klosterverdenen"

Endda anklager om uagtsomt manddrab på en ældre, dement nonne.

Politiet gik ind i sagen og afhørte blandt andre tidligere klosterleder Moder Theresa Brenninkmeijer, som efter sigende havde låst den ældre nonne ude i koldt vejr med for lidt tøj på. Politiet valgte ikke at sigte hende for uagtsomt manddrab.

STORT TEMA: Sostrup-sagen

Men biskoppen for den katolske kirke i Danmark, Czeslaw Kozon, ville have sagen nærmere undersøgt og henvendte sig derfor til Vatikanet, som sendte en delegation til Danmark. Det var i juni. Nu er afgørelsen kommet. Hvad fandt den katolske kirke ud af i sin interne undersøgelse?

Det får offentligheden ikke at vide.

"Jeg kan ikke fortælle, hvad der står i rapporten. Det er et internt, kirkeligt dokument," siger den katolske kirkes pressemand, Niels Messerschmidt, til DR.

Den katolske kirke vil ikke fortælle, hvad dens interne undersøgelse af Sostrup Kloster har resulteret i, blot at der nu er sendt en rapport til Vatikanet i Rom.

Når Vatikanet har gennemgået rapporten, vil den katolske biskop i Danmark blive informeret. Han kan vælge at informere offentligheden om eventuelle ændringer i klostret eller konsekvenser for abbedissen. Men det vil han formentlig ikke gøre.

"Selvom sagen har vakt stort røre i offentligheden, er der tradition for, at kirken holder det internt. Det her vedrører abbedissen på Sostrup, ordenskongregationen i Vatikanet, visitatiorerne og biskoppen. Og altså ikke offentligheden," forklarer Niels Messerschmidt.

Helene Hägglund, hvis bog startede hele sagen, finder beslutningen "bemærkelsesværdig". Hun og hendes tidligere medsøstre har været interviewet i forbindelse med visitationerne, men får åbenbart heller ikke at vide, om undersøgelserne har givet noget resultat, siger hun til Kristeligt Dagblad.

"Selvom jeg ikke forventer detaljer, så kan man dog i generelle vendinger orientere om det, hvis der er blevet påtalt misforhold eller andet på klosteret. For at kunne give os et fingerpeg om, hvorvidt det har været det værd, at vi har involveret os i den her sag. Man må kunne informere os uden at kompromittere nogen," siger hun og tilføjer, at hun og hendes tidligere medsøstre, der har været involveret i sagen, har en særlig interesse i at få at vide, hvilken dom der er blevet fældet.

Men også offentligheden bør ifølge den tidligere nonne få noget at vide, siger hun:

"Jeg mener ikke, at kirken på nogen måde skader sig selv eller andre ved at gå ud i generelle vendinger, som de har gjort med de præster, der er blevet suspenderet i sagerne om blufærdighedskrænkelse. Kirken ville vinde på det."


Find tidslinie, video og mere i temaet

schou@k.dk