FN vedtager resolution mod religionskritik

Igen i år har FN's generalforsamling vedtaget en resolution om at bekæmpe religionskritik. Men opbakningen bag resolutionen er dalende

Især muslimske lande har i FN arbejdet for en resolution mod religionskritik, men støtten er faldende.
Især muslimske lande har i FN arbejdet for en resolution mod religionskritik, men støtten er faldende. Foto: colourbox.com.

Som ventet vedtog FN's generalforsamling igen i år den såkaldte religionskritik-resolution, der skal bidrage til kampen mod religions-kritik.

Afstemningen fandt sted i New York tirsdag aften, men for første gang siden resolutionens tilblivelse for mere end 10 år siden er modstanderne ved at hale ind på de lande, der ønsker at gøre religionskritik eller bagtalelse af religion til en kriminel handling. 79 lande stemte for resolutionen, 67 imod, og 40 lande undlod at stemme. Sidste år var tallene henholdsvis 80, 61 og 42.

"Afstemningen bekræfter, at støtten bag religions- kritik-konceptet stadig er dalende. Men vi må udtrykke stor skuffelse over, at denne tekst stadig får regeringer til at forsømme de rigtige problemer, som kræver stor opmærksomhed. Eksempelvis kampen mod religiøs vold og religiøst had," siger Tad Stahnke fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights First.

Argumentationen fra Human Rights First er, at selvom FN's resolution ikke er juridisk bindende, vil den igen i år blive brugt af en række lande til at indskrænke religiøse mindretals ytringsfrihed inden for de enkelte landes blasfemilove og grænser for religionskritik.

På den måde, argumenterer en række menneskerettighedsorganisationer, er FN's resolution i virkeligheden med til at forværre situationen for de mange individer, der årligt straffes for at krænke religioner. Et fænomen, der er meget udbredt i de samme muslimske lande, som for 10 år siden tog initiativ til FN-resolutionen mod religionskritik.

Oprindelig var ordlyden i resolutionen, at islamkritik skulle forbydes. Det blev dog hurtigt ændret til at omfatte kritik af alle religioner, selvom det stadig næsten udelukkende er lande fra Organisationen for Den Islamiske Konference, OIC, der sørger for at få resolutionen vedtaget år efter år. OIC består af 57 muslimske lande fra Mellemøsten, Nordafrika, Vestafrika, Centralasien, Sydøstasien og Sydasien.

allan@k.dk