Kræftpatienter finder ro i mindfulness

Stress og ængstelse bliver mindre hos kræftpatienter, som lever i nuet og lytter til kroppen, viser forskning

Flere undersøgelser viser, at mindfulness-øvelser som vejrtrækning, meditation og visualisering kan mindske følelsen af angst og stress hos kræftsyge.
Flere undersøgelser viser, at mindfulness-øvelser som vejrtrækning, meditation og visualisering kan mindske følelsen af angst og stress hos kræftsyge.

Kræftens Bekæmpelse, psykologer og mindfulness-instruktører tilbyder kurser i mindfulness til kræftpatienter. Flere undersøgelser viser, at mindfulness-øvelser som vejrtrækning, meditation og visualisering kan mindske følelsen af angst og stress hos kræftsyge.

Overlæge og forskningsleder ved Afdeling for Psykosocial Kræftforskning, Christoffer Johansen, er ved at lægge sidste hånd på et treårigt forskningsprojekt, der vil dokumentere, hvilken effekt mindfulness-meditation har på kvinder med brystkræft.

LÆS OGSÅ: Jagten på nuet

"Der foregår et stort udviklingsarbejde om, hvordan man skal adressere eksistentielle problemstillinger, som opstår i forbindelse med en kræftsygdom. Derfor er vi i gang med afprøve mindfulness, fordi flere rapporter viser, at det har en god effekt på kræftpatienter," fortæller Christoffer Johansen, der forventer, at forskningsresultaterne bliver offentliggjort i løbet af et års tid.

Også Sundhedscenter for Kræftramte i København bruger mindfulness. Psykolog Gitte Bowman Bak understreger, at hverken de ansatte eller patienterne gør sig forestillinger om en helbredende effekt af mindfulness på selve kræftlidelsen.

"Men vi ved fra mange forskellige undersøgelser, at mange kan have glæde af at træne mindfulness til at håndtere både stress, ængstelse og nedtrykthed blandt andet i forbindelse med alvorlig sygdom," siger Gitte Bowman Bak.

Mindfulness-instruktør og tidligere sygeplejerske Annette Holst har specialiseret sig i mindfulnesskurser til kræftsyge. Hun fortæller, at patienterne via mindfulness bliver bedre til at håndtere truslen om deres egen død.

"De erfarer lynhurtigt, at hvis de kommer hen i nuet og er fuldt til stede, kan de faktisk håndtere mere både mentalt og fysisk, end de regner med. De får en følelse af, at det her er deres virkelighed, og her kan de godt være. Det er bekymringerne for det uvisse i sygdommen, der gør dem angste og tapper dem for energi. Derfor giver det dem en styrke og tilfredshed at håndtere at stå midt i virkeligheden," fortæller Annette Holst.

schelde@k.dk

kirke&tro side 4

leder side 8