FN efterlyser langsigtet indsats mod sultproblemer

FAO efterlyser flere donationer fra det internationale samfund, som dels skal afhjælpe hungersnøden på Afrikas Horn, dels hjælpe de lokale landmænd til at være selvforsynende

Sundhedspersonale på et hospital i Somalias hovedstad, Mogadishu, tilser internt fordrevne børn, der er blevet ramt af kolera. –
Sundhedspersonale på et hospital i Somalias hovedstad, Mogadishu, tilser internt fordrevne børn, der er blevet ramt af kolera. –. Foto: Feisal OmarReuters.

Den onde cirkel af sult i Afrika skal brydes. Men det kræver flere penge. Sådan lyder konklusionen efter et møde i Rom i FNs Fødevareorganisation, FAO.

Den nødvendige finansiering mangler. Hvis regeringer og andre donorer ikke investerer nu, vil den forfærdelige hungersnød, vi nu kæmper for at rette op på, vende tilbage og bringe skam over det internationale samfund endnu en gang, advarede FAOs generalsekretær, Jacques Diouf, på mødet.

Han mener, at det er nødvendigt med en mere langsigtet indsats og kaldte synet af 12 millioner sultende afrikanere for uacceptabelt.

Situationen er yderligere forværret af, at Verdenssundhedsorganisationen WHO nu advarer om omfattende udbrud af kolera og diarré. Alene på et hospital i Somalias hovedstad, Mogadishu, er der registreret 4272 tilfælde.

Jacques Diouf efterlyste støtte til landmænd i regionen, så de på længere sigt kan modstå konsekvenserne af klimaforandringerne, som mærkes hårdt i regionen.

På FAO-mødet i Rom efterlyste den somaliske landbrugsminister, Abdullahi Haji Hassan, ligeledes en mere fremadrettet indsats.

Nødhjælp alene vil ikke løse de underliggende problemer i landet. Der er også behov for en langsigtet bæredygtig strategi, sagde han.

Kenyas landbrugsminister, Sally Kosgei, klagede tilsvarende over, at det internationale samfund ikke tager det alvorligt at hjælpe de hårdt ramte landmænd.

Alene hjælpearbejdet her og nu vil ifølge FN koste 2,4 milliarder dollar. Men foreløbig har det internationale samfund kun lovet at bidrage med 1,3 milliarder dollar.

I en udtalelse fremhæver den protestantiske nødhjælpsorganisation Act Alliance, at mange lande har været alt for tilbageholdende med at give.

Den internationale reaktion er fortsat for langsom og utilstrækkelig. Hvor nogle lande som Storbritannien, Canada, Australien og Norge er gået i spidsen, er der stadig andre lande, herunder flere G20 lande, som mangler at komme med en passende reaktion. Men regeringerne må også sikre, at midlerne til Afrika ikke bliver taget fra bevillinger til andre kriser, lyder det fra den kristne hjælpeorganisation.

Lignende toner kommer fra Oxfam International, som håber, at det internationale samfund kan sikre, at det bliver den sidste sultkrise i Afrika.

Tiden er ikke længere til snak. Uret tikker for Østafrika, og Den Afrikanske Unions regeringschefer, som mødes i næste uge, skal vise deres vilje til at gøre dette til Afrikas sidste hungersnød, erklærer international direktør for Oxfam, Penny Lawrence, ifølge nyhedsbureauet AFP.

FN har for første gang i dette århundrede officielt erklæret hungersnød i dele af Somalia, herunder i Mogadishu og fire sydlige regioner, som styres af islamistiske militser, der har blokeret for hjælp fra særligt kristne nødhjælpsorganisationer.

På et hastemøde i Istanbul har den islamiske samarbejdsorganisation OIC lovet at bidrage med 350 millioner dollar til nødhjælpsarbejdet.

Men indsatsen har også været ramt af problemer med korruption og tyveri af nødhjælp.

Sheila Sisulu, vicedirektør for FNs fødevareprogram WFP, har bebudet en nultolerance politik mod enhver uretmæssig brug af fødevarehjælpen til Somalia og nabolandene i den sult- og tørkeramte område.

norum@k.dk