Prøv avisen

Artikelsamling: Bedsteforældrerollen i forandring

Når Lillian Bondo er på besøg hos børnebørnene Edith, snart tre år, og Alfred, som er syv år, er der ofte højtlæsning på programmet. Det samme gælder for mange andre bedsteforældre, som tager aktiv del i deres børnebørns liv. Foto: Leif Tuxen

Hvor generationskløften tidligere mærkedes tydeligt i relationen mellem bedsteforældre og børnebørn, er bedsteforældrerollen i dag en anden. Bedstemor og bedstefar er generelt friskere og tager aktiv del i børnebørnenes liv. Det har Kristeligt Dagblad beskrevet gennem den seneste uge, og her samler vi de seneste artikler

1. Bedsteforældres kulturelle kapital præger børnebørnene

Barnebarnets uddannelsesvalg bliver påvirket af bedsteforældrenes forhold til musik og litteratur. Hvad angår forholdet til tro, har især bedstemødrene betydning, viser studie.

Læs artiklen her.

2. Bedstefar tager nu også slæbet med børnebørnene

Bedstefædre står ikke tilbage for bedstemødre, når det gælder engagementet i børnene. For nogle er der tale om et reparationsarbejde, siger forsker. Ikke alle er enige.

Læs artiklen her.

3. Bedstefars bodsgang. Uendelig trist at læse om bedstefædre, som kompenserer for elendig forvaltning af farrolle

Det er trist, hvis det, at en bedstefar engagerer sig i sine børnebørns liv, bliver tolket som et udtryk for dårlig samvittighed, skriver Knud Tantholdt-Hansen som reaktion på artiklen "Bedstefar tager nu også slæbet med børnebørnene".

Læs debatindlægget her.

4. Psykolog: Det er forkert, når bedsteforældre gerne må passe børnebørnene, men ikke opdrage dem

Der kommer flere og flere henvendelser til psykolog John Halse fra familier, hvor bedsteforældre og deres voksne børn er uenige om, hvor stor en del af børnebørnenes opdragelse den ældre generation skal være.

Læs debatinterviewet her, hvor han uddyber sine oplevelser.

5. De bedste råd til bedsteforældre

Bedsteforældre skal give den unge familie plads til at forme sit eget familieliv og finde storsindet frem, råder psykolog Annette Due Madsen, der selv er bedstemor. I denne artikel giver hun otte gode råd til nye bedsteforældre.

Læs artiklen her.

6. Bedsteforældre og børnebørn finder sammen i fælles værdier

Et fælles værdisæt og en afstandtagen fra konkurrencesamfundet bringer i disse år ung og gammel sammen. 68’erne genkender sig selv i de frustrerede unge, der demonstrerer mod klimaet og gør oprør mod new public management-tænkningen, mener flere iagttagere.

Læs artiklen her.

7. Bedstemor Bondo har lært ikke at bestemme

Da Lillian Bondo blev bedstemor for første gang for syv år siden, havde hun et meget skemalagt liv som formand for Jordemoderforeningen. I dag har hun lidt mere tid og vil gerne dele hverdag med børnebørnene. I dette interview fortæller hun om sine erfaringer og oplevelser som bedsteforælder.

Læs med her.

8. En bedsteforælder er som en livline

Kristeligt Dagblad har spurgt bedsteforældre, hvordan de oplever kontakten med deres børnebørn. Men hvad betyder det for en blød barnehånd at hvile i hånden på en større, ældre og rynket hånd?

Læs artiklen her.

9. Bedsteforældre: Mere tid med børnebørn i 2020

Flere læsere har på Kristeligt Dagblads facebook delt deres oplevelser af bedsteforældrerelationer.

Læs reaktionerne her.

Arkivfoto: Jørgen Bausager/ Ritzau Scanpix
Foto: Leif Tuxen
Modelfoto: Christian Lindgren/ Ritzau Scanpix
Foto: Malene Korsgaard Lauritsen
Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Foto: Leif Tuxen
Tegning: Rasmus Juul
Modelfoto: Albrecht Weißer/Panthermedia/Ritzau Scanpix