Prøv avisen

Anmeldere: Her er de bedste bøger i 2013

Illustration: Morten Voigt– Illustration: Morten Voigt.

Bogsæsonen er slut. Kristeligt Dagblads boganmeldere gør her status ved at udvælge de to bedste bøger fra stakken, de hver især har anmeldt i årets løb

KRISTINE KABEL:Olga Grjasnowa: Russeren er en, der elsker birketræer. C K Forlag.
Bemærkelsesværdig og betagende debut, der samtidig er en generationsroman classic. Om en ung kvinde, der har verden som arena, men søger en hjemstavn, i al den dobbelthed, der kan ligge i netop én sådan.

Hiromi Kawakami: Senseis mappe. Hr. Ferdinand.
Smuk japansk fortælling om intens, tilbageholdt kærlighed mellem yngre kvinde og ældre mand. Funklende, skævtunet minimalisme.

BIRGITTE STOKLUND LARSEN ANBEFALER:

Erik A. Nielsen: H.A. Brorson. Pietisme, meditation, erotik. Gyldendal.
En uovertruffen indføring i Brorsons digtning og pietismens vilde verden.

Kari Hotakainen: Guds ord. Gyldendal.
Satirisk-humoristisk road-roman om en mand i krise og en verden fuld af sprækker.

LISELOTTE WIEMER ANBEFALER:

Hallgrímur Helgason: Kvinden ved 1000 grader. Lindhardt og Ringhof.
Det begynder i en garage i Reykjavik, hvor den 80-årige kræftsyge Herra netop har bestilt tid til krematorieovnen. Fra dette usædvanlige setup folder en af årets mest spektakulære, bizarre, muskelstærke og rørende romaner sig ud. En kraftpræstation og fuld fortjent indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.

Johanne Møllehave: Den store Møllehave-bog. Redigeret af Marianne Andersen. Lindhardt og Ringhof.

Hvis Johannes Møllehave ikke allerede fylder flere hyldemeter i din reol, kan du roligt starte (og slutte?) med dette store, velorganiserede og gennemredigerede opsamlingsværk. Det er lige til at fortabe, fordybe og forelske sig i. Klogt uden at koge over.

ANDERS JUHL RASMUSSEN ANBEFALER:

Niels Frank: Nellies bog. Gyldendal.
Niels Frank skriver sig med Nellies bog ud af konven-tionerne for en pæn, ordentlig og regelret prosa og ind i dansk litteraturhistorie. Form og indhold er i denne højst usædvanlige roman uadskillelige fra hinanden: Det forstyrrede sprog gengiver en anderledes virkelighedsoplevelse end den gængse.

Trude Marstein: Hjem til mig. Tiderne Skifter.
Har læserne for alvor opdaget, hvor megen menneskelig indsigt indvævet i et kliché-frit sprog og indsat i store kompositioner norske Trude Marstein faktisk besidder? Forløbet fra manddom til alderdom i Hjem til mig, hvormed Oves utroskabs-historie fortælles, bliver en streng, som forfatteren på mirakuløs vis aftvinger stadig nye toner.

SØREN HINDSHOLM ANBEFALER:

Jens Chr. Skou: Om heldige valg. Eller hvad frøer, krabber og hajer også kan bruges til. Aarhus Universitetsforlag.

Jens Chr. Skou ikke blot fik Nobelprisen, han var livet igennem også en nobel mand, der repræsenterede det bedste ved Aarhus Universitet. Hans selvbiografi skildrer en spændende forskerkarriere. En velvalgt gave til alle, der kender sundhedssektoren eller interesserer sig for medicin og forskning.

Carl Henrik Koch: Isaac Newton Geniet og mennesket. Lindhardt og Ringhof.
Den bedste bog på dansk nogensinde om en af verdens største fysikere, Isaac Newton fra Cambridge. Bogen behandler mennesket, fysikeren og teologen Newton både kompetent og spændende. En oplagt gave til den ven, der er interesseret i fysik, engelsk historie eller en noget anderledes teolog.

LOTTE KIRKEBY HANSEN ANBEFALER:

Emmanuel Carrère: Limonov. Tiderne Skifter.
Emmanuel Carrère er en af Frankrigs mest interessante forfattere. Med sin overlegne Limonov leverer han en intellektuel og menneskelig tour de force i kraft af sine indsigtsfulde beskrivelser af miljøer, krige og konflikter og ikke mindst i portrættet af den russiske dissident, forfatter, soldat og revolutionære Eduard Limonov.

Alice Munro. For meget lykke. Gyldendal.
Årets fortjente nobelpristager er helt sin egen i blandingen af noget vanvittigt altmodish og noget vanvittigt moderne. Hendes sublime skildringer af kvindeliv er uomgængelige, og hendes noveller burde være fast pensum for alle, mænd som kvinder, der gerne vil blive klogere ud i disciplinen levet liv.

MADS ROSENDAHL THOMSEN ANBEFALER:

Marcel Proust: På sporet af den tabte tid, bind 7. Multivers.

Hvorfor er klassikere klassikere? Proust leverer svaret side for side, også i dette syvende bind af nyoversættelsen, hvor ukendte sider af verden for alvor lukker sig op for fortælleren.

Gillian Flynn: Kvinden der forsvandt. Gad.
En original skildring af generationen omkring de 40, drevet frem af et intelligent og spændende plot.

CARSTEN BACH-NIELSEN ANBEFALER:

Bente Lange, Marianne Pade, Lene Waage Petersen med bidrag af Kurt Villads Jensen: San Cataldo et adeligt nonnekloster på Amalfi-kysten. Billedkunstskolernes Forlag.
Klosteret og refugiet San Cataldo på Amalfikysten bliver som sted, institution og historie udfoldet af et fantastisk forfatterteam: fra adelige nonner til danske kulturarbejdere.

Karsten R.S. Ifversen, Birgit Lyngbye Pedersen samt forord af Michael Sheridan: Finn Juhl i FN et dansk mesterværk i New York. Strandberg Publishing.
Møbelarkitekten Finn Juhl fik til opgave at skabe en af de store sale i FN-bygningen i New York. Nu er den restaureret og beretningen om den er langt mere end snæver arkitekturhistorie. Det er beskrivelse af en æra.

VIBEKE BLAKSTEEN ANBEFALER:

Delphine de Vigan: Alt må vige for natten. PeoplesPress.
Vigan forsøger i sit portræt af moderen at forstå hendes tragiske liv og selvmord. Det er fremragende gjort, ydmygt, anfægtet, indsigtsfuldt og meget bevægende.

Morten Brask: En pige og en dreng. Politikens Forlag.
Fra forelsket fascination til det store tab. Brask følger sin mandlige jegfortæller ind i en verden af fødsel og død og gør det kompetent, stilsikkert og psykologisk fintfølende.

BO HAKON JØRGENSEN ANBEFALER:

Karen Blixen i Afrika. Bind 1-4. Gyldendal.
Alle brevene tilsammen (og ikke kun de udvalgte fra udgaven fra 1978) giver et bredere billede af hendes liv på farmen.

Otto Gelsted: Jøderne i Husaby. Lindhardt og Ringhof.
En overraskende genopdagelse af en faktaroman fra 1944 om de danske jøders flugt over Sundet. Tidsbilledet 1943 er helt unikt.

KRISTIAN ØSTERGAARD ANBEFALER:

Leif Davidsen: Patriarkens hændelige død. Lindhardt og Ringhof.
Leif Davidsen er en fremragende fortæller, og hans roman rummer tillige et tankevækkende tema, nemlig det bibelske: Hvad gavner det et menneske, om han vinder den hele verden, men tager skade på sin sjæl?

Kirstine Helboe Johansen og Jette Bendixen Rønkilde (red.) En gudstjeneste mange perspektiver. Anis.
En række spændende refleksioner over gudstjenestens indhold, baggrund og muligheder.

NILS GUNDER HANSEN ANBEFALER:

Haruki Murakami (red.): Fødselsdagshistorier. Noveller. Klim.
Den verdensberømte japanske forfatter Haruki Murakami har udvalgt 11 noveller og selv skrevet en 12., der alle kredser om fødselsdage. Det er melankolsk, mørk og frem for alt mesterlig læsning. Man bliver glad og lykkelig uden helt at kunne forstå hvorfor.

Niels Barfoed: Benedicte en skæbne. Gyldendal.
Knud W. Jensens første kone, Benedicte, døde af ulykkelig kærlighed til Thorkild Bjørnvig. Niels Barfoed løfter sløret for en af Heretica-kredsens hemmeligheder og fortæller en knugende og gribende historie om en lidenskab, der ikke var af denne verden

CLAUS GRYMER ANBEFALER:

Richardt Riis. Et spark til himlens dør. En teologisk gennemgang af Ordet og skuespillets sammenhæng med En almanakhistorie. Syddansk Universitetsforlag.
Rummer stofrige og mangevinklede analyser og er ikke mindst interessant i kraft af den konflikt, som forfatteren i forbindelse med Ordet mener at kunne afdække mellem Kaj Munk som dramatiker og som præst. Bogen er et yderst vægtigt bidrag til litteraturen om Munk.

Hanne-Vibeke Holst: Knud, den store. Gyldendal.
Er en bevægende roman og ikke sådan, som man forud kunne tro en datters anklageskrift mod sin far. Ganske vist var der meget, der belastede deres forhold, og Hanne-Vibeke Holst følger skånselsløst den engang så succesrige forfatter ud i den yderste armod. Men det er forsoningen, der til sidst står tilbage.

DORIS OTTESEN ANBEFALER:

Ole Knudsen og Ole Sønnichsen (red.): Mit Danmark. Kendte danskere fortæller om deres yndlingssted. Gyldendal.
En dejlig bog, der i velvalgte ord og smukke billeder bringer en lovsang til det Danmark i smilende sommerdragt og landlig naturskønhed, som vi alle elsker. En bog fuld af sommer-, ferie- og barndomsminder.

Githa Nørby: H.C. Andersen: Mine yndlingseventyr. Lindhardt og Ringhof.
Det er umuligt ikke at føle sig i det mest udsøgte selskab med dette udvalg på 24 af H.C. Andersens mest elskede eventyr. Når eventyrdigteren er bedst, findes der ikke en dansk forfatter, der nogensinde har skrevet et bedre, et underfundigere, et mere rigt dansk end netop H.C. Andersen. Og med denne bog får man oven i købet en cd, hvor Githa Nørby læser alle de udvalgte eventyr. Det har næppe heller været gjort bedre.

PETER STEIN LARSEN ANBEFALER:

Yahya Hassan: Yahya Hassan. Gyldendal.
Årets mest omtalte danske forfatter skrev en digtsamling, der er en kæmpe oplevelse. Digtene er gribende, hudløse og poetisk hårdtslående, og Hassan er en særdeles interessant ny stemme i dansk poesi.

Asta Olivia Nordenhof: Det nemme og det ensomme. Forlaget Basilisk.
Asta Olivia Nordenhofs tekster er stilistisk raffinerede, anarkistiske, modsætningsfyldte og går lige i struben på sin læser.

LARS HANDSTEN ANBEFALER:

Ida Jessen: Postkort til Annie. Gyldendal.
Ida Jessen skriver med vanlig virtuositet om smerteligt paradoksale følelser og afmagt. Novellerne selv er velturnerede og rammer præcist den fornemmelse af uforløsthed, som præger personernes liv.

Peter Tudvad: Forbandelsen. Politikens Forlag.
Peter Tudvad skriver overbevisende om Kierkegaards teologiske og filosofiske tvister i sin romandebut, der både lægger op til diskussion om opfattelsen af Søren Kierkegaard, Regine Olsen og romanens egen æstetiske form.

CLAUS MECHLENBORG ANBEFALER:

Poul Duedahl, Peter Wodskou Christensen og Gitte Bergendorff Høstbo: Forbrydelsens ansigt. Gad.
Med kameralinsen som spejl viser forfatterne bagsiden af medaljen. Der kommer ansigter, ikke kun på de ondskabsfulde forbrydere, men også på Underdanmarks offentlige fruentimmere og andre ulykkelige skæbner.

Bent Blüdnikow: Min fars flugt. PeoplesPress/Berlingske.
Bogen er kort sagt en af de bedste om jødernes flugt. Med sin far som en slags historisk guide bringer Bent Bludnikow sin læser tilbage til hine oktoberdage 1943. En stærkt personlig rejse holdt i en tilpas afdæmpet og gribende tone.

MORITZ SCHRAMM ANBEFALER:

Friedrich Dürrenmatt: Dommeren og hans bøddel, Mistanken og Løftet. Rosenkilde Bahnhof.
Dürrenmatts kriminalromaner er fremragende, læseværdige romaner, der er præget af den franske eksistentialisme: Der er tale om stor litteratur, som alle og enhver kan få gavn af.

Thomas Bernhard: Åndedrættet. En afgørelse. Sisyfos.
Det tredje bind af østrigske Thomas Bernhards selvbiografier er én stor og fascinerende monolog, hvor Bernhards pessimistiske verdenssyn atter en gang udfolder sig i fuldt flor: et kompromisløst forsvar for det enkelte menneske, der ikke lader sig undertrykke af samfundets hovedstrøm.

JES FABRICIUS MØLLER ANBEFALER:

Knud Jakobsen: Danskeren bag bomben. Berlingske media.
En utrolig historie om en tømrerlærling, der deserterede fra dansk militærtjeneste under Første Verdenskrig, og som endte med at udvikle de våben, der hjalp amerikanerne med at vinde Stillehavskrigen enkelt og sobert fortalt.

Erik Ingemann Sørensen, 1864 En guide i krigens fodspor. Gyldendal.
2014 vil blive præget af erindringen om 1864. Hvis man vil gøre sig bekendt med åstederne for krigen og de spor, den efterlod i det slesvigske landskab, er Erik Ingemann Sørensen en fortræffelig guide.

MARIA SJØQVIST ANBEFALER:

Khaled Hosseini: Og bjergene gav genlyd. Cicero.
Romanen om søskendeparret Abdulla og Paris er gribende, forunderlig, raffineret og labyrintisk som livet selv med alle mulige og umulige genveje, omveje og vildveje.

Risto Isomäki: Sandet i Sarasvati. Turbine.
En velresearchet, velskrevet og underholdende roman om de katastrofale konsekvenser, vores egoistiske og kortsigtede livsformer har for den globale opvarmning. En megatsunami er på vej!

ASGER BRANDT ANBEFALER:

Alexis de Tocqueville: Demokrati i Amerika bind. 1-2. Informations Forlag.
Storværket fra 1800-tallet, der i lige høj grad må være en lækkerbidsken for den historisk interesserede, den politisk interesserede, den filosofisk interesserede og den litterært interesserede. Men mest af alt for den, der er interesseret i det hele.

Mattias Tesfaye: Kloge hænder. Et forsvar for håndværk og faglighed. Gyldendal.
Tesfayes bog er ikke i enhver henseende vellykket, men den er noget så sjældent som en debatbog, der hæver sig over det almindelige politiske dødvande og bidrager med et originalt perspektiv.

MIE PETERSEN ANBEFALER:

Arne Dahl: Blindebuk. Modtryk.
Svenske Arne Dahl formår i sine krimier at holde spændingsniveauet hele vejen igennem. I Blindebuk dør en dansk forsker i Stockholm, en EU-kommissær afpresses, og menneskehandlerne opererer over hele Europa. En af de bøger, der er svær at lægge fra sig.

Sara Blædel: Dødesporet. PeoplesPress.
Sara Blædel bliver bare bedre bog for bog. Dødesporet er nummer syv i rækken af krimier med hovedpersonen Louise Rick, og det er også den bedste. Her er mytologi, uhyggelige ritualer og mord i skovene omkring Lejre. Og hvad sproget angår: Det har virkelig fået luft under vingerne.

SØRINE GOTFREDSEN ANBEFALER:

Carsten Hjorth Pedersen: Respekt! Om åndsfrihed i dag. LogosMedia/Credo.
Respekt om åndsfrihed i dag rummer en vigtig kritik af relativisme og lighedsdyrkelse og viser også, hvordan vores dyrebare åndsfrihed kan blive reduceret til blot tålsomhed. Ikke mindst i mødet med islam.

Kurt Christensen: Lydighed eller lovsang om islam og kristendom. Kolon.
Kurt Christensen løfter en stor opgave ved grundigt at beskrive forskellene mellem islam og kristendom. Han leverer den teologiske klarhed, der er nødvendig for på meningsfuld vis overhovedet at kunne sammenligne religioner.

MAI MISFELDT ANBEFALER:

Bjørn Rasmussen: Pynt. Gyldendal.
En vilter poetisk sprogliggørelse af sindets irgange. Og et tiltrængt skud antipsykiatri.

Virginia Woolf: Sit eget værelse. Rosinante.
Til alle vordende romanforfatterinder og derudover samtlige køn i samtlige aldre, der tænker på at beflitte sig med intellektuelt arbejde. Virginia Woolfs essay er på alle måder inspirerende og tankevækkende, nu nyoversat og med noter.

MICHAEL BACH HENRIKSEN ANBEFALER:

Philip Roth: Nemesis. Gyldendal.
Philip Roth har gjort det til en specialitet at skrive romaner om mænd, der rammes hårdt af en historisk udvikling og efterfølgende undres, raser og forbitres over slaget. Nemesis om en polioepidemi under krigen er ingen undtagelse, en intens skæbnefortælling om de store spørgsmål i livet.

Maria Semple: Hvor blev du af, Bernadette? Gads Forlag.
Amerikanske Maria Semple tager det bedste fra tidens tv-serier og skriver kækt og satirisk om forholdet mellem mødre og døtre, om at finde sin plads i verden, selvom man er socialt hæmmet, og om at finde balance mellem familie- og arbejdsliv.

SARA NØRHOLM ANBEFALER:

Annette Herzog og Katrine Clante: Pssst! Høst Søn
Hvem er man, når man ikke længere er sig selv og endnu ikke er den, man er ved at blive?! Alt lykkes i denne vidunderlige grafiske roman om det forpuppede pigeliv.

Shaun Tan: Det røde træ, Oversat af Flemming Møldrup, ABC Forlag
Den australske kunstners billeder er ikke til at glemme igen. Bogen beskriver med smuk surrealisme en bevægelse fra dyb depression til stille fryd.

kultur@k.dk