Dansk jesuitter-præst i 5000 meters højde

80-årige Peter Tantholdt har gennem mere end 30 år levet som missionær blandt Perus indianere. -- Foto fra filmen.
80-årige Peter Tantholdt har gennem mere end 30 år levet som missionær blandt Perus indianere. -- Foto fra filmen.

Hvad får en dansker til at opgive sit liv som jurist og landsholdsspiller i basketball og håndbold for at blive jesuitterpræst?

Det forsøger to danske journalister at få svar på, ved at tage om på den anden side af Jorden for at interviewe den nu 80-årige Peter Tantholdt, der gennem mere end 30 år har levet som missionær blandt Perus indianere.

Det er blevet til et halv time langt, varmt portræt af en sympatisk og karismatisk person, der forsøger at finde en balance mellem at bringe den moderne verdens glæder ind i indianernes kultur, uden at deres egen kultur går tabt.

Filmen giver også et godt indblik i Peter Tantholdts balancegang mellem hans forskellige roller som præst, velgører og forkæmper for indianernes civile rettigheder i de ufremkommelige Andesbjerge. Den danske jesuitterpræst har som jurist ikke glemt sin mere verdslige fortid som jurist.

Og selv om Peter Tantholdt har rundet de 80 år i et barsk klima med tynd luft, sne og kulde, nægter han at resignere.

– Jeg befinder mig enormt godt placeret i livet: Det er dejligt at leve. Det er dejlige mennesker, jeg lever sammen med, og der er masser af ting at gøre. Hvis jeg kan holde, er jeg villig til at være med i det store spil i lang tid endnu, siger Peter Tantholdt i filmens begyndelse.

Filmens titel "14 vielser og 80 barnedåb" henviser til Peter Tantholdts første møde med indianerne for lidt over 30 år siden.

De lokale havde ikke set en præst i flere år, og de ville meget gerne være "rigtige kristne" igen. Peter Tantholdt måtte derfor foretage 14 vielser og 80 barnedåb på en og samme dag.

– Indianerne er hensynsløse i forhold til deres præst. Men det er jo vilkårene, og man vænner sig til det, siger Peter Tantholdt med et stort smil i filmen, der vil blive vist på DR engang i efteråret. Derudover har filmens instruktører sendt et eksemplar af filmen til alle landets gymnasier.

Interesserede kan lære mere om filmen på hjemmesiden www.pater-i-peru.dk, hvor man blandt andet kan se ekstra materiale, som der ikke blev plads til i filmen.