Danskfødt dronning var årsag til hekseafbrænding

Bag tre miniatureportrætter på Jægerspris Slot ligger en historie om, hvordan Christian IV's søster, dronning Anne, var medvirkende til, at 13 kvinder blev brændt på bålet

De tre miniatureportrætter viser den engelske kong James I, hans danskfødte hustru, dronning Anne, der var storesøster til Christian IV, og Henry, prins af Wales. Malerierne er udført af Nicholas Hillard i 1606.  Foto: Jægerspris Slot.
De tre miniatureportrætter viser den engelske kong James I, hans danskfødte hustru, dronning Anne, der var storesøster til Christian IV, og Henry, prins af Wales. Malerierne er udført af Nicholas Hillard i 1606. Foto: Jægerspris Slot.

Af Maria Louise Reichardt

Jægerspris Slot i Nordsjælland udstiller i øjeblikket tre unikke miniatureportrætter fra 1600-tallet, som der knytter sig en fascinerende historie til om hekse, trolddom, og magtkampe.

De tre portrætter forestiller Englands kongepar i årene 1603-1625, kong James I og dronning Anne samt parrets søn Henry. Historien bag portrætterne handler om tidens vanskeligheder med at krydse havet og om behovet for at finde en syndebuk, når noget går galt.

Historien begynder i Danmark i september 1589. Christian IV's storesøster, prinsesse Anne, der på det tidspunkt er 15 år, begiver sig på rejse mod Skotland for at blive gift med den 23-årige skotske konge, Jacob, der senere skulle blive engelsk konge under navnet James I.

14 skibe ledet af rigsadmiral Peder Munk skulle sejle prinsessen til hendes nye hjemland. Alt, hun skulle bruge til brylluppet, var med om bord. Men da de først kom ud at sejle, begyndte det at storme kraftigt. Derfor måtte skibene opgive at krydse Nordsøen og i stedet søge havn i Norge.

I november 1589 ankom James I så i stedet til Norge, hvorefter han og den danske prinsesse blev gift i Oslo.

Hverken rigsadmiral Munk eller rigshofmester Walkendorf ville efterfølgende påtage sig noget ansvar for, at bådene ikke nåede længere end til Norge.

I stedet fandt man hjemme i Danmark 13 uskyldige kvinder, som blev beskyldt for at have udøvet trolddom mod prinsesse Annes skibe.

Blandt de 13 kvinder var borgmesterfruen Margrethe Skrivers. Borgmesterfruens nevø prøvede uden held at hjælpe sin tante. To af kvinderne nåede at begå selvmord i fængslet, mens de andre blev brændt på bålet som hekse i 1590.

Kvindernes forbindelse til skibene var formentlig, at deres mænd havde været med om bord.

Mange år senere, i 1606, ankom dronning Annes lillebror, Christian IV af Danmark, til London om bord på sit skib Tre Kroner.

I forbindelse med besøget hos sin søster og svoger fik Christian IV overrakt de tre miniatureportrætter, som nu udstilles på Jægerspris Slot. Desuden modtog den danske konge Hosebåndsordenen. Christian IV's orden er af guld og pyntet med emalje og diamanter, og den regnes for at være verdens ældste bevarede udgave af Hosebåndsordenen.

Udstillingen på Jægerspris Slot er åben fra tirsdag til søndag til og med den 29. oktober. Der er rundvisning a 50 minutters varighed kl. 11, 12, 13, 14, og 15.

historie@kristeligt-dagblad.dk