Prøv avisen

Del 2: Forstå gotisk skrift og navneskik

Navnet er nøglen til at finde sine fortidige slægtninge. Billedet stammer fra Stadsarkivet i København. -- Foto: Kristian Djurhuus.

Dine forfædres og formødres navne kan være vigtige spor i jagten på slægten

Helt frem i 1900-tallets begyndelse blev børn ofte opkaldt efter afdøde slægtninge. Tit fik ældste søn og datter far-forældrenes navne, næstældste datter og næstældste søn blev opkaldt efter henholdsvis mormor og morfar. Men hvis for eksempel morfar var mere anset end farfar, eller hvis farfar stadig levede, kunne der hurtigt laves om på rækkefølgen. At opkalde det første barn i et nyt ægteskab efter den afdøde ægtefælle var også en mulighed.

Langt frem i 1800-tallet blev især landbefolkningen ved med at bruge skikken med patronymer, som man havde anvendt i århundreder. Mortens søn Anders og datter Ane hed altså Anders Mortensen og Ane Mortensdatter/Mortensen. Også selvom en lov i 1828 slog fast, at man burde antage faste slægtsnavne. Kvinder skiftede ikke navn – selvom Ane senere giftede sig med Peder Nielsen, blev hun jo ved med at være Mortens datter. Først henimod 1800-tallets slutning blev det almindeligt, at gifte kvinder tog mandens navn.

Når anetavlen bevæger sig bagom 1875, opstår der en ny udfordring. Før den tid brugte man gotisk håndskrift med bogstaver, der er helt anderledes end dem, vi bruger i dag. Der er desværre ingen vej uden om at lære sig det gamle alfabet.

En overvejelse, man kunne gøre sig, når man finder gamle dokumenter og billeder, er, om dele af det skal op på væggen og hænge. Hvis det skal, hvorfor så kun fotos? Mange har koppe- og vielsesattester, breve og lignende. Brug dem til collage-billede på væggen eller læg tingene under en glasplade som del af et lille bord. Men brug endelig ikke originalerne! Tag gode farvefotokopier til formålet.

historie@kristeligt-dagblad.dk

Opgave

**Brug www.ddd.dda.dk og www.arkivalieronline.dk for at finde mere om Niels Christian Nielsen i Nørager sogn. Hvad var hans fødselsdato, og hvad hed hans forældre? Hvornår døde hans mor, og hvor var hun født? Find billede af kirken og lokalhistorisk information på www.dis-danmark.dk

uLøsning fra sidst: Karen Marie Nielsen havde (mindst) en bror, der hed Helmer Karl. Hendes far, Niels Christian Nielsen, er født i Nørager sogn. (Hun havde i øvrigt mange flere søskende – men kirkebøgerne, som dokumenterer dette, er ikke på arkivalieronline )

Forsk i slægten

Hen over fem tirsdage vil mag.art Charlotte S.H. Jensen i samarbejde med www.historie-online.dk give Kristeligt Dagblads læsere et lynkursus i, hvordan man kan arbejde med slægtsforskning. Dette er seriens fjerde artikel.

Læs alle artikler i serien på

kristeligt-dagblad.dk