Frk. Jensen er stadig god

Aldrig har der været udgivet så mange bøger om mad som nu. Markedet bugner med kogebøger om salater, sushi, supper, indisk mad, thaimad, dansk mad, isdesserter, spansk mad, italiensk mad, græsk mad, kulørte madbøger, fjerkræ, eksotiske madbrød, slankemad, motionsmad, kartoffelretter og hvad som helst. Overdådigt illustreret med billeder, der af og til balancerer på kanten af det vulgære. Nu er det bare sådan, at der kommer et tidspunkt i mange moderne husfædre og husmødres liv, hvor de efter beruselsen i de kulørte illustrationer til Arabisk Kaffekylling med Bulgur og Sommerkål eller Honningmarineret Kyllingebryst med Shiitakesvampe spørger sig selv: »Hvordan er det nu, man laver brun sovs?«. Her er det en sand lise at gribe ud efter Frøken Jensens Kogebog. På knap 300 tætskrevne sider fyrer den gamle dame over 1000 opskrifter og anvisninger af. Intet er for let eller svært til omtale. Og billeder er der ikke et eneste af. Bogen er overskuelig og nem at slå op i, hvad man da også gør mange gange i løbet af året. Problemet er bare, at man efter 20 års brug af bogen kvier sig ved at smide den ud, selv om man har købt sig en fin, ren én uden sovsepletter på plastic-omslaget. Den gamle har trods alt været ens tro følgesvend gennem mange gode børnefødselsdage og hyggelige middage. Mens man overvejer sagen, kan man sammenligne den med den nyeste udgave. Og konstatere at de to dygtige redaktører, Else Algreen og Ellen M. Kelstrup Jensen til stadighed justerer og forbedrer opskrifterne. I den nyeste udgave fra sidste år er der for eksempel dukket en delikat opskrift på lammefrikadeller op. Den er ikke fra Frk. Jensens tid, ligesom farseret aubergine, avocadosalat eller anvisningerne på, hvordan man fryser kød, frugt og grøntsager selvfølgelig heller ikke er det. Men det grundlæggende i bogen er som vore bedstemødre og oldemødre kendte til det. Frk. Jensen alias Kristine Marie Jensen blev født 1858 og var som ung på kursus hos Nathalie Zahle og et år i England, før hun blev husbestyrerinde hos skolebestyrer Jørgen Melchior i København. Her virkede hun til sin død i 1923. I 1901 udgav hun sin kogebog, Frøken Jensens Kogebog, som straks blev en succes. Gyldendal udgiver den stadig og har hidtil solgt ca. 600.000 eksemplarer. I dag koster den 198 kr.